Operatiunea „Musamalizarea”. Nici BEC, nici STS, nici AEP nu stiu cine a dispus blocarea tabletelor din sectiile de votare

politica

Nicio institutie nu vrea sa recunoasca faptul ca a dispus blocarea tabletelor din sectiile de vot din diaspora, lasand astfel zeci de mii de romani fara posibilitatea de a vota. Institutiile responsabile de procesul de votare (AEP, BEC si STS) paseaza vina una catre cealalta.

Tabletele s-au blocat imediat dupa ora 21.00, ora Romaniei. Ambasadorul roman in Germania, Emil Hurezeanu, care a declarat ca „la ora 21:30, in mod automat, tabletele care inregistrau si validau voturile, a caror coordonare s-a facut de la Bucuresti de catre BEC si STS, si-au intrerupt activitatea”. „Fara sa fim anuntati”, a mai punctat el, intr-un interviu acordat Deutsche Welle imediat dupa alegeri.

Informatia a fost confirmata ulterior de ministrul de Externe, Teodor Melescanu, care a sustinut ca, desi s-au depus mai multe cereri la BEC, „ni s-a spus foarte clar ca pe lege nu se poate prelungi” votarea, iar la ora 21:30 „STS a taiat toate legaturile pentru tableta”.

Conform legii, impiedicarea votului este infractiune si se pedepseste cu inchisoarea, de aceea, este important de aflat cine a luat decizia blocarii Sistemului informatic de monitorizare a prezentei la vot si de prevenire a votului ilegal (SIMPV) si, mai ales, la ce ora, cata vreme in unele sectii de votare mai erau alegatori, iar ei aveau in continuare dreptul legal de a vota.

Ziare.com a cerut oficial AEP, STS si BEC, autoritatile responsabile de corectitudinea procesului electoral, cateva informatii clare cu privire la acest subiect, in baza Legii 544/2001, insa toate au pasat responsabilitatea.

Intrebarile adresate AEP, STS si BEC:

1) Cine si cand a luat decizia intreruperii activitatii tabletelor la ora 21:30?

2) Cum a fost stabilita aceasta ora?

3) De ce nu au fost anuntate birourile din sectiile de votare din diaspora?

4) Se putea continua votarea si in lipsa functionarii tabletelor?

Raspunsul AEP (4 iunie)

In raspunsul primit de la AEP se comunica, sub semnatura presedintelui Constantin-Florin Mituletu-Buica, faptul ca solicitarea Ziare.com „excedeaza competentelor institutiei noastre si va fi redirectionata, spre competenta solutionare, Biroului Electoral Central”.

Raspunsul STS (7 iunie)

„La solicitarea dumneavoastra din data de 30 mai 2019 (…) va transmitem urmatoarele: Intrebarile adresate nu sunt de competenta Serviciului de Telecomunicatii Speciale, motiv pentru care solicitarea a fost transmisa Biroului Electoral Central”.

Raspunsul BEC (12 iunie)

In raspunsul primit in data de 12 iunie, dupa ce subiectul a fost discutat in sedinta BEC, se arata mai intai ca potrivit OUG 6/2019, „Autoritatea Electorala Permanenta, impreuna cu Serviciul de Telecomunicatii Speciale si Institutul National de Statistica, asigura implementarea si operationalizarea SIMPV”.

De asemenea, se mai precizeaza ca, potrivit Legii 3/2000 si Legii 33/2007, „SIMPV a fost activ pe durata votarii la ambele scrutine, sens in care, durata folosirii terminalelor informatice pentru inregistrarea datelor personale ale alegatorilor in SIMPV trebuia sa coincida cu durata votarii”.

Urmareste-ne si pe:

Mai mult despre:

Comentarii: