Oficialii rusi s-au laudat vineri ca Moscova a fost scutita de impactul intreruperii sistemelor IT la nivel mondial datorita cresterii autosuficientei sale dupa ani de sanctiuni occidentale, desi unii experti au declarat ca sistemele rusesti ar putea fi inca vulnerabile.
Microsoft si alte firme IT au suspendat vanzarile de produse noi in Rusia si si-au redus operatiunile in conformitate cu sanctiunile impuse din cauza razboiului Rusiei in Ucraina, pe care Moscova il descrie drept o „operatiune militara speciala”.
CrowdStrike, o companie americana de securitate cibernetica al carei software „Falcon Sensor”, utilizat pe scara larga, a provocat blocarea Microsoft Windows, nu avea clienti cunoscuti in Rusia. Piata rusa este dominata de firme locale de securitate cibernetica precum Kaspersky Labs.
„CrowdStrike nu a furnizat niciun serviciu in Rusia, cu siguranta din februarie 2022”, a declarat pentru Reuters Mihail Klimarev de la organizatia neguvernamentala Internet Protection Society.
Kremlinul, impreuna cu companii de la gigantul nuclear de stat Rosatom, care opereaza toate centralele nucleare din Rusia, pana la creditori si companii aeriene importante, nu au raportat nicio problema in timpul intreruperii care a afectat companii internationale din intreaga lume.
„Situatia evidentiaza inca o data importanta inlocuirii software-ului strain”, a declarat ministrul rus al dezvoltarii digitale.
Pietele financiare si valutare din Rusia au functionat, de asemenea, fara probleme.
„Toata lumea se pregateste de mult timp pentru posibilitatea de a decuplata de Microsoft din cauza sanctiunilor. Incidentul actual este un test pentru a vedea cat de bine ne-am pregatit. Pana in prezent, totul este in regula, cel putin pentru principalii jucatori, si, in general, nu exista panica pe piata”, a declarat pentru Reuters un trader valutar rus care a dorit sa isi pastreze anonimatul.
Al doilea cel mai mare creditor din Rusia, VTB, a anuntat ca intentioneaza sa creasca ponderea software-ului dezvoltat la nivel national la 95% pana la sfarsitul acestui an, fata de 85% in prezent. Banca a declarat ca a investit 50 de miliarde de ruble (571,46 milioane de dolari) numai in acest an in eliminarea treptata a software-ului strain.
Cu toate acestea, expertul IT Eldar Murtazin a declarat ca riscurile prezentate de testarea insuficienta a noilor actualizari de software sunt universale, iar software-ul rusesc nu este neaparat imun la viitoare erori precum cea care a afectat CrowdStrike.
„Astfel de probleme se pot intampla cu orice software, rusesc sau non-rusesc, daca nu exista controale adecvate asupra noilor versiuni. Daca o astfel de intrerupere ar fi avut loc acum 3-4 ani, o serie de companii rusesti ar fi fost afectate”, a declarat Murtazin pentru Reuters.
La marginea desertului de coasta din Peru, un oras pescaresc izolat, in care o treime…
Nava de spionaj Yantar a fost observata operand drone intr-o zona care contine infrastructura submarina…
Postul Craciunului 2024 a inceput pe 15 noiembrie, si se va incheia pe 24 decembrie.…
Gigantul auto Stellantis (cu marcile Fiat, Alfa Romeo si Lancia, in Italia) nu are intentia…
Luni, 18 noiembrie, politistii de penitenciare, reprezentati de Federatia Sindicatelor din Administratia Nationala a Penitenciarelor…
Fosta sotie a marelui actor Toma Caragiu, actrita Elena Caragiu, a decedat in Statele Unite,…