Belgia, care detine in prezent presedintia rotativa a Consiliului UE, face un pas extraordinar: indeamna guvernele UE sa ia in considerare posibilitatea de a avansa cu procedura de privare a Ungariei – care preia presedintia luna viitoare – de dreptul de vot, relateaza Politico.
„Avem o Europa care avanseaza cu greu, in conditiile in care, din pacate, unele state – un stat in special – adopta din ce in ce mai mult o atitudine tranzactionala, de blocare si de veto”, a declarat ministrul belgian de Externe, Hadja Lahbib.
Ea a pledat pentru avansarea procedurii aplicarii articolului 7 al UE impotriva Budapestei – o masura extrema care poate duce la suspendarea drepturilor de vot ale unei tari.
„Cred ca trebuie sa avem curajul de a lua decizii: sa mergem pana la sfarsit cu articolul 7, care prevede eliminarea dreptului de veto”, a spus ea.
Parlamentul European a declansat prima faza a procedurii articolului 7 impotriva Ungariei in 2018, dar procesul a intrat in impas. Urmatoarea etapa a acestei proceduri, utilizata atunci cand se considera ca o tara risca sa incalce valorile fundamentale ale blocului, este deseori numita „optiunea nucleara”, deoarece prevede cele mai grave sanctiuni politice pe care blocul le poate impune unei tari membre – suspendarea dreptului de a vota cu privire la deciziile UE.
„Acesta este un moment al adevarului”, a declarat Lahbib.
„Daca mergem pana la capat cu acest mecanism, acesta trebuie sa functioneze. Daca nu functioneaza, trebuie sa il reformam. Acesta este viitorul Uniunii Europene”, a mai spus ea
De la venirea la putere, in urma cu doua decenii, guvernul lui Orban a acordat partidului de guvernamant Fidesz o mai mare influenta in sistemul judiciar si in sistemul mediatic de stat. De la invazia Rusiei in Ucraina, Budapesta a incetinit in mod continuu ajutorul acordat Ucrainei sau a refuzat cu totul sa ajute.
Parlamentul European si Germania au pus sub semnul intrebarii capacitatea Budapestei de a conduce Consiliul UE incepand cu 1 iulie – dar Lahbib a declarat ca Belgia a insistat ca Ungaria sa isi ia mandatul programat.
„A fi membru al Uniunii Europene inseamna sa respecti valorile, sa ai drepturi, sa ai acces la fonduri, sa faci parte din piata unica, sa respecti valorile libertatii, libertatea de exprimare si independenta sistemului judiciar”, a spus ea.
„Acesta este motivul pentru care Ungaria se afla acum sub procedura articolului 7 si este din ce in ce mai izolata”, a adaugat ea.
Dupa ce Bruxelles a renuntat luna trecuta la un caz similar impotriva Poloniei, Ungaria este singura tara din UE care se confrunta cu acest tip de sanctiune.
Un purtator de cuvant al Reprezentantei Permanente a Ungariei pe langa UE a declarat: „Principala preocupare a Ungariei este acum sa tina UE departe de razboiul din vecinatatea noastra. Daca razboiul ajunge in UE, atunci articolul 7 va fi cea mai mica dintre problemele noastre.”
Marea surpriza a alegerilor europarlamentare de asta-vara, independentul Nicu Stefanuta, priveste cu „un pic“ de…
Viktor Orban pare sigur ca Europa va trebui sa-si regandeasca sprijinul pentru Ucraina, daca Donald…
Un program de reducere a costurilor la Volkswagen este inevitabil, pentru a remedia "decenii de…
Detectivii care investigheaza furtul a 22 de tone de branza de la Neal's Yard Dairy…
Fortele de Aparare ale Ucrainei au interceptat toate dronele kamikaze rusesti care zburau spre Kiev,…
Presa de la Chisinau a publicat duminica dimineata imagini cu un convoi urias de masini…