externe

Oficialii UE au atacat Polonia, Ungaria si Slovacia, pentru ca au impus interdictii de import pentru produsele agricole ucrainene

Polonia, Ungaria si Slovacia au interzis importurile de cereale si alte produse alimentare ucrainene in ultimele zile, argumentand ca surplusul de exporturi le-a inundat pietele, scrie Politico.

Restrictiile au pus grupul pe o traiectorie de coliziune cu Bruxelles-ul, amenintand in acelasi timp solidaritatea fragila a UE in sustinerea luptei Ucrainei impotriva razboiului de agresiune al Rusiei.

Diplomatii UE sunt de parere ca interdictiile de import contravin atat dreptului international, cat si dreptului UE.

„Trebuie sa gasim un acord la nivelul intregii UE cu privire la regulile in baza carora marfurile agricole vor tranzita din Ucraina catre porturile europene si ca productia din acestea merge mai departe catre tarile din afara UE care sunt dependente de productia ucraineana.”

Problema risca sa se transforme intr-o bomba cu ceas.

Economia Ucrainei se bazeaza in mare masura pe exporturile de cereale, care, inainte de razboi, erau suficiente pentru a hrani 400 de milioane de oameni.

Importurile de cereale in tarile din jur au crescut vertiginos – spre furia fermierilor locali, care spun ca nu pot concura cu preturile ucrainenilor. In loc sa tranziteze tarile respective catre restul lumii, cerealele raman pe pietele locale, sustin tarile respective.

Odata cu sezonul de recoltare de vara care se apropie, situatia ar putea deveni si mai tensionata. Atat Polonia, cat si Slovaciaau alegeri nationale de la sfarsitul acestui an, unde votul rural va fi crucial.

„Culoarele de solidaritate nu functioneaza. Nu avem instrumente eficiente de control al tranzitului”, a declarat ambasadorul Poloniei la UE, Andrzej Sados, pentru Politico. „Avem in silozurile noastre aproximativ 4 milioane de tone de cereale ucrainene si avem nevoie de ceva timp pentru a stabiliza situatia”.

„Fermierii individuali au inceput sa blocheze terminalele si legaturile de tren”, a spus Sados. El a subliniat ca interdictia, care urmeaza sa expire la 30 iunie, este doar temporara.

Miscari „inacceptabile

„Situatia a ajuns la un punct culminant, Polonia vrea sa trimita un semnal ca isi sustine fermierii”, a declarat acest diplomat. „Dar nu este chiar cea mai eleganta solutie, mai ales in ceea ce priveste solidaritatea pentru Ucraina”.

Altii se indoiesc chiar ca masurile sunt legale in primul rand.

Comisia, ramura executiva a UE, a adoptat o abordare moderata, declarand jurnalistilor de la Bruxelles ca „in acest stadiu, este prea devreme” pentru a da un raspuns definitiv cu privire la legalitatea acestei actiuni.

Intrebat daca interdictiile sunt legale, un alt diplomat al UE a spus: „Nu cred ca da”. Asta pentru ca, a argumentat diplomatul, comertul este o competenta exclusiva a UE, ceea ce inseamna ca tarile individuale nu pot pur si simplu sa blocheze unilateral importurile dintr-o tara.

Polonia respinge aceasta acuzatie, invocand legile nationale care ii permit sa faca acest lucru din motive de siguranta publica.

Cu toate acestea, nu este vorba doar de Polonia, iar fiecare dintre cele trei tari incearca sa evite mania Comisiei, aducand argumente diferite in apararea sa.

Slovacia sustine ca a fost fortata sa actioneze luni dupa ce Polonia si Ungaria au actionat in weekend pentru a bloca importurile.

„A existat riscul ca rutele lor sa se reorienteze spre noi si sa provoace si mai multa presiune pe mica noastra piata interna”, a declarat un oficial slovac.

O cale de iesire?

Wieslaw Gryn, unul dintre principalii lideri ai protestelor fermierilor din Polonia, a declarat ca o solutie mai buna ar fi sa se concentreze pe interzicerea produselor care sunt fabricate cu incalcarea standardelor UE, mai degraba decat pe impunerea unei interdictii generale temporare.

„Oprirea exporturilor ucrainene timp de doua luni nu va face mare lucru, deoarece sunt necesare cel putin sase luni pentru a exporta cele 4 milioane de tone [care se afla deja in Polonia]”, a spus el.

Pentru a rezolva aceasta problema, UE a alocat aproximativ 30 de milioane de euro Poloniei, aproximativ 16,8 milioane de euro Bulgariei si 10 milioane de euro Romaniei.

Acest lucru nu este nici pe departe suficient, a declarat Sados, ambasadorul polonez. „Avem nevoie de solutii sistemice, nu doar de sprijin pentru fermieri”, a spus el. Polonia a dorit sa continue sa sprijine Ucraina prin importuri, a spus el, „dar pretul nu poate fi … falimentul a milioane de fermieri polonezi”.

Urmareste-ne si pe:
Victor Mihalache

Share
Published by
Victor Mihalache

Recent Posts

Filiera Crin Antonescu – Dragos Dobrescu – Mircea Geoana. Vanghelie a fost si el cooptat, pe langa „Grupul de la Dubai si Monaco”, in campania lui Geoana

Campania lui Mircea Geoana pentru alegerile prezidentiale este coordonata de Rares Manescu, care la randul…

4 ore ago

Liderul cecen Ramzan Kadirov il acuza pe Musk ca i-a „dezactivat de la distanta” vehiculul Tesla

Liderul Republicii Cecene, Ramzan Kadirov, l-a acuzat joi pe Elon Musk ca i-a dezactivat de…

4 ore ago

Dispozitivele care au explodat in Liban au fost „detonate cu ajutorul unor mesaje electronice”

Misiunea libaneza la ONU a declarat ca o investigatie preliminara asupra dispozitivelor de comunicatii care…

4 ore ago

Marea Britanie solicita incetarea imediata a focului intre Israel si Hezbollah

Ministrul britanic de Externe, David Lammy, a cerut o incetare imediata a focului intre Israel…

4 ore ago

Sapaturi cu surprize la un sit arheologic din Franta. Echipa a descoperit un mesaj vechi de 200 de ani al unui arheolog

O echipa de studenti voluntari la un sit arheologic din nordul Frantei a primit un…

4 ore ago

Dunarea ameninta Budapesta cu inundatii istorice

Budapesta se confrunta cu cele mai severe inundatii din ultimii 10 ani, Dunarea atingand niveluri…

4 ore ago