externe

Oleksandra Matviciuk (premiului Nobel pentru Pace) cere infiintarea unui tribunal international care sa-l judece pe Putin: Altfel, crimele de razboi rusesti vor ramane nepedepsite

Oleksandra Matviciuk, o avocata ucraineana care conduce Centrul pentru Libertati Civile – recompensat cu Premiul Nobel pentru Pace in acest an – cere instituirea unui tribunal international, pe modelul Proceselor de la Nurnberg, care sa-l traga la raspundere pe Vladimir Putin pentru crimele de razboi din Ucraina, dar si din Libia sau Siria. Altfel, aceste crime de razboi vor ramane nepedepsite, avertizeaza ea, potrivit The Guardian.

Organismul pe care il conduce a documentat peste 21.000 de exemple de crime de razboi comise de fortele rusesti de ocupatie incepand din 2014, inclusiv multe dupa invazia din februarie. „Nu am niciun instrument legal pentru a opri atrocitatile rusesti – nicio modalitate imediata de a-i aduce pe faptasi in fata instantei”, spune ea.

„Dupa invazia pe scara larga, am documentat in fiecare zi diferite tipuri de crime de razboi, cum ar fi bombardarea intentionata a cladirilor rezidentiale, a bisericilor, spitalelor, scolilor, bombardarea coridoarelor de evacuare”, a continuat Matviciuk. „Am primit cereri de ajutor de la persoane din teritoriile ocupate pentru ca au fost rapite, torturate; am documentat violente sexuale, omoruri extrajudiciare.”

Personalul de la Centrul pentru libertati civile s-a numarat printre cei care au calatorit prin Irpin, Bucea si prin orasele si satele din nord-vestul Kievului dupa ce Rusia a renuntat la incercarea de a cuceri capitala, in martie. „Va voi reaminti, spune ea, ca au fost gasite cadavre care zaceau pe strazi, lasate acolo, sau aruncate in gropi comune”.

Oleksandra Matviciuk relateaza povestea unei tinere insarcinate care a fost batuta crunt in captivitatea rusa dupa razboiul din 2014. „Ea i-a implorat sa nu o mai bata pentru ca asteapta un copil. Dar i s-a spus: Ai simpatii pro-ucrainene si, prin urmare, copilul tau nu are dreptul sa se nasca”.

Avocata afirma ca detine „un material urias colectat – 21.000 de episoade de crime de razboi”, astfel incat poate afirma foarte clar ca „Rusia a folosit crimele de razboi ca metoda de razboi” si a incercat sa supuna Ucraina unui „experiment psihologic” prin „durerea imensa provocata populatiei civile”.

In opinia sa, aceste actiuni inumane au devenit un model de comportament pentru Rusia in ultimii 20 de ani. „Acest iad prin care trecem acum este rezultatul de care Rusia s-a bucurat timp de decenii, deoarece rusii au comis crime oribile in Cecenia, in Moldova, in Georgia, in Mali, in Libia si in Siria pentru care nu au fost niciodata pedepsiti”, spune ea. „Au crezut ca pot face ce vor pentru ca sunt membri ai Consiliului de Securitate al ONU”.

Organizatia lui Matviciuk a castigat premiul Nobel pentru pace in 2022 impreuna cu Memorial, un grup rus pentru drepturile omului interzis de Kremlin, si cu veteranul activist belarus Ales Bialiatski, care este tinut in inchisoare fara proces in tara sa natala.

Oleksandra Matviciuk este de parere ca, in conflictul actual, crimele de razboi risca sa ramana neexaminate si nepedepsite, chiar si tinand cont de toata atentia internationala. „Ne aflam intr-o situatie in care sistemul national este supraincarcat de un numar extrem de mare de crime, iar Curtea Penala Internationala isi va limita investigatia doar la cateva cazuri proeminente. Asadar, avem un decalaj in ceea ce priveste responsabilitatea.”

„Trebuie sa gasim curajul si sa infiintam un tribunal international pentru a-i trage la raspundere pe Putin, Alexander Lukasenko si alti criminali de razboi”, spune Matviciuk. Dar sugestia ei ar fi ca acesta sa inceapa sa lucreze acum, nu asa cum a facut Nurnbergul „doar dupa ce regimul nazist s-a prabusit”. Justitia „trebuie sa fie independenta de puterea lui Putin. Nu putem sa asteptam”, a mai declarat aceasta, potrivit The Guardian.

Urmareste-ne si pe:
Darie Luca

Share
Published by
Darie Luca

Recent Posts

BREAKING Presedintele SUA, Joe Biden, a autorizat Ucraina sa foloseasca rachete cu raza lunga de actiune pentru a lovi Rusia

Administratia SUA, a presedintelui Joe Biden, va permite Ucrainei sa foloseasca armele furnizate de SUA…

13 minute ago

Doua drone rusesti au survolat spatiul aerian al Republicii Moldova. Acestea au zburat la o inaltime de aproximativ 100 de metri

Ministrul de Externe al Republicii Moldova, Mihai Popsoi, a postat pe X, duminica, imagini video…

42 de minute ago

Fotbalistii din Kosovo nu vor mai juca impotriva unei echipe „dintr-o tara care nu ne respecta statul”

Oficialii echipei nationale din Kosovo au anuntat ca au luat o decizie radicala si nu…

2 ore ago

Papa Francisc solicita initierea unei anchete care sa stabileasca daca Israelul a comis un genocid in Fasia Gaza

Intr-un extras dintr-o carte de interviuri, liderul Bisericii Catolice, papa Francisc, afirma ca, potrivit „unor…

2 ore ago

Bloomberg: Coreea de Nord ar putea trimite, in total, in Ucraina peste 100.000 de soldati pentru a-l ajuta pe Putin

Coreea de Nord ar putea desfasura pana la 100 000 de soldati pentru a ajuta…

2 ore ago

Purtatorul de cuvant al Hezbollah, Mohammad Afif, a fost ucis intr-un atac aerian al Israelului asupra Beirutului

O lovitura aeriana israeliana asupra unei cladiri din centrul Beirutului l-a ucis duminica pe seful…

3 ore ago