Octombrie – Luna de constientizare a cancerului de san: Alarma pentru sanatatea femeilor din Romania

news

Octombrie este dedicat anual constientizarii cancerului de san, o boala grava care poate afecta femeile de orice varsta, chiar si pe cele fara factori de risc.

Campania subliniaza importanta screeningului regulat, a informarii si a preventiei, in contextul in care cancerul de san continua sa fie o amenintare majora la nivel global si in Romania, informeaza INSP.

In Romania, situatia este alarmanta. Datele Eurostat arata o crestere de 10,75% a cazurilor de cancer de san intre 2012 si 2020. In 2022, s-au inregistrat 12.685 de cazuri noi si 3.877 de decese cauzate de cancerul de san, cu o incidenta mai mare in mediul urban comparativ cu cel rural.

Cancerul de san este a doua cauza de mortalitate prin cancer in Romania, iar campania din octombrie aduce in atentie nevoia urgenta de preventie si informare. Grupurile tinta ale acestei campanii sunt femeile de 50-69 de ani, medicii si publicul general.

Sloganul „Depisteaza. Trateaza. Vindeca. Invinge cancerul de san, pas cu pas!” incurajeaza fiecare femeie sa discute despre factorii de risc cu medicul si sa participe la programele de screening.

Conform datelor Organizatiei Mondiale a Sanatatii (OMS), cancerul de san a devenit cel mai frecvent tip de cancer la nivel mondial, depasind cancerul pulmonar.
In 2020, s-au inregistrat peste 2,26 milioane de cazuri si 685.000 de decese. In Europa, cancerul de san este principala cauza de mortalitate prin cancer la femei, cu 557.532 de cazuri noi in 2022.

Riscul de cancer de san este influentat de factori precum inaintarea in varsta, obezitatea, consumul de alcool si fumatul. Aceste comportamente sunt asociate cu un risc mai mare de cancer.
Antecedentele familiale, predispozitia genetica si terapia hormonala postmenopauza pot, de asemenea, creste riscul.

OMS recomanda implementarea unui program de screening prin mamografie pentru femeile intre 50 si 69 de ani, interval in care riscul este mai mare. Screeningul regulat ajuta la depistarea cancerului intr-un stadiu incipient, cand sansele de tratament eficient sunt maxime.

Participati la programele de screening organizat pentru: cancerul mamar (femei intre 50 si 69 de ani), cancerul de col uterin (femei intre 24 si 64 de ani) si cancerul colorectal (femei si barbati intre 50 si 75 de ani).

Adoptarea unui stil de viata sanatos poate reduce semnificativ riscul de cancer. Conform Codului European de Lupta Contra Cancerului, o treime din decesele prin cancer pot fi prevenite prin: evitarea fumatului, mentinerea unei greutati sanatoase, limitarea consumului de alcool, activitate fizica regulata, alaptarea copilului, care reduce riscul de cancer pentru mama.

Constientizarea si educatia continua sunt esentiale in lupta impotriva cancerului de san, pentru ca femeile din Romania sa aiba acces la informatii si resurse care le pot salva viata.

Urmareste-ne si pe:

Comentarii: