Olena Zelenska a declarat ca nu este sigura ca sotul ei va mai candida pentru un nou mandat in 2024
In timp ce Ucraina dezbate daca sa organizeze sau nu urmatoarele alegeri prezidentiale, iar invazia Rusiei se prelungeste, prima doamna a Ucrainei, Olena Zelenska, a declarat pentru postul de televiziune CBS ca nu este sigura daca sotul ei va candida pentru un al doilea mandat in 2024.
In timp ce a fost intervievata in cadrul emisiunii „Face the Nation”, Zelenska a declarat ca aspiratiile politice ale sotului sau, presedintele ucrainean Volodimir Zelenski, nu au obtinut in mod constant sprijinul ei personal. Dar, a spus ea, daca el ar candida pentru un al doilea mandat, nu s-ar mai simti la fel de reticenta ca in timpul primei sale candidaturi la presedintie.
„Chiar si atunci cand a candidat pentru prima data, nu l-am sustinut pe deplin”, a declarat Zelenska corespondentului CBS, Margaret Brennan. „Dar, daca va candida din nou, daca va candida pentru a doua oara, daca va decide ca este necesar – ei bine, avem ceva experienta, am fost acolo”.
Ea a adaugat ca nu era sigura ca va candida deloc, mai ales avand in vedere starea incerta a alegerilor din tara.
„Va depinde si daca societatea noastra va avea nevoie de el ca presedinte. Daca va simti ca societatea ucraineana nu va mai dori ca el sa fie presedinte, probabil ca nu va mai candida”, a spus Zelenksa. „Dar il voi sustine indiferent de decizia pe care o va lua”.
In conditiile in care aproape o cincime din Ucraina este ocupata de fortele rusesti, milioane de oameni au fost stramutati din cauza razboiului si zeci de mii de cetateni servesc ca soldati, organizarea unor alegeri libere si corecte ar fi „practic imposibila” si „nerecomandata”, potrivit oficialilor ucraineni si expertilor electorali.
„Rusii fac presiuni in acest sens prin canalele lor secrete”, a declarat un oficial ucrainean, adaugand ca organizarea de alegeri prezidentiale in 2024 ar fi riscanta si daunatoare pentru tara. „Nu exista nicio situatie in care sa fie posibile alegeri democratice in timpul razboiului”.
Rusia a organizat „alegeri fictive” pentru a instala membri ai partidului rus de guvernamant in teritoriile ucrainene ocupate. Antony Blinken, secretarul de stat al SUA, a calificat alegerile rusesti din Ucraina drept „ilegitime”, iar Consiliul Europei le-a numit „o incalcare flagranta a dreptului international”.
Cu toate acestea, unii oficiali americani, inclusiv senatorul Lindsey Graham, au facut presiuni publice pentru ca Ucraina sa organizeze alegerile prezidentiale asa cum era programat, in martie 2024, urmand acelasi calendar ca in mod normal daca razboiul nu ar fi fost in desfasurare.
„Imi dau seama ca Parlamentul ucrainean trebuie sa aprobe acest lucru si ca mediul de securitate pentru desfasurarea unor alegeri ar fi o provocare”, a declarat Graham intr-o declaratie facuta la sfarsitul lunii august. „Cu toate acestea, nu ma pot gandi la o investitie mai buna pentru stabilitatea Europei decat sa ajut Ucraina sa supravietuiasca ca o democratie independenta, autonoma si bazata pe statul de drept. Ii incurajez pe toti aliatii Ucrainei sa contribuie la furnizarea de asistenta financiara si tehnica pentru a sprijini acest efort.”
Un oficial de rang inalt al administratiei Biden a declarat pentru Post ca Casa Alba „nu ii preseaza pe ucraineni sa organizeze alegeri”.
In timp ce declaratia primei doamne ucrainene pare sa indice ca Zelenski nu a decis inca daca va candida pentru un al doilea mandat, presedintele ucrainean a declarat la sfarsitul lunii trecute ca ar fi deschis sa anunte si sa organizeze alegeri in 2024 daca aliatii tarii ar oferi sprijin de securitate si logistic.