Orasul New York ia masuri pentru a suspenda „dreptul la adapost”, pe masura ce migrantii continua sa vina
Orasul New York contesta un acord legal care ii cere sa ofere locuinte de urgenta oricui solicita acest lucru, deoarece sistemul de adaposturi al orasului se confrunta cu un aflux mare de migranti internationali care au sosit de anul trecut, potrivit AP.
Autoritatile au depus o cerere marti seara, cerand instantei sa ii permita sa suspende acordul atunci cand exista o stare de urgenta in care populatia adaposturilor pentru adulti singuri creste intr-un ritm rapid.
Cererea a fost depusa in timp ce primarul Eric Adams se porneste intr-o calatorie de patru zile prin America Latina, incepand in Mexic, unde a spus ca va descuraja oamenii sa vina la New York, spunandu-le ca sistemul de adaposturi al orasului este la capacitate maxima si resursele sunt depasite.
In ultimele luni, orasul a luat masuri pentru a suspenda asa-numitul drept la adapost, in urma valului de migranti, argumentand ca nu s-a intentionat aplicarea cererii la o criza umanitara, cum ar fi ultimul aflux.
Cererea de adapost este in vigoare de mai bine de patru decenii in New York, in urma unui acord incheiat in 1981, care impunea orasului sa ofere locuinte temporare pentru fiecare persoana fara adapost. Niciun alt oras mare din America nu are un asemenea acord.
„Cu peste 122.700 de solicitanti de azil care au trecut prin sistemul nostru de primire din primavara lui 2022 si cu costuri estimate de peste 12 miliarde de dolari pentru trei ani, este foarte clar ca status quo-ul nu poate continua. New York City nu poate continua sa faca asta singur”, a spus Adams.
Adams facuse cunoscut acordul la inceputul crizei ca o dovada a empatiei orasului fata de solicitantii de azil. In lunile care au trecut, retorica sa s-a intarit, deoarece orasul a cheltuit mai mult de un miliard de dolari pentru a inchiria spatiu in hoteluri, pentru a ridica adaposturi de urgenta mai mari si pentru a oferi servicii guvernamentale pentru migrantii care sosesc fara locuinte sau locuri de munca.
„Aceasta problema va distruge New York City”, a spus Adams luna trecuta.
De asemenea, primarul a inasprit recent regulile privind adaposturile din New York, limitand migrantii adulti la doar 30 de zile in unitatile administrate de oras, pe fondul supraaglomerarii.
Josh Goldfein, un avocat al Societatii de Asistenta Legala, a spus ca, in cazul in care va avea succes, cererea autoritatilor ar fi un dezastru pentru oras.
„Care este alternativa? Daca nu avem dreptul la adapost, daca indepartam oamenii de sistemul de adaposturi, daca oamenii traiesc pe strazi, in metrou, in parcuri, acesta este rezultatul pe care si-l doresc?” el a spus. „Este ceva ce nu am vazut de zeci de ani. Nu cred ca vreun newyorkez vrea sa vada asta. Nu cred ca oficialii orasului vor sa vada acest lucru, dar acesta va fi rezultatul daca ar avea succes.”