Opera de arta a lui Monet, jefuita de nazisti, a revenit familiei cateva generatii mai tarziu
In ajunul celui de-Al Doilea Razboi Mondial, nazistii din Austria au confiscat un pastel al renumitului artist impresionist Claude Monet, vanzandu-l si declansand cautarea de decenii a unei familii, care a culminat miercuri la New Orleans, potrivit AP.
Intr-un birou al FBI, agentii au ridicat un val albastru care acopera pastelul de Monet si le-au oferit nepotilor lui Adalbert Parlagi opera de arta la peste 80 de ani dupa ce a fost luata de la familia lor. Helen Lowe a spus ca a simtit ca bunicul ei va urmari si ca ar fi „atat de mandru de acest moment”.
„Bord de Mer” al lui Monet din 1865 descrie stanci de-a lungul coastei Normandiei, unde fortele aliate au luat cu asalt plajele Frantei ocupate de nazisti in timpul „Zilei Z” in 1944, marcand un punct de cotitura in razboi. Pastelul Monet este unul dintre cele 20.000 de articole recuperate de echipa FBI Art Crime din aproximativ 600.000 de lucrari de arta si milioane de carti si obiecte religioase furate de nazisti.
„Furtul nu a fost intamplator, ci a facut parte integranta din planul nazistilor de a elimina toate vestigiile vietii evreiesti din
Germania si Europa”, a declarat consilierul pentru Holocaust al Departamentului de Stat al SUA, Stuart E. Eizenstat, intr-un discurs din martie.
Dupa ce Germania nazista a anexat Austria in 1938, Adalbert Parlagi, un om de afaceri de succes si iubitor de arta, si sotia sa, Hilda, au lasat in urma aproape tot ce detineau si au fugit din Viena, folosind placutele de inmatriculare britanice pentru a traversa granita, au spus nepoatele lor. Desi Parlagi nu se identificasera ca evrei de ani de zile si isi botezase copiii ca protestanti, ei erau inca considerati evrei in conformitate cu legile naziste, conform inregistrarilor guvernului austriac.
Alte rude au fost ucise in lagarele de concentrare.
Sotii Parlagi au incercat sa-si trimita covoarele valoroase, portelanul si operele de arta din Viena la Londra, dar au aflat mai tarziu ca proprietatea lor a fost confiscata si scoasa la licitatie de Gestapo pentru a sprijini al Treilea Reich.
Mai multe declaratii internationale au condamnat comertul cu arta jefuita de nazisti, incepand cu fortele aliate la Londra in 1943. Principiile de la Washington din 1998, semnate de peste trei duzini de tari, au reiterat apelul si au pledat pentru returnarea artei furate.
Totusi, eforturile lui Adalbert Parlagi au fost infranate de licitatorul din Viena, care cumparase si vanduse pastelul Monet si o alta lucrare de arta detinuta de Parlagi. Inregistrarile s-au pierdut dupa luptele de la Viena, i-a spus licitatorul lui Adalbert intr-o scrisoare la scurt timp dupa cel de-Al Doilea Razboi Mondial, conform unei traduceri in limba engleza a unui document pregatit de un organism guvernamental austriac care analizeaza cererile de restituire a operei de arta ale familiei Parlagi.
„Nici nu-mi amintesc doua astfel de imagini”, a spus licitatorul.
Multi supravietuitori ai celui de-Al Doilea Razboi Mondial si descendentii lor renunta, in cele din urma, sa mai incerce sa-si recupereze opera de arta pierduta din cauza dificultatilor cu care se confrunta.
Adalbert Parlagi si fiul sau Franz au pastrat inregistrari meticuloase privind proprietatea. Dupa moartea lui Franz in 2012, Francoise Parlagi a dat peste depozitul de documente al tatalui ei, inclusiv chitanta originala de la achizitionarea pastelului Monet de catre bunicul ei. Ea a contactat comisia lui Webber in 2014.
Echipa de cercetare a comisiei a analizat arhivele si chitantele, a contactat muzee si experti in arta si a cercetat internetul, dar initial nu a gasit „absolut nicio urma”, a spus Webber. Apoi, in 2021, echipa a descoperit online ca un dealer din New Orleans a achizitionat Monet in 2017 si l-a vandut unui medic din Louisiana si sotiei sale.
FBI a investigat cercetarile comisiei si, la inceputul acestui an, o instanta federala a decis ca pastelul ar trebui sa fie returnat descendentilor lui Parlagis.
„Nu s-a pus niciodata problema” de a returna arta proprietarilor de drept dupa ce a aflat despre istoria sa sordida, a spus Bridget Vita-Schlamp, al carei regretat sot cumparase pastelul Monet.
Familia a recuperat o alta lucrare in martie de la guvernul austriac, dar inca mai lipsesc sase lucrari de arta, inclusiv de la artisti apreciati precum Camille Pissarro si Paul Signac. SUA este probabil „cea mai mare piata ilegala de arta din lume”, a spus Kristin Koch, agent special de supraveghere al programului FBI pentru infractiuni din lumea artei.