ONU: 70% dintre mortii din Fasia Gaza sunt copii si femei. Armata israeliana spune ca depune eforturi ”sa minimizeze vatamarea noncombatantilor”
Copiii si femeile reprezinta ”aproape 70%” dintre mortii din Fasia Gaza in perioada noiembrie 2023- aprilie 2024, a comunicat ONU, dupa o verificare minutioasa a unui bilant partial al victimelor razboiului Israelului impotriva Hamas, transmite AFP.
Noul raport al Inaltului Comisariat ONU al Drepturilor Omului detaliaza de asemenea o serie larga de incalcari ale dreptului international, care pot fi asimilate unor crime de razboi, crime impotriva umanitatii si ”genocidului”.
”Raportul arata ca civilii din (Fasia) Gaza au fost cei mai afectati de catre atacuri, mai ales in timpul ”asediului total” al ingustei fasii de pamant de catre fortele israeliene, subliniaza ONU.
”Comportamentul fortelor israeliene a provocat un nivel fara precedent de morti, raniti, foamete si boli”, denunta autorii raportului, care condamna totodata ”esecuri ilegale si persistente” ale Guvernului israelian de a facilita accesul la ajutor umanitar, distrugerea infrastructurilor civile si deplasarea masiva si repetata a populatiei.
Ambasada Israelului la ONU, la Geneva, a respins ”categoric” raportul si ”concluziile absurde” ale acestuia si a denuntat ”obsesia inerenta a Inaltului Comisariat al Drepturilor Omului de a diaboliza Israelul”.
Insarcinatul cu activitatile Biroului Drepturilor Omului ONU in teritoriile palestiniene, Ajith Sunghay, a evocat o ”distopie a distugerii si devastarii in care supravietuitorii sunt raniti, deplasati in infometati”.
Autorii raportului denunta totodata Hamasul si alte grupari armate cu privire la comiterea unor incalcari generalizate care ar putea constitui crime de razboi si crime impotriva umanitatii, si anume luari de ostatici, omoruri, acte de tortura si violente sexuale.
Aceste crime au fost comise mai ales in timpul atacului de la 7 octombrie 2023 in sudul teritoriului israelian, care s-a soldat cu 1.206 morti, in principal civili, potrivit unui bilant intocmit de AFP pe baza unor date oficiale israeliene.
In raport se abordeaza mai ales problema controversata a proportiei civililor in cifra de aproape 43.500 de persoane ucise in Fasia Gaza, furnizata de catre Ministerul Sanatatii din enclava.
Din cauza lipsei unui acces suficient, agentiile ONU se sprijina pe bilanturile mortilor furnizate de catre autoritatile din Fasia Gaza, controlate de catre Hamas. Acest lucru provoaca critici aprige din partea Israelului, insa ONU si numeroase tari considera aceste bilanturi fiabile.
Intr-un numar de 10.000 de cazuri verificate dintr-un total de 34.500 de persoane ucise incepand din noiembrie 2023 si pana in aprilie 2024, ”noi am constatat pana in prezent ca aproape 70% erau copii si femei”, a declarat Sunghay, subliniind asupra metodologiei riguroase a verificarii Inaltului Comisariat ONU, care cere cel putin trei surse distincte.
”Noi credem ca acesta (esantionul) este reprezentativ in repartizarea numarului total al mortilor, o proportie asemanatoare celei prezentate de catre autoritatile din (Fasia) Gaza”, a declarat AFP o purtatoare de cuvant a Inaltului Comisariat, Ravina Shamdasani.
Intre decesele verificate este vorba despre 4.700 ale unor copii si despre 2.461 de decese ale unor femei.
”Acest nivel fara precedent de morti si de raniti in randul civililor este o consecinta directa a nerespectarii principiilor fundamentale ale dreptului international”, acuza intr-un comunicat Inaltul Comisar ONU insarcinat cu Drepturile Omului Volker Turk.
”In mod tragic, aceste incalcari documentate continua fara incetare, la mai bine de un an de la inceputul razboiului”, denunta el.
Israelul a insistat asupra faptului ca operatiunile sale in Fasia Gaza vizeaza combatanti ai Hamas.
Insa, in raportul publicat vineri se subliniaza ca decesele verificate reflecta in mod larg componenta demografica a populatiei generale a Fasiei Gaza mai mult decat pe cea a combatantilor.
Armata israeliana a anuntat, la randul sau, ca este ”angajata in respectarea obligatiilor legale internationale si in a opera in cadrul legilor conflictului armat” si a dat asigurari ca depune eforturi ”sa minimizeze vatamarea noncombatantilor inainte de atacuri, mai ales femei si copii”.
”Fiecare actiune militara este desfasurata conform principiilor diferentierii si proportionalitatii si este precedata de o evaluare minutioasa a riscului vatamarii civililor”, a afirmat ea.