Procurorii Oficiului antifrauda al UE, OLAF, au deschis o ancheta privind o lacuna care permite unor tari precum Turcia sa exporte petrol rusesc sanctionat in blocul comunitar sub o eticheta diferita, potrivit a doua persoane familiarizate cu aceasta chestiune.
Ancheta autoritatilor vine dupa ce Politico a dezvaluit ca milioane de barili de combustibil de la Moscova au ajuns pe piata europeana dupa ce au fost rebranduiti in Turcia, in pofida interdictiei UE privind astfel de importuri de produse petroliere rusesti.
Schema este posibila datorita unei derogari de la sanctiunile Bruxelles-ului, care permite combustibililor „amestecati” sa intre in UE daca sunt etichetati ca fiind non-rusesti.
Aceasta lacuna a generat pana la 3 miliarde de euro pentru Moscova numai din trei porturi turcesti in cele 12 luni de la sanctionarea de catre UE a importurilor de petrol rusesc in februarie 2023.
Practica arata modalitatile creative prin care Rusia eludeaza sanctiunile UE si isi protejeaza comertul cu combustibili fosili, care reprezinta aproape jumatate din veniturile Kremlinului. Anul trecut, Politico a dezvaluit ca Moscova a obtinut inca 1 miliard de euro din specularea lacunei UE in Bulgaria.
Ancheta vine, de asemenea, pe masura ce relatiile dintre Bruxelles si Ankara se inrautatesc din cauza relatiilor acesteia cu Rusia – chiar daca Turcia face miscari minore pentru a se alinia la sanctiunile Statelor Unite si UE.
Fostii procurori DNA Mircea Negulescu (supranumit Portocala de trusturile de presa anti-DNA) si Gabriel Onea…
Un incendiu de amploare a izbucnit la un depozit de pe strada Scolii din localitatea…
Germania trece printr-o criza structurala - cu exporturi in scadere, preturi ridicate la energie si…
Rusia a cerut ca Ucraina sa isi reduca drastic armata si sa cedeze teritoriile partial…
Primarul Capitalei, Nicusor Dan, saluta promulgarea de catre presedintele Iohannis a legii care permite organizarea…
Fostul primar al municipiului Timisoara, Nicolae Robu (PNL), si fostul vicepresedinte al Consiliului Judetean Timis…