life

Oamenii de stiinta avertizeaza: „Europa este in pragul unei catastrofe, deoarece rezervele de apa subterana se imputineaza”

Europa este in pragul unei catastrofe, deoarece rezervele de apa subterana se imputineaza, au avertizat oamenii de stiinta, potrivit yahoo!news.

In lunile de vara din 2018 si 2019, a existat un deficit grav de apa in Europa Centrala. De atunci, nu a existat o crestere semnificativa a nivelului apelor subterane, care au ramas constant scazute.

Seceta severa dauneaza habitatelor naturale, afecteaza agricultura si creeaza lipsuri majore de energie, arata un nou studiu.

Efectele acestei secete prelungite au fost evidente in Europa in vara anului 2022. Albiile uscate ale raurilor si disparitia lenta a apelor statatoare au afectat grav atat natura, cat si oamenii. Numeroase specii acvatice si-au pierdut habitatele, in timp ce solul uscat a cauzat multe probleme agriculturii.

Citeste si: Seceta grava in nordul Italiei, a secat cel mai mare rau, Po. Toate fantanile arteziene din Milano au fost oprite

De asemenea, deficitul de energie din Europa s-a agravat. Fara cantitati suficiente de apa de racire, centralele nucleare din Franta s-au luptat sa genereze suficienta electricitate. Centralele hidroelectrice s-au chinuit si ele sa-si indeplineasca functia din cauza lipsei de apa.

Pentru a-si aduna datele, echipa a folosit gravimetria prin satelit pentru a observa resursele de apa subterana ale lumii si pentru a documenta schimbarile observate de-a lungul mai multor ani.

Au folosit sateliti gemeni care se rotesc in jurul Pamantul pe o orbita polara la o altitudine de pana la 490 km. Satelitii furnizeaza citiri ale masei totale, din care sunt apoi scazute modificarile din rauri si lacuri, umiditatea solului, zapada si gheata si apoi in cele din urma raman doar apa subterana.

Distanta dintre sateliti de aproximativ 200 km a fost cruciala pentru proiect, fiind masurata constant si precis. Cel din spate nu l-a putut ajunge din urma pe cel din fata, fiind numiti Tom si Jerry.

Daca zburau deasupra unui munte, satelitul din fata era initial mai rapid decat cel din spate din cauza masei crescute sub el. Odata ce a trecut de munte, a incetinit din nou usor, dar satelitul din spate a accelerat imediat ce a ajuns la munte. Odata ce ambele au trecut peste munte, viteza lor s-a stabilizat din nou.

Aceste modificari ale distantei pe mase mari au fost principalii factori folositi pentru determinarea campului gravitational al Pamantului si au fost masurate cu precizie micrometrica. Ca o comparatie, un fir de par are o grosime de aproximativ 50 de micrometri.

Acesti sateliti se rotesc in jurul Pamantului cu aproximativ 30.000 km/h, de 15 ori pe zi. Ei pot acoperi intreaga suprafata a Pamantului dupa doar o luna, ceea ce inseamna ca pot oferi o harta gravitationala a Pamantului in fiecare luna.

„Procesarea si efortul de calcul aici sunt destul de mari. Avem o masurare a distantei la fiecare cinci secunde si, prin urmare, aproximativ o jumatate de milion de masuratori pe luna. Din aceasta, determinam apoi hartile campului gravitational”, a declarat dr. Torsten Mayer-Gurr, profesor la Universitatea de Tehnologie din Graz, Austria si autor al studiului.

Cu toate acestea, aceste harti gravitationale nu pot arata cantitatea exacta de apa subterana de pe planeta, deoarece satelitii nu fac distinctie intre mare, lacuri sau apele subterane.

Pentru a determina mase separate pentru fiecare corp de apa, alti parteneri din proiectul UE G3P au trebuit sa ajute.
In timp ce Tom si Jerry au furnizat masa totala, modificarile de masa ale raurilor, lacurilor, umiditatii solului, zapezii si ghetii au fost scazute, lasand doar nivelul apei subterane.

Rezultatul acestei cooperari arata ca situatia apei in Europa a devenit acum foarte precara.

„Cu cativa ani in urma, nu mi-as fi imaginat niciodata ca apa va fi o problema aici, in Europa, in special in Germania sau Austria. De fapt, avem probleme cu alimentarea cu apa. Trebuie sa ne gandim la asta”, a spus dr Mayer-Gurr.

Studiul a fost publicat in revista „Geophysical Research Letters”.

Urmareste-ne si pe:
Camelia Stanciu

Share
Published by
Camelia Stanciu

Recent Posts

Presedintele SUA, Joe Biden, a autorizat Ucraina sa foloseasca rachete cu raza lunga de actiune pentru a lovi Rusia

Administratia SUA, a presedintelui Joe Biden, va permite Ucrainei sa foloseasca armele furnizate de SUA…

8 minute ago

Doua drone rusesti au survolat spatiul aerian al Republicii Moldova. Acestea au zburat la o inaltime de aproximativ 100 de metri

Ministrul de Externe al Republicii Moldova, Mihai Popsoi, a postat pe X, duminica, imagini video…

37 de minute ago

Fotbalistii din Kosovo nu vor mai juca impotriva unei echipe „dintr-o tara care nu ne respecta statul”

Oficialii echipei nationale din Kosovo au anuntat ca au luat o decizie radicala si nu…

O oră ago

Papa Francisc solicita initierea unei anchete care sa stabileasca daca Israelul a comis un genocid in Fasia Gaza

Intr-un extras dintr-o carte de interviuri, liderul Bisericii Catolice, papa Francisc, afirma ca, potrivit „unor…

2 ore ago

Bloomberg: Coreea de Nord ar putea trimite, in total, in Ucraina peste 100.000 de soldati pentru a-l ajuta pe Putin

Coreea de Nord ar putea desfasura pana la 100 000 de soldati pentru a ajuta…

2 ore ago

Purtatorul de cuvant al Hezbollah, Mohammad Afif, a fost ucis intr-un atac aerian al Israelului asupra Beirutului

O lovitura aeriana israeliana asupra unei cladiri din centrul Beirutului l-a ucis duminica pe seful…

3 ore ago