ONU saluta progresul in campania de vaccinare impotriva poliomielitei din Gaza si solicita incetarea permanenta a focului

externe

La trei zile de la inceperea campaniei in zonele din centrul Gazei, aproximativ 187.000 de copii au fost inoculati cu vaccinul antipolio, a declarat, miercuri, UNRWA, principala agentie a ONU pentru palestinieni, citata de Reuters.  Pentru a doua etapa, campania se va muta in alte zone ale enclavei palestiniene.

Campania a fost determinata de descoperirea, lunea trecuta, a unui caz de poliomielita la un baietel, primul din Fasia Gaza din ultimii 25 de ani. Israel si Hamas au convenit sa faca pauze zilnice de opt ore in lupte in zone prestabilite pentru a permite programul de vaccinare. Nu au fost raportate incalcari ale acestui acord.

„Progres mare! In fiecare zi, in zonele de mijloc ale #Gaza, mai multi copii sunt vaccinati impotriva #poliomielitei”, a declarat miercuri seful UNRWA, Philippe Lazzarini, la X.

„In timp ce aceste „pauze” le ofera oamenilor un ragaz, ceea ce este nevoie urgent este de o incetare permanenta a focului, eliberarea tuturor ostaticilor si un flux standard de provizii umanitare, inclusiv materiale medicale si de igiena (in Gaza)”, a spus el.

Palestinienii spun ca un motiv important pentru revenirea poliomielitei este prabusirea sistemului de sanatate din Gaza si distrugerea majoritatii spitalelor sale in timpul razboiului. Israelul acuza Hamas ca foloseste spitalele in scopuri militare, ceea ce gruparea islamista neaga.

Marti, COGAT, o agentie israeliana din cadrul Ministerului Apararii insarcinata cu coordonarea livrarilor de ajutoare in teritoriile palestiniene, a declarat, de la inceputul razboiului, ca a facilitat intrarea a 282.126 de fiole de vaccin antipolio, suficiente pentru 2.821.260 de persoane.

De asemenea, a mai spus intr-un comunicat ca aproximativ 554.512 fiole de vaccinuri au intrat in Fasia Gaza, suficient pentru 4.973.736 de vaccinuri individuale pentru diferite boli si potentiale epidemii din teritoriu.

Gaza are aproximativ 2,3 milioane de locuitori si este unul dintre cele mai dens populate locuri din lume.

In ciuda succesului campaniei de vaccinare, eforturile diplomatice de a asigura o incetare permanenta a focului, de a elibera ostaticii detinuti in Gaza si multi palestinieni intemnitati de Israel, au esuat.

Premierul israelian Benjamin Netanyahu a insistat luni ca trupele israeliene vor ramane pe coridorul Philadelphi, la marginea de sud a Gazei, la granita cu Egiptul, unul dintre principalele puncte sensibile in incheierea unui acord.

Hamas, care doreste ca orice acord de incheiere a razboiului sa includa retragerea tuturor fortelor israeliene din Gaza, spune ca o astfel de conditie, printre altele, ar impiedica o intelegere. Netanyahu spune ca razboiul se va putea termina doar atunci cand Hamas va fi eradicat.

Impasul ii frustreaza pe aliatii internationali ai Israelului si pe cei 15 membri ai Consiliului de Securitate al Natiunilor Unite.

Reprezentantul Sloveniei la ONU, presedintele consiliului pentru septembrie – a declarat marti ca organismul global va lua in considerare masuri daca incetarea focului nu poate fi intermediata in curand.

Inalt oficial al Hamas, Sami Abu Zuhri, a declarat pentru Reuters ca singurul mod in care se poate ajunge la un acord este daca Israelul ar fi de acord cu propunerea SUA din 2 iulie, aprobata de Consiliul de Securitate si acceptata de grup. Atat

Israelul, cat si Hamas dau vina pe esecul de a incheia un acord pe conditiile adaugate de fiecare dintre cele doua parti.
Fortele israeliene au continuat sa lupte cu militantii condusi de Hamas in mai multe zone din Gaza, spunand ca au ucis multi oficiali Hamas de rang inalt si ca in ultimele 24 de ore au lovit infrastructura militara si centrele de comanda ale militantilor.

De asemenea, armata israeliana a declarat ca trupele israeliene care opereaza in Rafah, langa granita cu Egiptul, au ucis aproximativ 200 de palestinieni inarmati in ultima saptamana si au localizat zeci de arme in cladiri civile. Hamas neaga ca a exploatat instalatiile civile si populatia in scopuri militare.

Aripa armata a Hamas si Jihadul Islamic au declarat ca luptatorii lor s-au confruntat din nou cu trupele israeliene in nordul si sudul teritoriului cu rachete antitanc si dispozitive explozive.

In Khan Younis, un atac aerian israelian a ucis doi palestinieni, inclusiv o fata, au spus medicii, in timp ce un atac aerian in suburbia Darraj din orasul Gaza a ucis un medic local, chiar in locuinta sa.

In orasul Beit Lahiya din nordul Gazei, medicii au spus ca un atac aerian israelian a ucis sase palestinieni care asteptau camioane cu ajutoare.

Razboiul din Gaza a fost declansat de atacul Hamas din 7 octombrie in sudul Israelului, cand luptatorii sai au ucis 1.200 de oameni si au capturat peste 250 de ostatici, potrivit bilanturilor israeliene. De atunci, peste 40.800 de palestinieni au fost ucisi in Gaza, potrivit Ministerului Sanatatii din enclava.

Urmareste-ne si pe:

Comentarii: