Oficialii Uniunii Europene iau in sfarsit in considerare o reforma a institutiei, pentru a evita blocarea de catre Ungaria a fondurilor de aparare destinate Ucrainei

externe

Ungaria, veto, UE, reforma, ajutor, Ucraina

O reforma propusa a Facilitatii europene pentru pace (FEP) ar face ca contributiile financiare sa fie voluntare, cu scopul de a ocoli veto-ul Ungariei asupra ajutorului militar pentru Ucraina, care a cauzat un restante de 6,5 miliarde de euro (7 miliarde de dolari).

Ungaria, considerata in general drept cel mai apropiat membru al UE de Kremlin, a obstructionat in mod repetat ajutorul pentru Ucraina pe motiv ca acesta „prelungeste” si „escaladeaza” razboiul in curs. Aceste opinii au fost adesea reluate in Slovacia de cand prim-ministrul Robert Fico, sceptic fata de Ucraina, a preluat functia in toamna anului trecut.

Ministrul ungar de externe Peter Szijjarto a declarat, de asemenea, la 23 iulie, ca ajutorul militar ucrainean va fi blocat pana cand Kievul va permite tranzitul petrolului rusesc Lukoil.

„Am spus clar ca atata timp cat Ucraina nu reuseste sa rezolve problema, toata lumea poate uita de cele 6,5 miliarde de euro in compensatii pentru transferurile de arme in cadrul Facilitatii europene pentru pace”, a declarat Szijjarto intr-un interviu acordat canalului de stiri ATV si citat de Kyiv Independent.

Planul de reforma se afla in stadiu incipient si ar permite unor tari precum Ungaria sa renunte la contributie, usurand tensiunile cauzate de opozitia Ungariei fata de sprijinul militar al UE pentru Ucraina.

Cu toate acestea, miscarea ar putea slabi frontul unit al UE impotriva Rusiei si ar putea ridica probleme bugetare in randul statelor membre.

Desi unii lideri ai UE isi pastreaza speranta ca Ungaria isi va ridica dreptul de veto, frictiunea continua intre pozitiile Ungariei si majoritatea deciziilor membrilor UE lasa viitorul FPE incert.

Urmareste-ne si pe:

Mai mult despre: , , , , ,

Comentarii: