Casa Alba ar fi dispusa sa furnizeze Ucrainei rachete Joint Air-to-Surface Standoff Missile (JASSM), o miscare care coincide cu atacul terestru surprinzator de reusit al Kievului in interiorul Rusiei, care intra acum in a doua saptamana.
„Luam in considerare o serie de optiuni pentru a satisface cerintele Ucrainei in materie de asistenta pentru securitate, insa nu avem informatii de furnizat”, a declarat purtatorul de cuvant al Pentagonului, Jeff Jurgensen, citat de United24.
Unii membri ai Congresului si adversari politici au criticat administratia Biden pentru ca se misca prea incet in furnizarea catre Kiev a echipamentului de care are nevoie pentru a castiga razboiul. Cu toate acestea, in doar 30 de luni, aprobarile pentru F-16, tancuri Abrams, rachete de croaziera, sisteme de aparare antiaeriana Patriot si transportoare moderne de infanterie au transformat armata ucraineana din era sovietica intr-una dintre cele mai puternice din Europa pe campul de lupta.
Posibila livrare a JASSM are loc in timp ce presedintele Joe Biden se apropie de finalul mandatului sau, ceea ce sporeste incertitudinea cu privire la nivelul viitor al sprijinului SUA pentru Ucraina in cazul in care fostul presedinte Donald Trump revine la putere.
Aceste rachete lansate din aer au o raza de actiune de peste 320 km.
In timp ce discutiile continua in cadrul Casei Albe si al Pentagonului, un oficial al administratiei a precizat ca este inca nevoie de eforturi semnificative inainte ca rachetele sa poata fi trimise Ucrainei. Aceasta include verificarea faptului ca avioanele din epoca sovietica ale Kievului si avioanele F-16 nou achizitionate pot lansa cu succes racheta. Pentagonul asista deja Ucraina in ceea ce priveste aceste provocari tehnice, potrivit unor surse din interior.
Racheta JASSM, dezvoltata de Lockheed Martin si lansata pentru prima data la inceputul anilor 2000, a fost utilizata cu moderatie de catre SUA in lupta si a ajuns doar la un grup restrans de aliati apropiati. Ucraina detine deja rachete lansate atat din aer, cat si de la sol, furnizate de SUA, Regatul Unit si Franta, capabile sa atinga aproape 320 km de la punctele lor de lansare. Cu toate acestea, restrictiile privind utilizarea acestor rachete in interiorul Rusiei raman in vigoare, limitand folosirea lor la distanta mica de granita si numai in scopuri de autoaparare.
In pofida acestor restrictii, oficialii ucraineni fac presiuni asupra SUA pentru a-si relaxa normele, mai ales ca avioanele de lupta rusesti, care opereaza in siguranta pe teritoriul Rusiei, continua sa lanseze bombe planante asupra oraselor ucrainene, provocand victime civile.
Situatia este complicata si mai mult de faptul ca, in luna mai, Rusia si-a mutat avioanele in afara razei de actiune a rachetelor ucrainene actuale, ceea ce face mai dificile loviturile directe asupra bazelor rusesti.
In ultimele luni, parlamentarii ucraineni si consilierii presedintelui Zelenski si-au intensificat eforturile de lobby pe langa oficialii si parlamentarii americani pentru a obtine JASSM. Aceasta campanie s-a intensificat in timpul unei vizite a parlamentarilor ucraineni la Washington in luna iulie.
Anterior, la cel de-al 75-lea summit NATO de la Washington, Zelenski a indemnat oficialii occidentali sa ridice restrictiile privind loviturile cu rachete cu raza lunga de actiune asupra tintelor militare din Federatia Rusa.
Liderul PSD, Marcel Ciolacu, a declarat joi ca a fost la Monaco, in 2022, la…
Presedintele ales al SUA Donald Trump a anuntat joi ca l-a numit in functia de…
Elena Lasconi, candidat USR la alegerile prezidentiale, sugereaza ca fostul ambasador SUA in Romania in…
Autoritatile spaniole au confirmat faptul ca alti doi cetateni romani au fost identificati ca fiind…
Muncitorii de pe un santier de langa Directia pentru Protectia Copilului Timis, au alertat, joi…
Un barbat s-a urcat, joi seara, pe cladirea garii din municipiul Braila, de unde ameninta…