Oradea: Trei persoane, arestate sub acuzatia de operatiuni financiare frauduloase de 100 de milioane de euro

news

Dupa o operatiune desfasurata pe raza judetelor Arad si Timis procurorii D.I.I.C.O.T. au retinut cinci persoane suspectate ca au constituit un grup infractional organizat care a derulat operatiuni financiare frauduloase in valoare de aproximativ 100 de milioane de euro, scrie bihon.ro.

”La data de 8 februarie, politistii Brigazii de Combatere a Criminalitatii Organizate Oradea – Serviciul de Combatere a Criminalitatii Informatice, impreuna cu procurorii D.I.I.C.O.T. – Serviciul Teritorial Oradea, au efectuat noua perchezitii domiciliare, in judetele Arad si Timis, la locuintele a opt persoane, banuite de constituirea unui grup infractional organizat si efectuarea de operatiuni financiare in mod fraudulos” a declarat purtatorul de cuvant al IPJ Bihor, comisar-sef Alina Farcuta.

Din cercetari a reiesit ca, din 2022 si pana in prezent, persoanele banuite, cu varste cuprinse intre 22 si 40 de ani, din judetele Arad si Timis, ar fi constituit un grup infractional organizat, in scopul comiterii infractiunii de efectuarea de operatiuni financiare in mod fraudulos.

Barbatii sunt banuiti ca ar fi obtinut, in mod fraudulos, datele de identificare ale unor instrumente de plata electronica emise de institutii financiar-bancare dintr-o tara a Uniunii Europene, pe care le-ar fi inrolat intr-o aplicatie de plata electronica, instalata pe dispozitive mobile si ar fi achizitionat, astfel, de la diversi comercianti din municipiile Oradea, Arad, Timisoara si Deva, telefoane mobile de ultima generatie, laptopuri performante si alte produse electronice, in valoare totala de 493.018,49 de lei.

O parte dintre bunurile achizitionate ar fi fost vandute catre persoane de buna credinta, iar o alta parte au fost descoperite in urma perchezitiilor, la domiciliile unora dintre persoanele banuite de comiterea faptelor.

„Astfel, in cadrul perchezitiilor domiciliare efectuate pentru documentarea si probarea activitatii infractionale a banuitilor, au fost identificate si ridicate, in vederea continuarii cercetarilor, 17 telefoane mobile, 7 laptopuri, o tableta, un hard-disk, 4 unitati flash, 21 de cartele SIM, carduri bancare, 10.900 de euro si 2.500 de lei, documente de identitate, in legatura cu care exista suspiciunea ca ar fi fost falsificate si 92 de grame de pulbere cristalizata” a mai declarat sursa mentionata mai sus.

La finalizarea perchezitiilor, la sediul DIICOT Oradea, sase suspecti au fost adusi pentru audieri, iar ulterior, fata de cinci dintre acestia procurorii au dispus retinerea pentru 24 de ore.

Joi 9 februarie, judecatorul de drepturi si libertati din cadrul Tribunalului Bihor a fost sesizat cu propunerea de arestare preventiva a 3 dintre banuiti, pentru 30 de zile. Pentru alti 2 suspecti, procurorul a dispus luarea masurii controlului judiciar, pentru 60 de zile.

Actiunea a beneficiat de suportul de specialitate al Directiei Operatiuni Speciale din cadrul Politiei Romane, de sprijinul jandarmilor Brigazii Mobile Timisoara si ai Inspectoratului de Jandarmi Judetean Bihor.

Urmareste-ne si pe:

Comentarii: