Opozantii lui Putin au murit pe rand impuscati, otraviti sau in circumstante neclare. Care sunt acestia
In cei peste 20 de ani de cand Vladimir Putin se afla la putere, mai multi dintre opozantii sai au sfarsit impuscati sau otraviti. Altii, au murit in circumstante ramase si acum neclare, potrivit TV8.md.
Boris Nemtov (foto) a fost un adversar inversunat al lui Vladimir Putin. A fost impuscat mortal in apropierea Kremlinului, la 27 februarie 2015, cu doar doua zile inainte de un protest anti-razboi pe care trebuia sa il conduca. Cinci barbati de origine cecena au fost arestati si inchisi pentru asasinarea sa. Insa investigatia nu a raspuns la intrebari importante precum cine a ordonat asasinatul si de ce.
Trei publicatii straine au prezentat dovezi potrivit carora Nemtov fusese urmarit de un agent guvernamental care avea legaturi cu o echipa secreta de asasini, in cel putin 13 calatorii.
Ultima data cand agentul l-a urmarit pe Nemtov a fost pe 17 februarie 2015, la doar 10 zile inainte sa fie asasinat. Potrivit documentelor, numele agentului este Valeri Suharev.
Toate dovezile sugereaza ca la acea vreme, el lucra pentru FSB, principala agentie de securitate a Rusiei. Unul dintre mandatele FSB este de a gestiona amenintarile politice interne din partea Kremlinului, inclusiv monitorizarea miscarilor oamenilor in tara.
Critic al Kremlinul, in special al razboiului sangeros in Cecenia si al liderului Ramzan Kadirov, jurnalista de investigatie de la Novaia Gazeta, Anna Politkovskaia a fost impuscata in casa scarilor din blocul in care locuia, pe 7 octombrie 2006, un asasinat care a coincis cu ziua de nastere a presedintelui Vladimir Putin.
In 2014, cinci barbati au fost considerati vinovati ca ar fi organizat, executat sau participat la asasinarea Annei Politkovskaia. Ei au primit pedepse grele cu inchisoarea. Cecenul Lom-Ali Gaitukaiev, organizatorul logistic al crimei, a decedat in 2017 in inchisoare.
Despre Gaitukaiev, Novaia Gazeta a dezvaluit in 2018 ca fusese informator al FSB si totodata unul din capii mafiei cecene. Numele lui Gaitukaiev apare si in dosarul asasinarii in 2004 la Moscova a jurnalistului american Paul Khlebnikov, editorul variantei ruse a revistei Forbes Magazine.
Tot in 2006, Alexander Litvinenko, un alt opozant al regimului dictatorial de la Moscova, a fost otravit cu poloniu 210, un izotop radioactiv rar.
Litvinenko a fugit din Rusia in Marea Britanie cu sase ani inainte sa fie otravit. El a murit dupa ce a baut ceai verde in care fusese pus poloniu.
Aleksander Litvinenko a detinut pozitii importante in cadrul Serviciului Federal de Securitate. A condus Directia a 7-a, cea care se ocupa cu lupta impotriva gruparilor de crima organizata. El a organizat o conferinta de presa in care a spus public tot ce descoperise despre activitatile FSB.
Potrivit anchetatorilor britanici, spionul rus a fost otravit cu poloniu pe 1 noiembrie 2006. O ancheta publica a Marii Britanii, din 2016, a concluzionat ca uciderea lui Litvinenko a fost, cel mai probabil aprobata de Vladimir Putin. Conform anchetei britanicilor, fostul membru KGB Andrei Lugovoi si un alt rus, Dmitri Kovtun, l-au otravit pe Litvinenko punandu-i substanta radioactiva in ceai.
CEDOa constatat ca Rusia este vinovata de moartea lui Litvinenko.
Pe 4 martie 2018, fostul spion rus Serghei Skripal si fiica sa, Iulia, au fost gasiti inconstienti pe o banca, in Salisbury, sud-estul Angliei. Acestia ar fi fost otraviti cu un agent neurotoxic, dar au supravietuit. Politia britanica considera ca familia Skripal a intrat in contact cu otrava la domiciliul lui Serghei, unde fiica sa a venit sa-l viziteze din Rusia.
Fost colonel in cadrul serviciului de informatii al armatei ruse GRU, Serghei Skripal a fost acuzat de „inalta tradare”, dupa ce a vandut informatii serviciilor britanice de informatii si a fost condamnat in 2006 la 13 ani de inchisoare. In 2010, el a beneficiat de un schimb de spioni intre Moscova, Londra si Washington si s-a stabilit in Anglia.
Otravirea lui Skripal si a fiicei sale, Iulia, a provocat o grava criza diplomatica intre Londra, sustinuta de aliatii sai occidentali, si Moscova, acuzata ca este vinovata de aceasta otravire.
Seful Wagner, Evgheni Prigojin, a murit in august 2023, in urma prabusirii avionului in care se afla. Presupusul accident a avut loc la doar doua luni dupa ce Prigojin a condus o revolta impotriva conducerii armatei ruse. Rusia a negat atunci orice implicare legata de prabusirea avionului.