Oamenii de stiinta chinezi au anuntat ca au clonat cu succes 3 „super-vaci” extrem de productive

life

Oamenii de stiinta chinezi au anuntat ca au clonat cu succes trei „super-vaci” care pot produce o cantitate neobisnuit de mare de lapte, a informat presa de stat, o descoperire importanta pentru industria chineza a produselor lactate pentru a-si reduce dependenta de rasele importate, transmite CNN.

Cei trei vitei, clonati de oamenii de stiinta de la Universitatea de Stiinta si Tehnologie Agricola si Forestiera Nortwest, s-au nascut in regiunea Ningxia inaintea Anului Nou Lunar, a informat cotidianul de stat Ningxia Daily.

Acestia au fost clonati de la vaci foarte productive din rasa Holstein Friesian, originara din Tarile de Jos. Animalele sunt capabile sa produca 18 tone de lapte pe an, sau 100 de tone de lapte in timpul vietii lor.

Aceasta este de aproape 1,7 ori cantitatea de lapte produsa de o vaca medie in Statele Unite in 2021, potrivit Departamentului pentru Agricultura al SUA.

Primul dintre viteii clonati s-a nascut pe 30 decembrie prin operatie cezariana din cauza dimensiunii sale relativ mari, de 56,7 kilograme, a declarat un oficial al orasului Wulin din Ningxia pentru publicatia de stat Technology Daily.
Oamenii de stiinta au clonat 120 de embrioni din celulele urechii vacilor extrem de productive si i-au plasat in vaci surogat, potrivit Technology Daily.

Jin Yaping, cercetator principal inc adrul proiectului, a numit nasterea „super-vacilor” o descoperire care permite Chinei sa pastreze cele mai bune vaci „intr-un mod fezabil din punct de vedere economic”, a informat ziarul de stat Global Times.

Doar cinci din 10.000 de vaci din China pot produce 100 de tone de lapte in timpul vietii, ceea ce le face o resursa valoroasa pentru reproducere. Dar unele vaci foarte productive nu sunt identificate pana la sfarsitul vietii, ceea ce face dificila reproducerea lor, a spus Jin.

Potrivit Global Times, 70% din vacile de lapte din China sunt importate din strainatate.

„In doi-trei ani speram sa adunam o turma formata din peste 1.000 de super-vaci, ca o baza solida pentru a solutiona dependenta Chinei de vacile de lapte de peste mari si de asemenea de a rezolva problema unei eventuale intreruperi a lantului de aprovizionare”, a spus Jin ziarului.

In multe tari, inclusiv Statele Unite, fermierii cloneaza animale conventionale pentru a adauga trasaturi dezirabile, cum ar fi productia mare de lapte sau rezistenta la boli, in fondul genetic.

China a facut progrese semnificative in clonarea animalelor in ultimii ani. Anul trecut, o companie chineza de clonare a animalelor a creat primul lup arctic clonat din lume.

In 2017, oamenii de stiinta chinezi au declarat ca au produs bovine clonate cu rezistenta crescuta la tuberculoza bovina, o boala comuna in multe tari.

Urmareste-ne si pe:

Mai mult despre: , ,

Comentarii: