externe

ONU a adoptat „Pactul pentru viitor”: „Astazi, promitem un nou inceput in multilateralism”

Adunarea Generala a Natiunilor Unite a adoptat duminica (22 septembrie) un „Pact pentru viitor”, pe care secretarul general al ONU, Antonio Guterres, l-a descris drept un acord de referinta care reprezinta o „schimbare catre un multilateralism mai eficient, mai incluziv”, relateaza Euractiv.

Pactul, care include, de asemenea, o anexa privind lucrul pentru un viitor digital responsabil si durabil, a fost adoptat la inceputul unui Summit al viitorului. Acordul a venit dupa aproximativ noua luni de negocieri.

Guterres a insistat de mult pentru summit si pact, care acopera teme precum pacea si securitatea, guvernanta globala, dezvoltarea durabila, schimbarile climatice, cooperarea digitala, drepturile omului, genul, tineretul si generatiile viitoare. Prezinta aproximativ 56 de actiuni generale pe care tarile s-au angajat sa le realizeze.

„Recunoastem ca sistemul multilateral si institutiile sale, cu Natiunile Unite si Carta sa in centru, trebuie consolidate pentru a tine pasul cu o lume in schimbare. Ele trebuie sa fie apte pentru prezent si viitor – eficienti si capabili, pregatiti pentru viitor, drepte, democratice, echitabile si reprezentative pentru lumea de astazi, incluzive, interconectate si stabile financiar”, a spus Guterres.

„Astazi, promitem un nou inceput in multilateralism. Actiunile din acest Pact urmaresc sa se asigure ca Natiunile Unite si alte institutii multilaterale cheie pot oferi un viitor mai bun pentru oameni si planeta, permitandu-ne sa ne indeplinim angajamentele existente”, a mai spus el.

Crizele globale au scos in evidenta necesitatea reformei ONU si a revizuirii sistemelor financiare internationale. Aceste provocari includ razboaie in curs in Ucraina, Gaza si Sudan, eforturile intarziate de atenuare a schimbarilor climatice si problemele larg raspandite ale datoriilor nationale.

Ministrul adjunct al Afacerilor Externe al Rusiei, Serghei Versinin, a criticat negocierile si adoptarea pactului.

Rusia a esuat in incercarea de a include un amendament – ​​sustinut de Coreea de Nord, Siria, Nicaragua, Belarus si Iran – care ar fi precizat ca „Natiunile Unite si sistemul sau nu vor interveni in chestiuni care se afla in esenta in jurisdictia interna a niciunui stat.”

Urmareste-ne si pe:
Victor Mihalache

Share
Published by
Victor Mihalache

Recent Posts

PNL isi schimba strategia in privinta Legii Iohannis, nu mai depune proiectul in Parlament. PSD nu vrea sa o voteze

Liderii PNL au decis sa schimbe strategia in privinta legii care sa ii permita presedintelui…

O oră ago

Panica la un liceu din Iasi, dupa ce o eleva din clasa a noua si-a amenintat colegii cu moartea. Profesorii sunt depasiti de situatie

O eleva admisa in clasa a IX-a la Liceul Tehnologic Economic de Turism pe un…

37 de minute ago

Gigi Becali s-a inscris in AUR si va candida la parlamentare pentru un loc in Camera Deputatilor – VIDEO

Patronul echipei de fotbal FCSB, Gigi Becali, a intrat in AUR, partidul condus de George…

31 de minute ago

15 aeroporturi din Rusia se afla in raza rachetelor cu raza lunga de actiune ale Ucrainei. Ce spun serviciile de informatii ale SUA

Autorizarea fortelor armate ucrainene de a lovi cu arme occidentale cu raza lunga de actiune…

O oră ago

Elon Musk se lauda ca va trimite pe Marte, in urmatorii doi ani, cinci misiuni Starship fara echipaj uman

Compania SpaceX intentioneaza sa lanseze cinci misiuni Starship fara echipaj catre Marte in doi ani,…

47 de minute ago