ONU a ajuns o gluma proasta: Iranul va prelua joi presedintia Forumului ONU pentru drepturile omului
Iranul va prelua joi presedintia unui forum al ONU pentru drepturile omului, ceea ce a declansat o campanie internationala de protest din partea activistilor pentru drepturile omului, care spun ca Teheranul nu este potrivit pentru aceasta functie din cauza oprimarii si torturarii opozantilor, precum si a executiilor sumare desfasurate in aceasta tara.
Seful diplomatiei europene, Josep Borrell, a aparat numirea Iranului ca fiind o chestiune de rotatie regionala, „in conformitate cu procedurile stabilite de ONU”.
Dar cercetarile organizatiei UN Watch arata ca grupul statelor asiatice, din care face parte Iranul, a detinut postul de patru ori in ultimii sase ani, negand rotatia pentru alte cateva grupuri regionale.
Numirea Iranului poate fi anulata de o reuniune speciala a consiliului inainte de ziua de joi, a declarat Hillel Neuer, directorul executiv al UN Watch, o organizatie neguvernamentala independenta pentru drepturile omului cu sediul la Geneva, care a redactat o rezolutie pe care tarile sa o adopte.
UN Watch a fost o voce importanta la Natiunile Unite in ceea ce priveste drepturile omului in Iran.
Campania UN Watch este sustinuta de o petitie globala semnata de peste 90.00 de persoane, prin care se solicita ONU sa anuleze presedintia Iranului la forumul ONU pentru drepturile omului.
Grupul a lansat ieri o campanie pe retelele de socializare, iar o inregistrare video a recentei aparitii a lui Neuer in fata Consiliului ONU pentru drepturile omului, in care acesta a contestat numirea Iranului, a devenit virala, cu peste un milion de vizualizari de la lansarea sa.
„Ii cerem domnului Borrell sa ia masuri. Este timpul ca toate democratiile din cadrul ONU sa inceteze sa mai legitimeze regimurile criminale, incalcand principiile fondatoare ale organismului mondial, si sa inceapa, in schimb, sa ii traga la raspundere pe cei care le comit”, a declarat Neuer.
„Regimul criminal de la Teheran este responsabil pentru o crestere a numarului de executii, aplicate in mod disproportionat minoritatilor, si pentru oprimarea femeilor si fetelor. Moartea recenta a Armitei Geravand, in varsta de 16 ani, dupa ce a fost agresata in metrou de catre politia iraniana a moralitatii pentru ca nu purta hijab-ul obligatoriu, este un memento ca acesta este un regim crud care nu are ce cauta in niciun organism al ONU pentru drepturile omului, cu atat mai putin ca presedinte”, se arata in comunicatul UN Watch.