Castigatorul alegerilor olandeze, extremistul Geert Wilders, a facut luni o concesie cheie fata de potentialii parteneri de coalitie, anuntand ca retrage propunerile legislative pe care le-a inaintat in 2018 si care prevad interzicerea moscheilor si a Coranului, relateaza Euronews.
Anuntul a fost facut cu o zi inainte de reluarea discutiilor pentru formarea urmatorului guvern, in urma alegerilor din noiembrie.
Abandonarea propunerii ar putea fi esentiala pentru a castiga increderea si sprijinul a inca trei partide mainstream pe care Wilders doreste sa le coopteze intr-o coalitie alaturi de Partidul sau pentru Libertate, cunoscut dupa acronimul olandez PVV.
Unul dintre liderii acestor partide, Pieter Omtzigt, din cadrul partidului reformist Noul Contract Social, si-a exprimat temerile ca unele dintre politicile lui Wilders incalca Constitutia olandeza care consacra libertatile, inclusiv libertatea religioasa.
In timpul unei dezbateri parlamentare de anul trecut, dupa ce PVV a castigat 37 de locuri in camera inferioara a parlamentului olandez, care are 150 de locuri, la alegerile generale din 22 noiembrie, Wilders a semnalat o atenuare a pozitiei anti-islamice stridente a partidului sau.
„Uneori va trebui sa retrag propuneri si voi face acest lucru”, a declarat Wilders in cadrul dezbaterii. „Voi arata Olandei, legislativului, partidului domnului Omtzigt – oricui vrea sa auda – ca ne vom alinia propunerile la Constitutie”, a mai spus el.
Wilders urmeaza sa reia marti discutiile de coalitie cu Omtzigt si cu liderii altor doua partide – Partidul Popular pentru Libertate si Democratie, de centru-dreapta, al premierului demisionar Mark Rutte si Miscarea Cetatenilor Fermieri, condusa de Caroline van der Plas.
Printre cele trei acte legislative eliminate de Partidul pentru Libertate al lui Wilders se numara unul care dateaza din 2018 si care propune interzicerea „expresiilor islamice”. Textul proiectului de lege catalogheaza islamul drept o „ideologie violenta si totalitara” si propune interzicerea moscheilor, a Coranului, a scolilor islamice si a portului de burqa si niqab.
Cele trei legi au fost propuse parlamentului de Wilders in 2017, 2018 si 2019, dar nu au obtinut niciodata o majoritate in camera inferioara.
Intr-o evaluare a propunerii de interzicere a expresiilor islamice, Consiliul de Stat, un organism de supraveghere independent care evalueaza legislatia, i-a cerut lui Wilders sa renunte la ea.
„Divizia consultativa ii sfatuieste pe initiatori sa renunte la proiectul de lege”, a declarat consiliul in avizul publicat in 2019. „Nu este compatibil cu elementele de baza ale statului constitutional democratic”, se mai arata in document.
Franta si Marea Britanie au decis sa permita Ucrainei sa loveasca in adancimea teritoriului rus…
Turcia a refuzat sa permita avionului presedintelui israelian Isaac Herzog sa zboare prin spatiul sau…
Administratia SUA, a presedintelui Joe Biden, va permite Ucrainei sa foloseasca armele furnizate de SUA…
Ministrul de Externe al Republicii Moldova, Mihai Popsoi, a postat pe X, duminica, imagini video…
Oficialii echipei nationale din Kosovo au anuntat ca au luat o decizie radicala si nu…
”Ciuca, presedinte” si ”Stop binomului PSD-AUR” au fost mesajele definitorii ale reuniunii filialelor PNL din…