Opt inundatii catastrofale in 11 zile: Ce se afla in spatele ploilor intense din intreaga lume?
Inundatiile catastrofale din Libia, in urma carora cel putin 10.000 de oameni au fost dati disparuti, este doar cea mai recenta dintr-un sir de ploi intense care au lovit diverse parti ale globului in ultimele doua saptamani, potrivit NBC News.
Zece mii de oameni au fost declarati disparuti de agentiile oficiale, dar directorul centrului medical al-Bayda, Abdul Rahim Maziq a estimat la 20.000 numarul mortilor.
In Derna cadavrele sunt aduse la mal de apa, iar apa potabila este insuficienta. Furtuna a ucis familii intregi si, avand in vedere numarul mare de sate izolate si administratia municipala rudimentara, va fi nevoie de timp pentru ca numarul mortilor sa fie confirmat.
In primele 11 zile ale lunii septembrie, opt inundatii devastatoare au avut loc pe patru continente. Inainte ca furtuna mediteraneana Daniel sa ajunga in Libia, ploile puternice au inundat parti din centrul Greciei, nord-vestul Turciei, sudul Braziliei, centrul si coasta Spaniei, sudul Chinei, Hong Kong si sud-vestul S.U.A.
Este neobisnuit sa vezi multe evenimente meteorologice extreme neinrudite din intreaga lume intr-un timp atat de scurt, a spus Andrew Hoell, meteorolog la Laboratorul de Stiinte Fizice al Administratia Nationala Oceanica si Atmosferica.
„Uneori exista o grupare a acestor evenimente, fie ca se petrec intr-o anumita tara, intr-o anumita emisfera sau la nivel global”, a spus el. „Si se pare ca acum, la nivel global, acesta este momentul de varf pentru o serie de evenimente de inundatii.”
Ca si in cazul multor alte forme de vreme extrema, oamenii de stiinta spun ca schimbarile climatice au cel mai probabil un impact asupra precipitatiilor si inundatiilor, dar intelegerea exacta a relatiei poate fi dificila.
In general, studiile au aratat ca incalzirea globala intensifica ciclul apei in natura. Temperaturile mai calde cresc evaporarea, ceea ce inseamna ca o atmosfera mai calda poate retine mai multa umiditate. Ca urmare, furtunile pot elibera precipitatii mai intense si pot provoca astfel inundatii severe.
Cercetatorii au observat aceste schimbari de-a lungul timpului pe masura ce lumea se incalzeste. Din 1901, precipitatiile globale au crescut.
Cu toate acestea, o serie de factori pot influenta evenimentele de inundatii si gravitatea acestora, a spus Hoell.
In primul rand, tipurile de vreme extrema care au provocat fiecare dintre cele opt inundatii catastrofale din aceasta luna au origini diferite: furtuna mediteraneana Daniel, a adus ploi abundente peste centrul Greciei si in Libia.
Taifunul Haikui a lovit Hong Kong si sudul Chinei cu ploi record, distrugand drumuri si provocand peste 100 de alunecari de teren.
Ploile torentiale au provocat inundatii fulgeratoare in regiunile centrale si de coasta ale Spaniei, nord-vestul Turciei si la mii de kilometri distanta, in statul brazilian Rio Grande do Sul.
Iar in Nevada, SUA, furtunile au provocat, in aceasta luna, inundatii fulgeratoare in intreaga regiune, mai ales in zona Las Vegas si blocand peste 70.000 de oameni la festivalul Burning Man care are loc in desert.
Insa, deocamdata, pur si simplu nu exista suficiente date pentru a observa schimbarile in timp.
„Intr-adevar, nu avem un esantion sau o inregistrare suficient de lunga pentru a putea detecta o schimbare, deoarece acestea nu sunt chiar atat de frecvente”, a spus Hoell.
In alte cazuri, factorii locali, cum ar fi cat de umed sau uscat este solul sau topografia unei zone, pot avea influente enorme asupra modului in care se dezvolta inundatiile – si asupra consecintelor acestora.
Dincolo de pierderile de vieti omenesti si de distrugerea proprietatilor, inundatiile cresc riscul expunerii oamenilor la agenti patogeni din apa, cee ce poate duce la aparitia unor focare de boli mortale.