Oficial, Horodniceanu este trimis la judecata disciplinara: „S-a adresat pe un ton superior, ridicat, a manifestat o atitudine agresiva, intimidanta, de natura sa puna interlocutorii intr-o pozitie umilitoare”

news

Inspectia Judiciara a anuntat, marti, ca il trimite in judecata disciplinara, in fata Sectiei pentru procurori in materie disciplinara a Consiliului Superior al Magistraturii,  pe procurorul Daniel-Constantin Horodniceanu .

Comunicatul oficial

Inspectia Judiciara a exercitat actiunea disciplinara fata de domnul procuror Daniel-Constantin Horodniceanu pentru savarsirea abaterilor disciplinare prevazute de art. 271 lit. a) si m) din Legea nr. 303/2022 privind statutul judecatorilor si procurorilor.

Inspectorii judiciari au retinut urmatoarele:

Fapta procurorului care, fiind oprit in trafic de agenti de politie, s-a adresat pe un ton superior, ridicat, a manifestat o atitudine agresiva, intimidanta, de natura sa puna interlocutorii intr-o pozitie umilitoare, contrar comportamentului pe care ar trebui sa il aiba in public orice magistrat constituie abaterea disciplinara prevazuta de art. 271 lit. a) din Legea nr. 303/2022 raportat la art. 104 din Legea nr. 161/2003 republicata, cu modificarile ulterioare;

Fapta procurorului care, in cadrul interactiunii cu agentii de politie, si-a declinat si afirmat repetat  calitatea de procuror, a amenintat cu repercusiuni ulterioare prin implicarea superiorilor agentilor de politie, sugerand ca ar avea relatii sau influenta cu scopul de a primi un tratament favorabil si de a-si rezolva problemele in alt cadru decat cel reglementat pentru toti cetatenii constituie abaterea disciplinara prevazuta de art. 271 lit. m) din Legea nr. 303/2022.

Actiunea disciplinara a fost inaintata Sectiei pentru procurori in materie disciplinara a Consiliului Superior al Magistraturii care va decide cu privire la angajarea raspunderii procurorului in cauza.

Mentionam ca exercitarea actiunii disciplinare reprezinta o etapa a procedurii disciplinare si nu constata definitiv vinovatia procurorului cercetat disciplinar.

Citeste si: Reactia lui Horodniceanu: „Am fost provocat de politisti. Pe acest fond emotional, probabil si combinat cu unele probleme personale, am reactionat in acest mod, care nu ma caracterizeaza”

Fostul sef al DIICOT, procurorul Daniel Horodniceanu, a emis dupa incident un comunicat de presa in care incearca sa isi explice atitudinea aroganta si agresiva pe care a avut-o fata de un echipaj de politie care a indraznit sa il opreasca in trafic si sa il legitimize.

„Am remarcat ca in cursul zilei de astazi a aparut in presa o inregistrare cu oprirea mea in trafic de un echipaj de politie pentru o presupusa contraventie rutiera.

La prima vedere, pentru un personaj neutru, avem de a face cu un politist la datorie, care rezista presiunilor incercate de un procuror, oprit in trafic in mod corect.

In realitate, lucrurile stau in alt mod: am fost oprit in trafic la ora 1.30, noaptea, de un echipaj al politiei rurale, fara a incalca vreo norma Rutiera. Am asistat la o sceneta bine pusa la punct de doi politisti care ma cunosteau. Astazi am aflat ca aceasta sceneta a fost si filmata, probabil cu un dispozitiv de inregistrare ascuns, si nu cu body-cam.

Imaginile sunt, insa prelucrate, filmul avand si alte pasaje, taiate, insa. As accentua ideea ca filmarea, scoasa din context, ilustreaza un personaj reprobabil care abuzeaza de putere in fata unui politist la datorie. Comportamentul meu intrigat poate avea un sens-desi e greu sa privesti ca acceptabil orice exces de putere- doar in contextul mai larg in care conduceam regulamentar si politistii m-au oprit in conditiile descrise, precum si de faptul ca nu este prima data cand se intampla asta.

Faptul ca pretindeau ca nu ne cunoastem a fost de natura sa ma provoace, odata in plus, si sa reactionez astfel. Realizez ca m-am aflat intr-o situatie provocata, dar ce este regretabil si imi reprosez acest lucru, este ca nu am rezistat provocarii si, pe acest fond emotional, probabil si combinat cu unele probleme personale, am reactionat in acest mod, care nu ma caracterizeaza.

Daca s-ar trece dincolo de reactia mea, pe care, fie ea si provocata, o regret sincer, subiectul contine si tema mai larga a faptului ca politistii pot opri fara niciun motiv soferii in trafic pretinzand incalcari ale legii a caror falsitate este imposibil de probat pentru sofer.

Dincolo de calitatea mea de magistrat daca in film ar fi fost un om revoltat de oprirea in trafic fara motiv filmul evenimentelor ar fi generat altfel de emotii publice”, a anuntat Horodniceanu.

Fostul sef al DIICOT, procurorul Daniel Horodniceanu, a incercat sa intimideze un echipaj de politisti care l-a oprit in trafic. El a refuzat initial sa isi prezinte actele, scotand in schimb legitimatia de procuror. Apoi s-a rastit la politisti, intrebandu-i cum de nu il cunosc si i-a amenintat ca „eu oricum maine ma duc sa ma vad cu cativa”.

„Eu am sa va dau legitimatia de procuror si am sa va intreb inca o data de ce m-ati oprit”, le-a spus Horodniceanu foarte nervos politistilor cand i-au cerut permisul de conducere si buletinul.

„Cautati politia de asigurare pe internet”, a mai indicat Horodniceanu.

Apoi a inceput sa ii certe pe politisti.

„Ce faci la ora asta? Faceti patrula pe strada principala din strada? Sunt procuror de 25 de ani, nu am vazut patrula de politisti pe strada. M-ati oprit pentru ca am avut tupeul sa va depasesc. (…) Cum puteti sa aveti tupeul asta cu un procuror care a condus structura de crima organizata a tarii?”, s-a rastit Horodniceanu.

„Puteti sa fiti si presedinte, nu are importanta”, a replicat politistul.

„Hai de mine”, a replicat ironic Horodniceanu.

„Daca nu consideram…”, a incercat sa-i explice politistul motivele opririi.

„Nu considerati, dvs. aplicati legea! Eu oricum maine ma duc sa ma vad cu cativa. Nu se poate asa ceva. Am o problema cu dumneata de atitudine si de uniforma. (…) Pe mine ma cunoaste toata politia din judet”, a mai spus fostul sef DIICOT.

Horodniceanu este acum vicepresedinte al CSM.

Urmareste-ne si pe:

Mai mult despre:

Comentarii: