Elon Musk acuza OpenAI ca si-a abandonat planurile initiale de a fi o companie de inteligenta artificiala open-source care sa dezvolte AI in beneficiul umanitatii, relateaza Euronews.
OpenAI a ripostat impotriva magnatului miliardar prin publicarea unor e-mailuri care arata ca planurile sale erau crearea unei companii cu scop lucrativ, pe care dorea sa o conduca, sa detina controlul consiliului de administratie si sa o fuzioneze cu Tesla.
Scurgerile de e-mailuri contracareaza procesul intentat de Musk impotriva OpenAI si a co-fondatorilor sai Sam Altman si Greg Brockman, prin care reclama ca start-up-ul si-a tradat misiunea non-profit.
„In timp ce discutam despre o structura cu scop lucrativ pentru a promova misiunea, Elon a vrut sa fuzionam cu Tesla si a vrut control total”, inclusiv „capital majoritar, control consiliului de administratie si sa fie CEO”, potrivit postarii publicate marti pe blogul OpenAI, scrisa de cofondatorii OpenAI Brockman, Altman, Ilya Sutskever, John Schulman si Wojciech Zaremba.
„Nu am putut ajunge la un acord cu Elon cu privire la un contract cu scop lucrativ, deoarece am considerat ca este impotriva misiunii ca o persoana sa detina controlul absolut asupra OpenAI”, se mai mentioneaza in postare.
Musk a fost un investitor timpuriu in OpenAI si a parasit consiliul de administratie in 2018, dupa ce s-a ciocnit cu Altman. Musk strange acum bani pentru propriul sau proiect de inteligenta artificiala numit XAI.
Prin procesul intentat saptamana trecuta Musk sustine ca OpenAI a incalcat un acord de a pune la dispozitia publicului „in mod gratuit” descoperirile in domeniul inteligentei artificiale, formand o alianta de mai multe miliarde de dolari cu Microsoft, care a investit 13 miliarde de dolari in aceasta companie.
„OpenAI, Inc. a fost transformata intr-o filiala de facto cu sursa inchisa a celei mai mari companii de tehnologie din lume: Microsoft”, sustine Musk.
Seful Tesla spune ca acest lucru constituie o incalcare a unui contract.
Conducerea OpenAI, care este o companie cu sursa inchisa, a mentionat in postarea de pe blog ca cheltuielile pentru crearea de instrumente de inteligenta artificiala reprezinta o bariera in calea misiunii sale initiale non-profit de a dezvolta o inteligenta artificiala din ce in ce mai sofisticata „care sa aduca beneficii intregii umanitati”.
„La sfarsitul anului 2017, noi si Elon am decis ca urmatorul pas pentru aceasta misiune era sa cream o entitate cu scop lucrativ. Elon a vrut sa aiba capital majoritar, controlul consiliului de administratie si sa fie CEO. In mijlocul acestor discutii, el a retras finantarea”, au adaugat autorii postarii de pe blog.
Compania a publicat, de asemenea, o conversatie prin e-mail din 2016 in care Sutskever a spus ca „pe masura ce ne apropiem de construirea AI, va avea sens sa incepem sa fim mai putin deschisi” si ca „este absolut in regula sa nu distribuim gratuit rezultatele”. Musk a raspuns: „Da”.
OpenAI a stabilit ritmul pentru competitia AI de cand a lansat ChatGPT in noiembrie 2022, iar acum start-up-ul este estimat la 80 de miliarde de dolari .
„Suntem tristi ca s-a ajuns la asta cu cineva pe care l-am admirat profund – cineva care ne-a inspirat sa tintim mai sus, apoi ne-a spus ca vom esua, a infiintat un concurent si apoi ne-a dat in judecata cand am inceput sa facem progrese semnificative in directia misiunii OpenAI fara el”, au afirmat partenerii din conducerea OpenAI in postarea de pe blog.
Tribunalul Bucuresti a decis, vineri, condamnarea fostului manager al Spitalului Clinic "Nicolae Malaxa" la 11…
Premierul PSD Marcel Ciolacu a anuntat, vineri, ca poate sa faca publice informatiile din Ucraina,…
Cancelarul german Olaf Scholz l-a indemnat vineri, in cadrul unei conversatii directe, pe presedintele rus…
Cercetarile in zona Parcului Botanic din Timisoara unde joi seara muncitorii care faceau lucrari in…
Candidatul PNL la Presedintie, Nicolae Ciuca, a prezentat vineri seara o noua dovada ca PSD…
Un profesor din Drobeta Turnu Severin, judetul Mehedinti, a fost pus sub control judiciar pentru…