Olguta: „A trecut si mama pandemiei. O sa murim de ras”. In martie anunta ca „vom muri cu zile”
Deputatul PSD Lia Olguta Vasilescu sustine ca pandemia s-a terminat, desi apar in continuare numaroase cazuri de infectari. In urma cu trei luni, ea se situa la polul opus, difuzand informatii conform carora romanii ar fi urmat „sa moara cu zile”.
„Bine, Catule! Pentru cat guvernezi tu de prost, tot PSD e de vina! Si ‘guvernele socialiste’… Adica cele dinainte de ’89! Minunatul vostru program de relansare economica mai apare? Ca au trecut 84 de zile de cand il tot lansati si a trecut si mama pandemiei… Daca situatia nu ar fi tragica, am muri de ras cu astia!”, a scris Olguta Vasilescu pe Facebook.
In urma cu trei luni insa, Olguta Vasilescu propaga o afirmatie iresposabila, sustinand ca „va veni urgia si vom muri pe capete”. Ea a distribuit pe Facebook un mesaj panicard lansat de Ingrid Mocanu, invitata permanent in studiourile Antena 3, in care se sustine ca romanii „vor muri cu zile” din cauza autoritatilor.
„In doua saptamani vom fi noua Italie/Spanie. Nimeni nu ia nicio masura. Situatia pare scapata de sub control, caci nici autoritatile, nici cei mai multi dintre cetateni nu constientizeaza ca va veni urgia: aaaa, mie nu mi se poate intampla… cam asta e gandirea la retarzi! Cu cat criza pandemica va dura mai mult, cu atat criza economica va fi mai crancena!
Vom muri cu zile iar indivizii astia inconstienti nici macar penal nu vor raspunde pentru ceea ce fac: se numeste genocid, babaiet”, a scris Ingrid Mocanu pe Facebook.
Cheltuielile cu investitiile au ajuns in Romania, in luna mai, la 13,1 miliarde de lei, cea mai mare suma din 10 ani, iar aceasta va fi crescuta pentru a depasi cheltuielile cu pensiile si salariile, a declarat, sambata, ministrul Finantelor Publice, Florin Citu, intr-un briefing de presa.
„In luna mai 2020, am ajuns cu cheltuielile de investitii in plina criza economica globala, intr-un moment dificil pentru toate economiile din lume, am ajuns cu cheltuielile de investitii la 13,1 miliarde de lei. De ce este importanta aceasta cifra? Este cea mai mare cifra pe ultimii 10 ani de zile.
Ca o comparatie, in 2017, se cheltuiau 4,3 miliarde de lei si economia duduia atunci, stiti foarte bine ce ni se spunea. Deci, am reusit in acest moment, in care am platit pensiile marite, salariile marite, cheltuielile de Covid, sa cheltuim 13,1 miliarde de lei pentru investitii, cea mai mare suma acordata investitilor in 10 ani de zile – si acesta este secretul care a dus la o crestere economica in primul trimestru.
Am alocat bani investitiilor, asa cum am spus la inceputul anului, si vom aloca bani investitiilor pentru ca doar prin investitii poti sa cresti si sa platesti si celelalte cheltuieli. In plus, cheltuielile cu investitiile au ajuns in luna mai la nivelul cheltuielilor lunare cu pensii si salarii. Dorim sa mergem mai departe, sa depasim cheltuielile cu pensii si salarii prin cheltuieli cu investitii. Doar asa putem sa crestem in continuare”, a spus Citu, citat de Agerpres.
El a afirmat ca exista in spatiul public o discutie despre imprumuturi si de fiecare data va spune ca atunci cand exista deficit acesta trebuie finantat.
„Socialistii ce faceau? Amanau facturi si asa reuseau sa mai reduca din presiunea deficitului. Nu plateau facturi. Atunci cand am venit la guvernare, in noiembrie anul trecut, era un stoc de 3 miliarde de lei doar la decontarea concediilor medicale. Va spun ca astazi am platit cele 3 miliarde de lei. Bineinteles ca au aparut alte concedii medicale, dar am reusit sa platim acele 3 miliarde de lei. Nu mai spun de PNDL sau de rambursarea TVA. Erau facturi neplatite. Asa se reducea deficitul. Noi nu facem acest lucru. Platim facturile la timp.
A doua metoda, care iarasi era favorita socialistilor, e de a creste taxele. In primele momente cand am venit la guvernare stiti foarte bine ca am eliminat si supraaccize si TVA split, Ordonanta 114. Toate aceste lucruri le-am eliminat in prima parte, pentru ca noi credem ca singurul mod in care poti sa reduci deficitul pe termen mediu si lung sustenabil este printr-o crestere economica puternica si venituri la buget si, bineinteles, o politica fiscala sustenabila si responsabila”, a sustinut acesta.
Potrivit ministrului, al treilea mod prin care pe termen scurt poti sa finantezi un deficit il reprezinta imprumuturile. Lunar, trebuie luate imprumuturi pentru a acoperi cheltuieli, iar multe dintre facturi vin din urma.
„Am sa va spun ce am platit si apoi, la final, am sa va prezint o informatie in premiera. In luna mai, cheltuielile de personal au fost de 8,9 miliarde de lei. Aceasta este cifra in acest an. 74,2 milioane de lei reprezinta stimulentul de risc si s-a adaugat la aceasta cifra. Dar vreau sa faceti o comparatie sa vedeti cum au evoluat aceste cifre in ultimii ani. Deci, am ajuns sa platim 8,9 miliarde de lei cheltuieli de personal in 2020 in plina criza. In 2017 se plateau 5,6 miliarde de lei cheltuieli de personal. Acestea sunt lucruri care au venit la noi, dar le platim. In cea mai mare criza economica pe care o avem inregistrata, platim aceste facturi.
Cheltuielile cu bunuri si servicii au fost de un miliard de lei. Alte cheltuieli importante – cheltuielile cu asistenta sociala. In luna mai, cheltuielile cu pensiile, in jur de 6,4 miliarde de lei, diferenta fata de 2017, cand era 4,5 miliarde de lei. V-am spus, au crescut pensiile, am platit pensiile crescute la timp, chiar si mai devreme, chiar daca suntem in cea mai mare criza economica.
In acelasi timp, s-au mai platit pentru Covid, au aparut cheltuieli pentru Covid: 2,3 miliarde de lei indemnizatii acordate pe perioada suspendarii temporare a contractelor de munca, deci asa numitul somaj tehnic, 454 milioane de lei pentru indemnizatii acordate pentru alti profesionisti, tot somaj tehnic, dar pentru alte categorii, 59 de milioane de lei pentru decontarea cheltuielilor de carantina, 9 milioane de lei pentru indemnizatii acordate parintilor pentru supravegherea copiilor pe perioada inchiderii temporare a unitatilor de invatamant. Acestea au fost doar in luna mai”, a explicat Florin Citu.
In plus, in luna mai, s-au platit si 637 milioane de lei concedii medicale.
„Deci, am reusit sa decontam 637 milioane de lei intr-o luna si sa faceti o comparatie: guvernarea socialista deconta in jur de 90 de milioane, maxim 100 de milioane de lei pe luna. Asa s-au strans acele stocuri de 3 miliarde de lei. Au tinut banii – banii companiilor, banii oamenilor – ii tineau pentru a-si face campanie electorala sau a-si premia propriul electorat. Am ajuns sa platim 637 milioane de lei. Vom continua in acest ritm pana aducem la zero facturile pentru concedii medicale”, a dat asigurari seful de la Finante.