Ofiter in rezerva, analiza la rece a cazului „Canalul Bastroe”: „Toti agentii de influenta ai kremlinezilor s-au activat in presa romaneasca”

actualitate

Hari Bucur Marcu, ofiter in rezerva si expert in probleme de securitate, prezinta o analiza la rece a cazului legat de Canalul Bastroe in contextul in care Romania TV, Antena 3 si PSD au declansat o ampla campanie manipulatorie.

„S-a intamplat in felul urmator. Acum aproape 20 de ani (2004) Ucraina a propus deschiderea unei noi cai navigabile, pe Dunare. Pana la acea data, exista o singura cale navigabila, Canalul Sulina, fapt consemnat in conventiile incheiate intre statele dunarene. Romania s-a opus acestei propuneri, din varii motive, unele ecologice, altele economice si altele de orgoliu. Asa ca situatia a ramas nerezolvata, cu Ucraina incepand sa faca lucrari de amenajare a bratului/estuarului Bastroe, pe portiunea din interiorul granitelor sale. Si cu proteste din partea Romaniei, desigur.

Dupa ce Federatia Rusa a declansat agresiunea sa armata impotriva Ucrainei, guvernantii de la Kiev au luat in considerare deschiderea canalului navigabil al Dunarii, pe portiunea din interiorul grantielor sale, avand in vedere ca alte cai de comunicatii fluviale si maritime erau compromise de razboi. Asa ca a adresat Comisiei Europene o solicitare oficiala de a adapta caile navigabile interioare pe Dunare la reteaua transeuropeana de transport, prin adaugarea la retea a cailor navigabile interioare ale estuarelor Chilia si Bastroe, ale Dunarii.

In procesarea acestei solicitari, Comisia Europeana a cerut Romaniei un punct de vedere, cu termenul limita la mijlocul acestei luni februarie 2023. Termen expriat de cateva zile, deci.

Vorbim despre un proces indelungat, de aproape doua decenii, care a fost in ultimul timp accelerat de razboiul de agresiune al Rusiei impotriva Ucrainei, proces care se desfasoara pe doua directii: cea fizica, cu lucrari efectuate de Ucraina in interiorul granitelor sale si cea juridica, de confirmare a rezultatului acelor lucrari ca fiind incluse in reteaua navigabila fluviala europeana.

Nu este de mirare ca pozitia Romaniei e defavorabila unui asemena proces. In prezent, Romania detine controlul asupra navigatiei pe bratul Sulina si mai are si Canalul Dunarea-Marea Neagra, care nu este exploatat nici macar la jumatate din potential si care ar fi si mai irelevant, daca s-ar deschide un alt canal navigabil spre iesirea Dunarii la Marea Neagra.

Doar ca situatia asta este una de diferend si nu una de conflict intre Romania si Ucraina. Cam de natura diferendului privind Insula Serpilor.

Ceea ce inseamna ca solutia lui va fi data fie prin negocieri bilaterale, romano-ucarinene, fie in vreun for de arbitraj european.

In niciun caz inflamarea opiniei publice romanesti nu este o solutie de rezolvare a diferendului dintre Romania si Ucraina, privind navigabilitatea bratului Bastroe. Pentru simplul fapt ca opinia publica din Romania nu are niciun rol de jucat in afacerea asta.

La rigoare, publicul national romanesc ar fi trebuit sa se intereseze de soarta Deltei Dunarii in general, atat din punct de vedere economic, cat si ecologic. Dar nu s-a interesat vreodata. Situatie de care au profitat diferiti indivizi si diferite grupuri de interese, unele dintre ele criminale, care si-au servit interesele si si-au umflat conturile pe seama degradarii biodiversivitatii Deltei si a poluarii apelor ei.

Deci, daca opinia publica romaneasca nu are niciun rol de jucat in afacerea Bastroe, atunci de ce ar fi transformat autoritatile romane, prin vocile cele mai sonore din guvern, aceasta problema intr-un scandal mediatic national, cu reverberatii internationale?

Nu stim, deoarece autoritatile romane, fie ele executive, fie ele legislative, fie juridice, nu dau seama niciodata publicului pentru nimic din ceea ce spun ele public.

Putem banui insa trei motive, ce pot fi independente unul de celelalte dar in acelasi timp simultane.

Pe unul dintre ele l-am amintit zilele trecute. Autoritatile romane curteaza prin agenda de discutii publice un anumit segment al electoratului romanesc, care se pretinde nationalist, dar care de fapt este compus din bocitoare inepte ale stadiului de victima a tuturor strainilor, la care ar fi ajuns Romania, de cand nu mai este comunista. Asa ca, in aceasta curtare electorala, autoritatile romane s-au simtit obligate sa anunte cat sunt ele de vulnerabile la actiunile ostile ale Ucrainei, pe Dunarea noastra draga.

Un alt motiv ar fi ca autoritatile romane sunt practic si iremediabil incapabile sa comunice corect, complet si coerent cu publicul national, pe niciun subiect de interes public si/sau national. Adica, ele nu informeaza voluntar si nici nu raspund la intrebari, decat intamplator si niciodata credibil. In minus, autoritatile romane nu isi calibreaza niciodata comunicarea in functie de efectele dezirabile ale informarii publicului national. Ci doar in functie de efectele aparente si superficiale.

Cel de-al treilea motiv, in ordinea evocarii lor, este ca autoritatile romane sunt slabe, sub toate aspectele.

Asa ca nu rateaza nicio oportunitate cand un vecin este mai slab decat Romania pentru a-si arata si ele, autoritatile romane, muschii, cum se zice in limbaj de galerie de fotbal. Cum este cazul cu Ucraina aflata in plin razboi de anihilare a statului si natiunii sale si care ar trebui sa recunoasca ca Romania, nefiind la randul ei invadata, este mai puternica si de aceea ar trebui ca Ucraina sa ii satisfaca Romaniei toate orgoliile de putere, justificate sau nu.

Cat despre motivul ca autoritatile romane sunt dispuse sa faca jocul Moscovei, prin acutizarea relatiilor de buna vecinatate dintre Romania si Ucraina, eu unul il exclud categoric, ca fiind complet nerealist.

Asta nu inseamna ca toti agentii de influenta ai kremlinezilor nu s-au activat in presa romaneasca de scandal, pe subiectul acesta Bastroe, atatand cat de ticalosi sunt ucrainenii, dar si europenii, care le iau in seama si le analizeaza ucrainenilor cei rai solicitarile”, a subliniat Hari Bucur Mircea.

Citeste si: Ciolacu declara razboi Ucrainei: „Ne vom proteja cu toate fortele”

Presedintele PSD, Marcel Ciolacu, a avut luni o reactie extrem de violenta la adresa Kievului in cazul dragarii Canalului Bastroe.

„Romania nu permite sub nicio forma distrugerea Deltei Dunarii! Lucrarile de pe Canalul Bastroe trebuie sa inceteze ACUM! Statul si poporul roman au fost solidari si au ajutat, la greu, Ucraina. Poporul roman insa nu accepta sa ramana fara aceasta minune a naturii care este Delta Dunarii!

Vreau sa fiu foarte clar: minciunile, manipularile si minimalizarea problemei trebuie sa inceteze! Autoritatile romane trebuie sa ia decizii rapide pentru ca lucrarile de pe Bastroe sa inceteze imediat si situatia sa revina la normal. Vom face apel la toate conventiile internationale, bilaterale si la toate forurile pentru cauza Deltei Dunarii!

Ne vom proteja, cu toate fortele, mostenirea generatiilor urmatoare!”, a scris Ciolacu pe Facebook.

Si PSD a dat publicitatii un comunicat la fel de agresiv.

„PSD cere autoritatilor de la Kiev sa reia colaborarea bilaterala onesta si sa opreasca imediat dragarea de mare adancime pe Canalul Bastroe!

Adancirea fara precedent a Canalului, pana la 8-10 metri, pentru a face posibila navigatia navelor de mare capacitate, modifica dramatic debitul si circulatia apei, cu efecte fatale asupra biodiversitatii Deltei Dunarii.

Romania s-a dovedit un vecin si partener onest. A primit milioane de refugiati ucraineni, le-a asigurat casa, masa, locuri de munca pentru adulti si scoala pentru copii. A facilitat exportul granelor ucrainene, cu mari eforturi si costuri considerabile. A asigurat sprijin international si suport in toate modurile posibile pentru ca Ucraina sa reziste in fata invaziei rusesti.

Ucraina a avut si va avea in Romania un aliat pe care se poate bizui! Si, tocmai de aceea, cu atat mai mult este datoare sa protejeze aceasta relatie bilaterala.

PSD n-a avut si nu are nicio sovaiala sa apere Delta Dunarii, bun inestimabil al intregii umanitati. De aceea, inca de saptamana trecuta, a tras primul semnal de alarma, prin ministrul Transporturilor si Infrastructurii, prim-vicepresedintele PSD Sorin Grindeanu.

Mai mult, astazi PSD a cerut in mod oficial Comisiei Europene, prin europarlamentarul Victor Negrescu, sa se pronunte asupra actiunii unilaterale a Ucrainei care ignora conventiile si acordurile internationale la care este parte.

In egala masura, PSD solicita tuturor autoritatilor romane sa se manifeste cu convingere si fermitate pentru apararea si protejarea patrimoniului de importanta universala al Deltei Dunarii.

Suntem cu totii datori sa prevenim producerea unei catastrofe ireversibile si sa transmitem intacta generatiilor viitoare mostenirea unica a miracolului naturii de la gurile Dunarii!”, a transmis PSD.

Presedintele PNL, premierul Nicolae Ciuca, a declarat luni ca „orice excedere” de la lucrari de intretinere pe canalul Bastroe va fi clarificata intre Romania si Ucraina si ca in acest caz va fi sesizata Comisia Europeana.

„Schimbul de documente intre institutiile din Romania si cele din Ucraina, inclusiv ultimul raspuns al Ambasadei Ucrainei la Bucuresti, reda faptul ca lucrarile au fost unele de intretinere si nu de adancire a senalului navigabil. (…) Tot ce am realizat noi institutional vizeaza mentinerea activitatilor partii ucrainene pe canalul Bastroe in limita lucrarilor de intretinere. Orice excedere a acestor lucrari va fi clarificata intre autoritatile din Romania si cele din Ucraina si va fi sesizata Comisia Europeana. (…) Se discuta cat se poate de concret cu autoritatile din Ucraina. Ministrul Aurescu a vorbit sambata cu ministrul de Externe Kuleba si au clarificat cat se poate de bine acest subiect, legat de ce se desfasoara”, a spus Ciuca.

El a afirmat ca nu are informatii ca lucrarile pe canalul Bastroe s-ar fi realizat cu bani europeni.

„Cert este ca anul trecut, pe documentele care au fost puse la dispozitie de Ministerul Afacerilor Externe, nu a existat un acord al MAE in acest sens”, a adaugat Ciuca.

Premierul a spus si ca nu are informatii ca Ucraina ar intentiona sa construiasca o hidrocentrala in zona Bastroe.

„Noi am discutat cu partenerii si cu vecinii nostri ucraineni si, de asemenea, cu Comisia si canalul Sulina il punem la dispozitie din toate punctele de vedere, contribuind la tot ceea ce inseamna asigurarea senalului navigabil, astfel incat sa putem sa folosim la maxim canalul Sulina. Exista o serie intreaga de demersuri care sunt in derulare si speram ca intr-o perioada de timp scurta sa putem sa asiguram inclusiv circulatia pe canalul Sulina pe timp de noapte si atunci traficul s-ar fluidiza si ar permite sa se functioneze in limite de normalitate”, a adaugat Nicolae Ciuca.

El a mentionat ca a cerut tuturor autoritatilor sa verifice din punct de vedere tehnic cum se desfasoara navigatia pe canalele Dunarii.

Premierul a amintit ca Romania a solicitat, prin Ambasada Ucrainei, ca autoritatile ucrainene sa isi dea acordul pentru ca navele romanesti dotate cu echipamente tehnice, care pot sa verifice adancimea canalului, sa poata sa mearga inclusiv in partea ucraineana si sa execute aceste verificari.

Urmareste-ne si pe:

Comentarii: