Capitanii George Matei si Antonina Radu, arestati preventiv in aceasta dupa-amiaza, s-au oferit sa-i ajute pe patronii clubului Colectiv cu intocmirea dosarului PSI, dar nu le-au raportat superiorilor despre existenta localului respectiv, se arata in referatul de motivare a arestare preventiva a celor doi ofiteri ISU, intocmit de DNA.
Modul in care au actionat cei doi ofiteri a reiesit din declaratiile martorilor audiati de procurorii militari ai DNA.
„Testimonial s-a stabilit ca cei doi ofiteri imbracati in tinuta civila, dupa ce s-au prezentat, declinandu-si identitatea si mentionand institutia din care faceau parte, si anume ‘de la pompieri’, si dupa ce au vizitat spatiul in care functiona SC Colectiv Club SRL Bucuresti, i-au intrebat pe administratorii societatii prezenti (…) daca au dosarul de ‘PSI’. Ofiterilor li s-a spus ca nu exista un asemenea document si ca SC Colectiv Club SRL Bucuresti abia a fost infiintata, urmand a fi obtinuta autorizatia de functionare. Inculpatii (…) s-au oferit sa-i ajute pe administratorii firmei respective sa le intocmeasca dosarul ‘PSI’, solicitand in acest sens o copie dupa certificatul de inmatriculare al noii societatii infiintate si dand totodata asigurarea ca au calificarea necesara, propunerea facuta in conditiile date fiind acceptata”, se arata in referat.
Mai mult, intrebati de unul dintre patroni daca se poate intampla ceva in cazul unui control, cei doi ofiteri ar fi raspuns: „Nu are cine sa vina in control, ca noi suntem de la pompieri”.
Din declaratiile martorilor a mai reiesit ca cei doi angajati ai ISU Bucuresti au revenit in club dupa cateva zile, inmanandu-le administratorilor societatii mai multe inscrisuri intitulate „dispozitii privind apararea impotriva incendiilor”, ale caror spatii libere au fost completate de Antonina Radu, apoi au fost semnate de unul dintre patroni. Acesta a primit si mai multe fise individuale de instructaj in domeniul situatiilor de urgenta.
„Din declaratia unui angajat al SC Colectiv Club Bucuresti se desprinde faptul ca cei doi ofiteri nu doar au adus inscrisurile la care s-a facut referire mai sus, ci s-au implicat efectiv pentru a fi semnate de catre angajatii societatii, prezenti in club la acel moment, indicand rubricile unde acestia trebuiau sa semneze. In plus, inculpatul capitan Matei George a explicat sumar diferenta dintre un extinctor cu pulbere si unul cu spuma si a dat indicatii sa acopere cablurile electrice cu substanta ignifuga”, se mai mentioneaza in referat, potrivit Agerpres.
Tot din declaratiile martorilor audiati s-a stabilit ca cei doi ofiteri au revenit in spatiul unde functiona clubul Colectiv, purtand de fiecare data discutii cu administratorii societatii si luand act de activitatea desfasurata in local, ceea ce inseamna, potrivit procurorilor, ca erau „in deplina cunostinta de cauza cu privire la lipsa avizului/autorizatiei pentru securitate la incendiu”.
Din declaratia luata unui fost superior al celor doi ofiteri a rezultat ca George Matei si Antonina Radu au efectuat controale pe platforma fostei fabrici Pionierul, dar nu au raportat nimic despre vreo verificare facuta la clubul Colectiv.
„Eu nu cunosc daca Matei George si Radu Antonina au efectuat control la SC Colectiv Club SRL, intrucat acestia nu mi-au raportat. Cei doi ofiteri mi-au raportat ca au efectuat patru controale pe platforma SC Pionierul SA (…), dintre care unul la proprietarul spatiului si alte trei controale la trei operatori economici care detineau spatii inchiriate in aceasta incinta, altii decat SC Colectiv Club SRL”, se arata in declaratie.
Acelasi ofiter a afirmat ca cei doi subordonati ar fi trebuit sa verifice daca societatea care administra clubul Colectiv detinea autorizatie pentru securitate la incendiu, dar si modul de respectare a masurilor de aparare impotriva incendiilor, avand in vedere tipul de activitate desfasurat acolo si suprafata localului.
„De asemenea, ofiterii ar fi trebuit sa intocmeasca un proces verbal de control in care sa consemneze cele constatate, inclusiv lipsa autorizatiei pentru securitate la incendiu, si sa sanctioneze contraventional societatea pentru lipsa acestei autorizatii, dar si sa consemneze in registrul de control prezenta si efectuarea controlului. Totodata, ar fi trebuit sa-mi raporteze despre existenta acestei societati, aspectele constatate si masurile dispuse si, in acest caz, sa luam in evidenta, ca si obiectiv, societatea in cauza”, a mai declarat reprezentantul ISU.
George Matei si Antonina Radu, ofiteri-inspectori cu gradul de capitan in cadrul ISU Bucuresti, au fost retinuti luni de procurorii militari ai DNA in cazul incendiului din clubul Colectiv. Cei doi sunt acuzati de abuz in serviciu daca functionarul public a obtinut pentru sine ori pentru altul un folos necuvenit.
Procurorii sustin ca, in perioada septembrie 2014 – primavara anului 2015, George Matei si Antonina Radu, in calitate de ofiteri-inspectori in cadrul ISU Bucuresti, in timp ce se aflau in exercitarea atributiilor de serviciu, cu buna stiinta, nu si-au indeplinit obligatiile ce decurgeau din continutul prevederilor legale privind prevenirea si apararea impotriva incendiilor, desi au luat cunostinta si au constatat faptul ca SC Colectiv Club SRL Bucuresti desfasura activitati specifice unui club fara a detine aviz/autorizatie de securitate la incendiu.
Iti place aktual24.ro? Urmareste fluxul de stiri aktual24.ro si pe Facebook
O filmare postata chiar de George Simion pe Facebook demonstreaza ca intrarea sa "spontana" in…
Presedintele Senatului, Nicolae Ciuca (PNL), candidat la Presedintie, a lansat miercuri o serie de "solicitari…
Balena Beluga, catalogata drept spion rus in Norvegia si ucisa, conform unor acuzatii din aceasta…
The Guardian a anuntat miercuri ca nu va mai posta continut pe platforma de social…
Statele Unite au inaugurat miercuri, in nordul Poloniei, o importanta baza a scutului antiracheta al…
Candidatul PNL la Presedintia Romaniei, Nicolae Ciuca, a afirmat, miercuri, la Ploiesti, intrebat daca il…