Orban, triumfator in fata liderilor UE dupa ce „bunul prieten Trump” a castigat: „Are o linie directa cu presedintele ales al SUA”

externe

Orban si Macron

Cu un zambet satisfacut si strangeri de maini ferme, premierul conservator ungar Viktor Orban, adesea izolat printre liderii europeni, isi savureaza acum momentul sau de glorie la Budapesta, unde a primit joi aproape 50 de sefi de stat si de guvern la summitul Comunitatii Politice Europene (CPE) si la un summit informal al UE, consemneaza AFP, citata de Agerpres.

O imbratisare cu presedintele francez Emmanuel Macron si schimburi cordiale cu presedintele turc Recep Tayyip Erdogan, premierul ungar a parut sigur pe el si alaturi de presedintele ucrainean Volodimir Zelenski, desi cu expresii faciale mai crispate.

In discursul inaugural, premierul suveranist ungar, a carui tara detine presedintia semestriala a Consiliului UE, a avut un ton surprinzator de moderat, departe de obisnuitele sale atacuri virulente la adresa Bruxelles-ului, care a taiat Ungariei mare parte din fondurile europene acuzandu-l pe Orban de incalcarea „statului de drept”.

Daca in ultima vreme a fost „mai virulent”, de data aceasta Viktor Orban „joaca acasa”, mai ales ca si-a primit oaspetii europeni pe stadionul Puskas Arena, pe care acest politician pasionat de fotbal l-a inaugurat in 2019, explica pentru AFP aceasta atitudine mai moderata Stefano Bottoni, istoric ungaro-italian la Universitatea din Florenta.

Asadar, Viktor Orban se prezinta ca o gazda cordiala, dar ramane „imprevizibil”, atrage atentia acest istoric.”Nu m-as mira daca Orban ar face ceva sa surprinda publicul” la acest summit, adauga Stefano Bottoni, in timp ce circula zvonuri despre o videoconferinta cu Donald Trump pe care ar pune-o la cale premierul ungar.

Dupa victoria electorala a bunului sau prieten Trump, pe care l-a sustinut deschis, Orban se vede acum „in pozitia care-i place cel mai mult, aceea de punte intre UE si SUA, el, liderul unei mici tari” din Europa Centrala, mai remarca istoricul citat.

Vorbind joi in fata omologilor sai europeni despre importanta „relatiei transatlantice” pentru a pune capat razboiului intre Ucraina si Rusia, premierul Orban se vede de asemenea in pozitia de intermediar al pacii.

El are o linie directa cu presedintele ales al SUA, Donald Trump, sustin apropiatii sai. Iar legaturile intre cercurile intelectuale americane si ungare s-au intensificat substantial in ultimii ani. Orban a anuntat ca a avut deja cu Trump o discutie dupa ce acesta a castigat alegerile in SUA si ca ei doi au „planuri mari pentru viitor”.

„Ni se spune ca suntem ingrozitor de izolati”, dar 47 de lideri vin la Budapesta, inclusiv presedintele ucrainean, a ironizat Tamas Menczer, seful de comunicare al partidului conservator Fidesz condus de Orban.”Iar in acest timp, guvernul german se prabuseste, Franta si-a pierdut de mult timp reputatia de stabilitate politica si lista poate continua”, completeaza Menczer, omitand insa faptul ca Ungaria este gazda summiturilor europene doar pentru ca detine presedintia semestriala a Consiliului UE.

Dupa ce Bruxellesul a impus din iulie boicotarea unei serii de reuniuni care, in virtutea acestei presedintii, trebuiau sa se desfasoare in Ungaria, de data aceasta liderii europeni au venit la Budapesta.

Summitul de joi al CPE ii este favorabil lui Viktor Orban, care poate afisa astfel bunele sale relatii cu Turcia, Georgia sau Serbia. Ar putea fi insa mai greu pentru el de gestionat summitul informal al UE ce are loc vineri, relatiile cu Comisia Europeana si cu unii lideri vest-europeni ramanand totusi tensionate.

Politicile sale iliberale, anti-LGBT si anti-migratie neagreate de Bruxelles, impulsionarea de catre Fidesz a unui grup suveranist in Parlamentul European, prietenia sa cu presedintele rus Vladimir Putin contribuie la aceste tensiuni.

Viktor Orban si-a iritat inca si mai mult unii omologi europeni printr-o „misiune de pace” care l-a condus in iulie la Moscova, unde s-a intalnit cu liderul de la Kremlin, vizita de care Bruxellesul s-a delimitat, el vizitand recent si Georgia, a doua zi dupa ce opozitia pro-europeana a pierdut alegerile pe care aceasta le contesta.

Mai mult, luna trecuta premierul Orban a acuzat Bruxelles-ul ca incearca sa il inlature de la putere pentru a instala la Budapesta „un guvern marioneta”. Totusi, cu Donald Trump din nou presedinte al SUA si cu partidele nationaliste in crestere de popularitate in UE, premierul ungar, desi amenintat pe plan intern de un nou opozant aflat in ascensiune, vede planetele aliniindu-se in favoarea sa, „numai vesti bune pentru el”, concluzioneaza Stefano Bottoni.

Urmareste-ne si pe:

Mai mult despre: ,

Comentarii: