Oamenii de stiinta pun numarul tot mai ridicat de cancere rare si neobisnuite inregistrate in ultimii ani la tineri pe seama pandemiei de Covid-19
Oamenii de stiinta care studiaza o crestere a numarului de cancere rare si neobisnuite la tineri isi indreapta atentia catre un vinovat inedit: Covid. Cercetarile preliminare pe celule au indicat ca virusul ar putea alimenta cresterea tumorilor si ar putea opri apararea organismului impotriva lor.
Kasra Jahankhani, un imunolog iranian si cercetator principal al unui raport din 2023 pe aceasta tema, a declarat pentru Daily Mail: „Este o ipoteza controversata si au aparut numeroase dezbateri in jurul acestui subiect, dar credem ca exista mai multe moduri in care infectia SARs Covid ar putea influenta cancerele”.
Cercetarile sale au sugerat ca coronavirusul poate schimba genele care de obicei impiedica formarea tumorilor si poate provoca o inflamatie generalizata in tot corpul. Aceasta inflamatie, in combinatie cu o imunitate diminuata, ar putea duce la dezvoltarea de celule canceroase in diferite organe, au scris ei.
Asocierile virale cu cancerele sunt „din pacate comune”, a declarat Dr. Landau, oncolog si colaborator pentru The Mesothelioma Center la Asbestos.com.
In cazul virusului papiloma uman (HPV), de exemplu, se crede ca virusul insusi isi poate injecta ADN-ul in celulele organismului, ceea ce poate provoca o mutatie care duce la dezvoltarea celulelor canceroase.
In ultimii ani, diagnosticele de cancer de colon, in special in randul persoanelor sub 50 de ani, au atins niveluri epidemice. Aproape 18.000 de cazuri sunt diagnosticate in fiecare an in SUA in randul acestei grupe de varsta, comparativ cu 12.000 pe an inainte de anul 2000. De asemenea, se asteapta ca decesele cauzate de cancerul de colon in randul tinerilor sa se dubleze pana in 2030, au avertizat expertii.
Una dintre posibilele legaturi dintre Covid si cancer este o gena numita P53, care suprima tumorile canceroase din organism prin oprirea diviziunii celulelor cu ADN mutant sau deteriorat, a explicat Jahankhani. Echipa sa de cercetare a descoperit ca gena supresoare de tumori P53 poate fi „degradata” de SARS-CoV-2 si blocata efectiv.
Un alt factor implica sistemul renina-angiotensina-aldosteron (RAAS), care este un sistem cheie care regleaza tensiunea arteriala in organism. Atunci cand virusul SARS-CoV-2 se leaga de receptorul ACE2, acesta opreste functionarea corecta a RAAS. Acest lucru, la randul sau, provoaca inflamatie si stres oxidativ, care sunt factori de progresie si dezvoltare a cancerului.
Un alt mod in care Covid si cancerul ar putea fi legate este prin intermediul unor proteine numite citokine. La contactul cu un virus, organismul uman elibereaza prea multe citokine, ceea ce suprasolicita sistemul imunitar si creeaza un raspuns inflamator accentuat. O inflamatie ridicata si persistenta poate deteriora tesuturile si ADN-ul si a fost legata de dezvoltarea unor afectiuni autoimune, precum si de cancer. Deoarece infectia Covid se produce direct si indirect in mai multe organe, inclusiv in plamani, creier si rinichi, cercetatorii cred ca celulele stem canceroase se pot dezvolta in mai multe organe.
Celulele stem sunt celule care au capacitatea de a se dezvolta in mai multe tipuri diferite de celule din organism. In schimb, celulele stem canceroase apar in tumori si au capacitatea de a se diviza si de a se reinnoi, ceea ce duce la cresterea si raspandirea tumorii. Acestea pot proveni din celulele stem ale tesuturilor adulte si pot initia o tumoare, in special daca exista inflamatii provocate de Covid.