Oprea, Mazare si alti 800 de INCULPATI ar putea scapa basma curata. Sefa DNA trage un semnal de alarma

politica

Procurorul sef al DNA Laura Codruta Kovesi a declarat, marti, la Europa FM, ca, in cazul in care Curtea Constitutionala va declara neconstitutional articolul din Codul penal care defineste infractiunea de abuz in serviciu, vor fi inchise peste 800 de dosare aflate in acheta procurorilor anticoruptie privind achizitii publice ilegale cu fraude de milioane de euro.

„In acest moment noi avem in lucru 865 de dosare privind fraude in achizitii publice si, in general, in aceste dosare sunt infractiuni de abuz in serviciu. Noi investigam faptele care raman in competenta dupa deciziile Curtii Constitutionale. Cetatenii trebuie sa fie ingrijorati cand avem peste 800 de dosare de achizitii publice cu prejudicii de milioane de euro si sa nu avem posibilitatea de a le mai investiga”, a afirmat Laura Codruta Kovesi.

Daca CCR decide ca articolul care defineste infractiunea de abuz in serviciu este neconstitutional multe dosare ale DNA vor ramane fara obiect, abuzul in serviciu fiind principala acuzatie pe care DNA a formulat-o impotriva multor demnitari ai statului roman, cum ar fi Elena Udrea, Gabriel Oprea, Nicusor Constantinescu, Radu Mazare, Gheorghe Nichita, Andrei Chiliman, Cristian Popescu Piedone, Marian Vanghelie, Neculai Ontanu etc

In ultima perioada, au existat multe critici la adresa articolului din Codul penal care defineste abuzul in serviciu, multe venind din partea Elenei Udrea, a lui Traian Basescu si a altor oameni politici romani.

Calin Popescu Tariceanu, presedintele Senatului, a declarat recent ca abuzul in serviciu ar trebui scos din Codul Penal: „Ne arata toata Europa cu degetul. In Romania, coruptia e un fenomen grav, dar nu trebuie sa o transformam in cea mai corupta tara din lume. Multa vreme va trebui sa muncim sa nu mai avem aceasta imagine”, a spus Tariceanu, aseara, la Antena 3.

Elena Udrea a declarat in mod repetat ca infractiunea de abuz in serviciu trebuie scoasa din Codul penal deoarece nu este vorba de o fapta de coruptie, in alte state UE astfel de actiuni fiind pedepsite cu sanctiuni administrative: „… fapta de abuz in serviciu… nu e reglementata nicaieri in Europa. Am studiat situatia pentru ca am si eu un interes… E vorba despre zecile de mii de primari, consilieri, functionari publici, persoane din mediul privat care se pot face vinovate de abuz in serviciu pentru ca isi fac atributiile in mod defectuos. Nu exista nicaieri in Europa reglementata aceasta chestiune, aceasta fapta de abuz in serviciu. Cine greseste sa fie sanctionat administrativ, de serviciu, la locul de munca. Daca se cauzeaza o paguba, e pus sa recupereze prejudiciul”, a spus Udrea, in februarie, citata de B1 tv.

Traian Basescu, fostul presedinte al Romaniei, a declarat si el ca doar legea din Romania pedepseste cu inchisoarea abuzul in serviciu: ‘Nicaieri in UE nu exista sanctiune penala pentru abuzul in serviciu, pentru ca orice functionar, orice demnitar poate sa ia decizii gresite. Se iau masuri administrative, cu obligatia sa platesti dauna produsa si te zboara si din functie’, a declarat Traian Basescu la Romania TV.

Iti place aktual24.ro? Urmareste fluxul de stiri aktual24.ro si pe Facebook

 

Urmareste-ne si pe:

Comentarii: