analize

„Orban a transformat tara aproape din temelii”. De ce Ungaria a devenit un model de urmat pentru Liviu Dragnea. „Stat al vasalilor”, PSD merge pe acelasi drum

Viktor Orban a reusit sa castige din nou alegerile de duminica din Ungaria, el obtinand o majoritate zdrobitoare de peste doua treimi in viitorul Parlament. Cum s-a ajuns aici si cum s-a trasnformat Ungaria in ultimii opt ani de mandat ai lui Orban, explica Deutsche Welle (DW) intr-un material publicat cu o zi inainte de alegeri.

DW prezinta mai multe opinii ale unor cunoscuti analisti si experti independenti din Ungaria. Niciunul nu se asteapta la nimic bun de la victoria coplesitoare a lui Orba.

Gaspar Miklos Tamas, filosof de stanga, fost disident anticomunist, spune ca in ultimii opt ani de guvernare Orban a transformat tara aproape din temelii, stiind sa se foloseasca de majoritatea de doua treimi. Mass-media publice si private se afla sub controlul guvernului sau al unor oameni de afaceri apropiati Fidesz. In administratia statului a avut loc o schimbare completa a elitei iar in posturile cheie din justitie se afla executanti fideli partidului de guvernamant. Insusi Parlamentul a devenit „o forma fara fond”, spune G.M. Tamas, deoarece nu se mai reuneste decat rareori in plen. In plus, Orban a desfiintat intreaga administratie regionala, astfel incat intre guvern si primarii locali nu mai exista nicio instanta intermediara, sustine Tamas.

Puterea lui Orban e atat de extinsa si de cimentata pe termen lung, incat el ar ramane teoretic cel mai puternic om al Ungariei si daca s-ar trezi in opozitie. Cu toate acestea, conservarea puterii este pentru Orban o chestiune esentiala. Pentru ca in joc se afla insasi supravietuirea „statului sau mafiot”, dupa cum sustine opozitia. Aceasta este o afirmatie graitoare, in contextul in care numerosi apropiati ai premierului – membri de familie, prieteni sau colegi de partid – au acumulat averi, in parte, uluitoare prin mijloace necurate si netransparente.

Experti independeti apreciaza insa expresia „stat mafiot” drept nu foarte precisa si exagerata. Economistul conservator Laszlo Csaba de la Central European University din Budapesta considera ca Orban guverneaza cu ajutorul unei „legislatii excesive”, intervenind puternic si in mediul IMM-urilor. Faptul ca „oligarhii lui Orban” au ajuns pe aceasta cale sa faca avere e un fenomen intalnit, in mod similar, pretutindeni in regiune. Economistul liberal Andras Inotai, in schimb, vorbeste de un „stat al vasalilor”, in care Orban a facut dependent de propia sa persoana intreg mediul de afaceri.

Opinia publica din Ungaria este, in ultimele luni, tot mai nemultumita de numeroasele cazuri de coruptie, prezumtive sau dovedite. Acestea constituie principala tema de campanie a opozitiei. Orban, in schimb, incearca sa contracareze aceasta nemultumire printr-o si mai accentuata polarizare, avertizand ca fara el poporul ungar se va duce de rapa si Ungaria va disparea din istorie.

O astfel de retorica lasa sa se intrevada ce este de asteptat in cazul unei noi victorii a sa la urne: numai destindere nu. Deja dupa alegerile castigate in 2014 Orban a abandonat ideea unei linii politice mai pragmatice, dezbatuta in interiorul Fidesz. Atat ungurii, cat si Europa trebuie sa se astepte la o continuare a actualei politici.

Iti place aktual24.ro? Urmareste fluxul de stiri aktual24.ro si pe Facebook

O noua experienta cu AK-24. Descarca aplicatia Aktual24 din App Store pentru iPhone si din Google Play pentru Android.

Urmareste-ne si pe:
AK-24

Recent Posts

Ucraina a distrus inca un sistem rusesc “Buk” in valoare de 10 milioane de dolari. Rusia a pierdut in razboi 1000 de lansatoare antiaeriene

O unitate de drone din cadrul Brigazii 27 Pechersk a Garzii Nationale a distrus inca …

5 minute ago

China a inaugurat un megaport in Peru. America de Sud, urmatorul continent dupa Africa in care China isi extinde interesele

La marginea desertului de coasta din Peru, un oras pescaresc izolat, in care o treime…

2 ore ago

COP29, Azerbaidjan: „Fara reduceri rapide ale emisiilor, nicio economie din G20 nu va fi scutita de macelul economic determinat de clima”

Secretarul executiv al Conventiei-cadru a ONU privind schimbarile climatice, Simon Stiell a transmis sambata un…

5 ore ago

Gazprom spune ca, in pofida opririi livrarilor catre Austria, exporturile de gaze rusesti catre Europa sunt stabile

Producatorul rus de gaze Gazprom a anuntat ca livreaza, sambata, 42,4 milioane de metri cubi…

5 ore ago

Nava-spion a Rusiei, „condusa” fortat afara din zona de „cabluri esentiale” din Marea Irlandei. Securitatea traficului global de internet, amenintata de Moscova

Nava de spionaj Yantar a fost observata operand drone intr-o zona care contine infrastructura submarina…

5 ore ago

A inceput Postul Craciunului 2024. Ce nu au voie romanii sa manance timp de 40 de zile si cand sunt evenimente cu dezlegare la peste

Postul Craciunului 2024 a inceput pe 15 noiembrie, si se va incheia pe 24 decembrie.…

3 ore ago