Politica de sanctiuni a Uniunii Europene impotriva Rusiei este „primitiva in executie si catastrofala in efect”, a declarat prim-ministrul ungar Viktor Orban marti, intr-o discutie la Berlin, citat de agentia MTI, citata de Agerpres.
In cadrul unui podium de discutii cu Alexander Marguier, redactor-sef al revistei politice Cicero, si Holger Friedrich, proprietarul Berliner Zeitung, Orban a spus ca o „politica adecvata de sanctiuni” ar fi oprit cresterea vertiginoasa a preturilor la energie si economiile europene nu s-ar confrunta cu ruina.
Politica de sanctiuni a UE „ignora valorile europene”, distruge economiile germana si ungara, in timp ce „ajuta Moscova sa castige tot atatea venituri din energie in sase luni cat obtinea anterior intr-un an”, a insistat Orban. El a subliniat ca nu se opune „sanctiunilor ca mijloc”, ci implementarii lor.
Sanctiunile ar trebui impuse „in mod inteligent”, a spus Orban. In cazul UE, „un pitic impune sanctiuni unui gigant (…) si piticul va pieri in efort”, a notat el.
El a cerut revizuirea sanctiunilor UE si o reforma a aprovizionarii cu energie astfel incat UE sa obtina mai degraba independenta decat „pur si simplu sa-si schimbe stapanii” prin pivotare de la dependenta fata de Rusia la dependenta de SUA. Acestea din urma, a spus el, „ar fi mai convenabila din punct de vedere politic, pentru ca americanii, spre deosebire de rusi, sunt democrati”, dar „nu ar fi un lucru bun” deoarece Europa, ca client, „ar trebui sa aiba patru sau cinci oferte pe masa din care sa aleaga”. Europa ar trebui sa poata „cumpara energie, de exemplu, din America, Algeria, Qatar sau chiar Rusia”, a adaugat el.
„Daca am fi facut sanctiunile corect, preturile la energie nu ar fi in crestere”, a spus premierul ungar, adaugand ca „sanctiunile ar putea fi lansate intr-un mod care sa nu ne distruga in zona de energie, dar Comisia nu a reusit sa faca acest lucru”. „Prin urmare, cand vine vorba de sanctiuni, sunt obligat sa spun ca am o problema si (…) daca nu veniti sa ajutati, imi voi folosi dreptul de veto (…). Nu puteti da cu piciorul in unguri aruncandu-i deoparte si lasandu-i intr-un colt”, a spus Orban.
In ceea ce priveste importurile de energie din Rusia, Orban a declarat ca este nesigur ca Moscova va relua livrarile, „mai ales cand anumite grupuri lanseaza atacuri teroriste si arunca in aer conducte”, si „ei nu ar puteau livra chiar daca ar vrea”. „Suntem foarte ingrijorati ca la fel s-ar putea intampla si cu ultima conducta de mare volum ramasa, South Stream”, a notat el.
„Gazul sau petrolul rusesc in sine nu sunt rele, problema este ca nu exista nimic altceva si suntem vulnerabili” si „problema nu este daca rusii ne pot aproviziona, ci cati potentiali furnizori avem si daca exista o concurenta intre furnizorii de energie”, a remarcat Orban.
Printre altele, prim-ministrul ungar Viktor Orban l-a laudat marti pe fostul cancelar german Angela Merkel, spunand ca ea ar fi putut preveni razboiul Rusiei in Ucraina daca ar fi fost inca in functie, noteaza agentia DPA.
In timpul aceluiasi eveniment la Berlin, Orban a spus ca Merkel a impiedicat un razboi in 2014 prin actiunile ei dupa anexarea Crimeei de catre Rusia.
„Ce a facut Angela Merkel in momentul crizei din Crimeea a fost o capodopera”, a declarat el, conform traducerii oficiale.
Orban, un lider de dreapta cu multi critici in guvernul de centru-stanga german – inclusiv cu privire la pozitia sa fata de UE – s-a intalnit cu Merkel duminica in timpul vizitei sale la Berlin. Nu se stie ce au discutat.
La acelasi eveniment, organizat de revista de politica si cultura Cicero, Orban a spus ca presedintele american Joe Biden nu este persoana potrivita pentru a pune capat luptei din Ucraina.
Ar fi nevoie, a spus el, de un acord intre Statele Unite si Rusia. Dar Biden a mers prea departe in a-l critica pe presedintele Vladimir Putin, a argumentat Orban. „Poate suna dur, dar speranta pentru pace se numeste Donald Trump”, a conchis el.
Guvernul Ciolacu a dat publicitatii, vineri seara, dcumentul primit din partea Kievului in legatura cu…
Oficiali polonezi se afla in vizita la Phenian pentru a restabili prezenta diplomatica permanenta a…
Intr-un interviu pentru Financial Times, noul director al British Museum, Nicholas Cullinan, a vorbit despre…
Rares Bogdan, prim-vicepresedinte PNL, sustine ca premierul Ciolacu minte in legatura documentul primit de la…
Pentru a atenua criza locuintelor, guvernul grec ia in considerare acordarea de stimulente suplimentare proprietarilor…
Presedintele Klaus Iohannis a avut, vineri, consultari bilaterale cu cancelarul Republicii Federale Germania, Olaf Scholz,…