OMS declara singuratatea drept „problema globala de sanatate publica”

externe

Organizatia Mondiala a Sanatatii (OMS) a declarat ca singuratatea reprezinta o amenintare pentru sanatatea globala, afirmand ca efectele sale asupra sanatatii sunt echivalente cu fumatul a 15 tigari pe zi, potrivit The Guardian.

OMS a format o comisie internationala pe aceasta problema – condusa de ministrul american al sanatatii, din care fac parte personalitati internationale, 11 avocati si ministri, avocati si ministri guvernamentali, inclusiv Ayuko Kato, ministrul responsabil cu masurile pentru singuratate si izolare din Japonia.

Aceasta decizie vine dupa ce pandemia de Covid-19 a oprit activitatea economica si sociala, crescand nivelul de singuratate, dar si pe fondul unei noi constientizari a importantei problemei. Comisia OMS pentru conexiunea sociala va functiona timp de trei ani.

„[Singuratatea] transcende granitele si devine o problema globala de sanatate publica care afecteaza fiecare aspect al sanatatii, bunastarii si dezvoltarii. Izolarea sociala nu cunoaste varsta sau limite”, a declarat Chido Mpemba, reprezentant special al tineretului din Uniunea Africana.

Riscurile pentru sanatate sunt la fel de rele ca fumatul a pana la 15 tigari pe zi si chiar mai mari decat cele asociate cu obezitatea si inactivitatea fizica.

In timp ce singuratatea este adesea vazuta ca o problema pentru tarile dezvoltate, comitetul a spus ca una din patru persoane in varsta se confrunta cu izolarea sociala in toate regiunile lumii.

La adultii in varsta, singuratatea este asociata cu un risc cu 50% mai mare de a dezvolta dementa si cu un risc cu 30% mai mare de aparitie a bolii coronariene sau accidentului vascular cerebral. Insa distruge si vietile tinerilor. Intre 5% si 15% dintre adolescenti sunt singuri, potrivit unor cifre care sunt probabil subestimate. In Africa, 12,7% dintre adolescenti se confrunta cu singuratatea, comparativ cu 5,3% in Europa.
Tinerii care se confrunta cu singuratatea la scoala au sanse mai mari sa abandoneze universitatea. De asemenea, poate duce la rezultate economice mai slabe; a te simti deconectat si nesprijinit intr-un loc de munca poate duce la o satisfactie si performanta la locul de munca mai slabe.

Mpemba a spus ca in Africa, unde tinerii formeaza cea mai mare parte a populatiei, provocarile legate de pace, securitate si criza climatica, precum si nivelurile ridicate ale somajului, contribuie la izolarea sociala. „Credem ca este important sa redefinim naratiunea despre singuratate, in special pentru populatiile vulnerabile excluse de diferentele sociale create de digitalizare”, a spus ea.

Urmareste-ne si pe:

Comentarii: