Oprea a incercat sa scape de acuzatiile de abuz in serviciu pe mana CCR. Raspuns fara drept de apel al magistratilor de la Curtea Suprema

news

Cererile de sesizare a CCR formulate in dosarul in care fostul ministru de Interne Gabriel Oprea a fost trimis in judecata pentru abuz in serviciu au fost respinse de Inalta Curte de Casatie si Justitie (ICCJ).

Potrivit ICCJ, instanta a respins cererea de sesizare a CCR cu exceptia de neconstitutionalitate a dispozitiilor articolelor 17 si 347 alineatul 3 teza finala Cod procedura penala formulata de inculpatul Gabriel Oprea.

De asemenea, a fost respinsa cererea de sesizare a CCR cu exceptia de neconstitutionalitate a dispozitiilor articolelor 20 alineatul 1 si 21 alineatul 1 din Codul de procedura penala formulata de Ministerul Afacerilor Interne.

Decizia ICCJ poate fi atacata cu apel in termen de 48 de ore de la pronuntare.

Avocatii fostului ministru de Interne Gabriel Oprea au cerut miercuri Instantei supreme sesizarea CCR cu privire la neconstitutionalitatea articolului 17 din Codul de procedura penala, motivand ca acesta nu ii da posibilitatea judecatorului de Camera preliminara sa dispuna incetarea procesului penal, ci doar sa restituie cauza la Parchet sau sa dispuna judecarea pe fond a dosarului.

„In speta de fata noi sustinem ca, datorita interventiei deciziei 405/2016 a CCR (decizia privind definirea abuzului in serviciu), judecata nu poate continua deoarece aceasta echivaleaza cu o cauza care impiedica exercitarea actiunii penale”, a spus Dan Lupascu, unul dintre avocatii lui Gabriel Oprea.

In luna mai a anului trecut, Gabriel Oprea a fost trimis in judecata de procurorii DNA in dosarul privind Directia de Informatii si Protectie Interna, fiind acuzat de abuz in serviciu, daca functionarul a obtinut pentru sine ori pentru altul un folos necuvenit.

In dosar au mai fost deferiti justitiei: Gheorghe Nicolae — chestor principal de politie, la data faptelor sef al DIPI, pentru complicitate la abuz in serviciu si pentru doua infractiuni de deturnare de fonduri, dintre care una in forma continuata, Gabriel-Nicolae Pavel — comisar-sef de politie, la data faptei sef al Serviciului Juridic din DIPI, pentru complicitate la abuz in serviciu, Nelu Zarnica — chestor principal, subsecretar de stat la data faptei, si Marian-Danut Iacob — comisar-sef de politie, seful unei structuri administrative la data faptei, ambii pentru deturnare de fonduri, in forma continuata.

Potrivit DNA, Oprea, cu ajutorul lui Nicolae si Pavel, a dispus suplimentarea cu suma de 410.000 lei a fondurilor pentru cheltuieli operative ale DIPI si a aprobat achizitia unui autoturism Audi A8, in scopul declarat al asigurarii protectiei demnitarilor.

„Acest lucru s-a realizat cu incalcarea prevederilor legale care limiteaza achizitionarea autovehiculelor din fondurile operative ale Ministerului Afacerilor Interne strict la situatii legate de folosirea lor in activitati de urmarire penala a infractiunilor de coruptie. Ca urmare a incalcarii atributiilor de serviciu, bugetul de stat a fost prejudiciat cu suma de 410.000 lei, iar DIPI a beneficiat de dotarea cu bunurile respective, in valoare de 91.295,73 euro, folosul fiind necuvenit in raport cu destinatia legala a fondurilor operative”, sustin procurorii.

Iti place aktual24.ro? Urmareste fluxul de stiri aktual24.ro si pe Facebook

Urmareste-ne si pe:

Mai mult despre: , ,

Comentarii: