Secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg, a declarat marti, la New York, ca Ucraina are nevoie urgenta de aparare antiaeriana, inclusiv de munitie, piese de schimb si intretinere pentru sistemele pe care armata ucraineana le are deja, informeaza Reuters, preluata de Agerpres.
Stoltenberg a spus ca razboiul este unul de uzura, nefiind vorba de un impas, avand in vedere castigurile pe care Ucraina le-a obtinut prin contraofensiva inceputa in iunie pentru a incerca sa recupereze teritoriul ocupat de fortele ruse.
„Daca vrem incheierea razboiului, daca vrem o pace justa si de durata, atunci sprijinul militar pentru Ucraina este calea corecta”, a spus Stoltenberg, aflat la New York pentru Adunarea Generala anuala a ONU.”Ucraina are nevoie de multe tipuri diferite de sprijin”, a mai spus el.
„Este o nevoie urgenta de aparare aeriana, nu doar de sisteme noi, ci si de munitie, mentenanta, piese de schimb… Vedem ca apararea aeriana salveaza vieti in fiecare zi in Ucraina si trebuie sa sustinem sistemele de aparare aeriana ale Ucrainei”, a spus Stoltenberg.
Declaratia sa vine dupa ce un inalt oficial al Departamentului de Stat a declarat mai devreme in cursul zilei de marti ca este esentiala consolidarea apararii antiaeriene a Ucrainei, inclusiv protejarea infrastructurii critice pe masura ce iarna se apropie.
Secretarul general al NATO a refuzat sa spuna cate runde de munitie pot livra anual Ucrainei aliatii NATO sau cand exact vor fi livrate Kievului avioanele F-16.
„Aliatii lucreaza din greu pentru a pregati (pilotii de F-16) cat mai repede posibil”, a spus el.”F-16 este important pentru ca transmite un mesaj de sprijin pe termen lung”, a declarat seful NATO.
„Suntem pregatiti pe termen lung. Nu pentru ca suntem capabili sa prezicem exact cat timp va dura acest razboi, ci pentru ca trebuie sa transmitem un mesaj ca presedintele Putin nu ne poate face sa stam si sa asteptam”, a precizat el.
Stoltenberg a spus ca ar fi preferat sa vada progrese mai rapide in contraofensiva Ucrainei, dar a apreciat ca progresele acesteia in sud si est sunt, totusi, „enorme”.
Unii analisti militari au estimat ca Ucraina s-ar putea lupta sa mentina avantul pe campul de lupta odata cu racirea vremii, dar Stoltenberg a spus ca luptele vor putea continua in toamna si pe tot parcursul iernii.”Ceea ce trebuie sa facem in continuare este sa ii sprijinim pe ucraineni, iar apoi ei trebuie sa ia deciziile pe teren”, a spus el. „Razboiul de uzura devine un razboi al logisticii”, a incheiat secretarul general al NATO.
Colosseumul din Roma a fost martorul unor batalii istorice, cu multimi imbracate in togi care…
Numirea de catre presedintele ales Donald Trump a lui Robert F. Kennedy Jr la conducerea…
Jandarmeria a anuntat, sambata dimineata, ce masuri au fost dispuse dupa meciul Romania - Kosovo.…
Petruta Leroy, o femeie care a trecut prin suferinte inimaginabile, este astazi o campioana in…
Si in Brasov sunt in desfasurare pregatirile pentru sarbatorile de iarna, acolo unde si in…
Meciul dintre nationala de fotbal a Romaniei si Kosovo a fost abandonat la scorul de…