Operatiunea PETROTEL: Cum a ajuns fiscul sa se judece cu rusii dupa ce LukOil a mutat activitatea financiara a rafinariei de la Ploiesti pe o firma din Elvetia – Presshub

news

lukoil, rafinarie

Statul pierde anual peste 10 de milioane de euro din taxele pe activitatea Petrotel, detinuta de gigantul LukOil.

De la 1 ianuarie 2021, rusii au mutat operatiunile financiare ale companiei de la Ploiesti pe o firma din Elvetia, declarand ca a treia cea mai mare rafinarie din Romania este o sucursala a Litasco SA Geneva, care ofera doar suport logistic limitat.

In fapt, compania a derulat in Romania operatiuni financiare de 1,2 miliarde de euro, dar nu le-a inregistrat in contabilitatea sucursalei din tara noastra, ci la firma-mama din Geneva, spune fiscul, care a derulat un control la Ploiesti in perioada octombrie 2021 – septembrie 2022.

Pana in 2021, titeiul prelucrat la Ploiesti era transformat in benzina si motorina comercializate la statiile LukOil din Romania, Serbia si Bulgaria. Petrolul era importat in special din Rusia.

Dupa invazia Ucrainei, in februarie 2022, UE a pus sub embargou petrolul rusesc. LukOil a trebuit sa-si diversifice sursele de aprovizionare.

In septembrie 2022, fiscul i-a calculat impozite suplimentare de peste 50 de milioane de lei (10 milioane euro), aferente activitatilor derulate in Romania, dar inregistrate financiar in Elvetia. Sucursala declarase un impozit pe profit de doar 24.000 de lei.

Numai in perioada ianuarie – iunie 2021, societatea facturase vanzari de produse energetice (benzina, motorina, GPL) si servicii de transport de peste 2,6 miliarde lei – fara a socoti aici accizele si TVA-ul. Din acestea, peste 1,5 miliarde lei au fost pentru piata interna, 290 milioane lei – pentru piata UE, iar 760 milioane lei – pentru pietele externe, inclusiv Serbia si Republica Moldova.

Litasco a contestat rezultatele controlului, iar disputa a ajuns in instanta.

Pe scurt, romanii se cearta cu rusii pe statutul rafinariei de la Ploiesti, din punct de vedere fiscal.

Rusii sustin ca aceasta este o sucursala fara sediu permanent in Romania, cu rol logistic limitat, al companiei din Elvetia.

Romanii spun ca Litasco are sediu permanent in tara noastra. Mai mult, intreaga activitate de productie si comert se deruleaza in tara noastra. Prin urmare, impozitul pe profit trebuie platit in Romania si nu in Elvetia.

Inregistrarea veniturile si a cheltuielilor “nu este optionala, in functie de interesele fiscale” ale Litasco Elvetia, ci “obligatorie”, noteaza inspectorii fiscali.

Ei invoca legea din 1994 care ratifica tratatul de evitare a dublei taxari, incheiat cu Elvetia. Potrivit acestei legi, sucursala este considerata sediu permanent al societatii straine, iar profiturile facute de aceasta in Romania trebuie taxate in Romania.

Procesul a ajuns la stadiul in care Litasco a cerut expertiza tehnica si opinia unor profesori universitari conducatori de doctorate in drept fiscal la universitatile din Timisoara si Bucuresti, lucru cu care fiscul nu a fost de acord.

Pentru anul fiscal 2022, Petrotel-Lukoil a declarat pierderi financiare de peste 97 de milioane de euro, in timp ce in 2023 a raportat un profit brut de 13,3 milioane euro.

In schimb, Litasco Geneva – Sucursala Bucuresti a declarat pentru 2022 un profit brut de circa 57.000 de euro. Pentru 2023, rezultatele financiare nu sunt disponibile pe site-ul Ministerului Finantelor.

Citeste mai mult pe presshub.ro.

Urmareste-ne si pe:

Mai mult despre:

Comentarii: