Obraznicie si sfidare din partea ministrului borfasilor. Tudorel Toader afirma in Parlament ca expertii GRECO nu au un „nivel profesional” adecvat
Ministrul Justitiei, Tudorel Toader, a declarat, miercuri, in Parlament ca expertii GRECO nu au fost suficient de „profesionisti” cand au realizat raportul privind justitia din Romania.
„Raportul GRECO, din pacate, a fost transformat intr-o tema politica mult mediatizata si cu prea multe inexactitiati. (…) In ziua publicarii raportului, cu ghilimelele de rigoare, am fost somat sa public de indata raportul, daca nu, cu siguranta am ceva de ascuns. Aceasta somatie venea aproape concomitent de la o anumita platforma, de la o asociatie, de la o doamna care a trecut prin Cabinetul de ministru al Justitiei si de la o alta doamna al carei nume prefer sa nu il public. Este regretabil daca autorii somatiei, cu ghilimelele, nu cunosc procedura GRECO, dupa cum este si regretabil daca o cunosc si au prezentat-o tendentios”, a spus Toader.
Toader a spus ca raportul este „opera exclusiva a expertilor GRECO”, ca, totusi, a stat discutat la Bucuresti cu expertii, iar acestia nu i-au creat convingerea ca din punct de vedere profesional „se ridica la nivelul continutului din raport”.
„Cu indemnul de a ne pastra demnitatea de legifereare, in acord cu specificul national, cu interesul national, respectand standardele constitutionale, europene, exprim speranta faptului ca raportul GRECO este opera exclusiva a expertilor GRECO, raport realizat pe baza unei corecte documentari, fara eventuale contributii venite din spatiul national. Am exprimat speranta aceasta pornind de la o realitate pe care am constatat-o si nu am sa spun decat un lucru: eu, personal, am stat de vorba la minister cu expertii GRECO, nu mi-au creat convingerea ca, profesional, se ridica la nivelul continutului respectivului raport”, a mai explicat ministrul Justitiei.
Acesta a mai sus ca raportul GRECO este unul „facultativ”, iar expertii GRECO nu pot trece peste „vointa legiuitorului national”.
„Aceste preocupari din raportul GRECO se suprapun peste ceea ce CCR a stabilit. CCR a stabilit ca infiintarea sectiei speciale (de ancheta a magistratilor – n.r.) este in acord cu Constitutia. Raportul GRECO este unul de orientare, facultativ. Stabileste standarde europene, dar expertul GRECO, in mod gategoric, nu poate sa treaca peste vointa legiuitorului national, verificata de catre CCR, care a stabilit ca reglementarea este in acord cu Constitutia”, a conchis Tudorel Toader.
Marti, ministrul Justitiei s-a intalnit cu presedintele Senatului, Calin Popescu Tariceanu, la finalul intrevederii Tudorel Toader declarand ca au discutat chestiuni procedurale legate de audierea sa in Parlament.
„Este prima data cand in calitate de ministru particip la ce se numeste „Ora Guvernului” si am discutat chestiuni de procedura pentru ca doar nu era sa-i prezint raspunsurile ce le voi da maine, cu atat mai mult cu cat maine voi raspunde la intrebarile pe care le voi primi maine. Nu am primit intrebarile dinainte ca sa stiu nici intrebarea, nici raspunsul”, a declarat Tudorel Toader, dupa intalnirea cu presedintele Senatului.
Ministrul Justitiei urma sa participe la „Ora Guvernului” in 3 mai, dar audierea a fost amanata atunci pentru 9 mai.
Tudorel Toader a fost chemat in Parlament de catre PNL, pentru a da explicatii privind raportul Grupului Statelor impotriva Coruptiei din cadrul Consiliului Europei (GRECO).
Grupul Statelor impotriva Coruptiei din cadrul Consiliului Europei (GRECO) a facut public in luna aprilie Raportul referitor la Romania in care isi exprima ingrijorarea profunda fata de anumite aspecte ale legilor adoptate de Parlament privind statutul judecatorilor si procurorilor, organizarea judiciara si Consiliul Superior al Magistraturii precum si privind amendamentele propuse pentru legislatia penala.
GRECO precizeaza intr-un comunicat ca a redactat raportul in urma deciziei luate la reuniunea din decembrie 2017 de a face o evaluare urgenta a reformelor judiciare din Romania, avand in vedere ca acestea pot duce la incalcarea serioasa a standardelor anti-coruptie.
Raportul noteaza, de asemenea, ca amendamentele la cele trei legi privind sistemul judiciar adoptate de Parlament in decembrie 2017 nu contin cele mai controversate propuneri, care au fost prezentate initial in vara. Totusi, GRECO este ingrijorata de impactul potential al legilor, inclusiv pentru structura de personal a instantelor si a parchetelor.
„In pofida importantei si a obiectivului vast al acestor reforme, impactul lor nu a fost evaluat corespunzator iar procesul legislativ a fost discutabil”, considera GRECO.
GRECO solicita Romaniei sa renunte la ideea crearii unei sectii speciale pentru anchetarea infractiunilor din sistemul judiciar.
Documentul ia act de procesul de revocare din functie a sefei DNA Laura Codruta Kovesi, initiat in luna februarie si reinnoieste apelul la garantii suplimentare in ceea ce priveste numirea si revocarea procurorilor sefi de catre executiv.
GRECO este in egala masura critic cu privire la amendamente propuse la legislatia penala considerand ca, in cazul in care acestea vor fi adoptate, in mod clar vor contraveni unora dintre angajamentele internationale ale Romaniei, inclusiv Conventia privind legislatia penala in domeniul coruptiei.
„Amendamentele cu privire la procedura penala discutate in prezent in comisia parlamentara comuna sunt percepute de alte state ca o amenintare la adresa concretizarii asistentei judiciare reciproce”, noteaza documentul.
De asemenea, raportul critica „o serie de proiecte de lege initiate in Senat in 21 decembrie 2017 care ar atenua prevederile referitoare la incriminarea diverselor infractiuni de coruptie din Codul penal; de exemplu, mita si traficul de influenta nu s-ar mai aplica in cazul functiilor alese, iar in ceea ce priveste abuzul in serviciu, amendamentele ar dezincirmina total infractiunile cu un prejudiciu sub 200.000 de euro”
GRECO invita Romania sa prezinte stadiul reformelor in justitie in urmatoarea sa reuniune plenara din 18 – 22 iunie 2018 si sa se abtina de la adoptarea unor amendamente la legislatia penala care ar submina lupta anticoruptie.
Iti place aktual24.ro? Urmareste fluxul de stiri aktual24.ro si pe Facebook
O noua experienta cu AK-24. Descarca aplicatia Aktual24 din App Store pentru iPhone si din Google Play pentru Android.