Opozantul lui Dragnea risca sa ajunga dupa gratii inaintea liderului PSD. Decizia definitiva a judecatorilor de la Curtea Suprema este asteptata astazi

news

Inalta Curte de Casatie si Justitie (ICCJ) va pronunta luni decizia definitiva in dosarul in care presedintele PNL, Ludovic Orban, este acuzat de folosire a influentei in scopul obtinerii unor foloase necuvenite pentru ca i-ar fi cerut omului de afaceri Tiberiu Urdareanu 50.000 de euro pentru finantarea campaniei sale electorale pentru Primaria Capitalei. La ultimul termen al procesului, procurorii au cerut condamnarea lui Orban la un an de inchisoare cu executare. In 31 ianuarie 2017, liderul PNL a fost achitat in acest dosar, decizia fiind luata de un complet de trei judecatori al instantei supreme.

„Ma consider nevinovat. Nu am abuzat de influenta politica. Nu am facut nici cea mai mica aluzie la aceasta functie. Nu am avut niciun moment intentia de a beneficia de finantare ilegala. Nu e Biblia aici, dar v-am jurat. Am incredere in capacitatea dumneavoastra de a judeca”, le-a spus Orban judecatorilor, la ultimul termen al procesului, din 19 februarie, de la completul de cinci judecatori al ICCJ, conform News.ro.

La randul sau, procurorul DNA a cerut instantei condamnarea liderului PNL la un an inchisoare cu executare, sustinand ca s-a folosit de functia pe care o avea in PNL pentru a obtine foloase necuvenite, iar inregistrarile ambientale completeaza denuntul depus impotriva lui de catre omul de afaceri Tiberiu Urdareanu.

Liderul PNL a afirmat ca are incredere in completul de judecata si in faptul ca in Romania exista domnia legii. El a mai spus ca nu are niciun motiv sa creada ca poate fi modificata decizia de achitare pronuntata de instanta de fond.

„Cred ca oamenii publici trebuie sa se desprinda de considerentele de natura personala, de frustrarile, razbunarile proprii, de interesele ascunse pe care le au. (…) Eu nu m-am comportat precum alti oameni politici care in momentul in care au fost chemati la DNA au inceput sa atace DNA. Decizia mea a fost de a renunta la toate functiile de conducere pe care le aveam in partid si Parlament, de a renunta la candidatura la Primarie. Nu am candidat la Parlament pana nu am primit un verdict din partea instantei de fond. Nu cred ca m-ati vazut pe mine venind la Curtea Suprema cu bodyguarzi, nu cred ca m-ati vazut amenintand procurori si judecatori”, a afirmat Ludovic Orban.

Orban a fost trimis in judecata in 17 mai 2016, de catre procurorii DNA, care l-au acuzat ca si-a folosit influenta pentru a obtine foloase necuvenite.

Potrivit rechizitoriului, in 1 martie 2016, Orban, atunci prim-vicepresedinte al PNL, l-a contactat pe omul de afaceri Tiberiu Urdareanu, solicitandu-i sprijin financiar pentru campania electorala pentru alegerile locale din vara acelui an, cand deputatul fusese nominalizat pentru a candida la functia de primar al Capitalei.

In 20 martie, cand s-a intalnit cu omul de afaceri, Orban i-ar fi cerut 50.000 de euro in numerar, “nu in vreo modalitate legala, precum si cu depasirea plafonului stabilit prin Legea finantarii partidelor politice”, cerand ca banii sa ajunga la persoane cu functii de decizie in cadrul a doua posturi de televiziune pentru promovarea imaginii sale, potrivit DNA.

In 11 aprilie 2016, ziua in care a fost pus sub control judiciar, Orban a anuntat ca isi retrage candidatura la Primaria Capitalei si demisioneaza din functiile de prim-vicepresedinte PNL si vicepresedinte al Camerei Deputatilor, el ramanand deputat pana la incheierea mandatului, in decembrie. In 18 iunie, Ludovic Orban a fost ales al optulea presedinte post-decembrist al Partidului National Liberal.

Iti place aktual24.ro? Urmareste fluxul de stiri aktual24.ro si pe Facebook

O noua experienta cu AK-24. Descarca aplicatia Aktual24 din App Store pentru iPhone si din Google Play pentru Android.

Urmareste-ne si pe:

Comentarii: