Oreste, anunt care baga spaima in Antena 3: „Unul dintre cei care au orchestrat mizeria din 10 august a recunoscut tot”
Oreste Teodorescu anunta ca are informatii pe surse conform carora in dosarul 10 august apar si numele unor „ventriloci de presa” care ar fi executat un scenariu penal pus la cale de Gruparea Dragnea.
Oreste mai afirma ca unul dintre cei implicati in orchestrarea evenimentelor violente din 10 august a „recunoscut tot”.
„Pe surse: in dosarul 10 August apar si numele unor ventriloci de presa care au primit scenariul pus la cale de Grupul de la Scrovistea cu privire la desfasurarea evenimentelor pregatite pentru a-l acuza pe presedintele Iohanis de inalta tradare, scoaterea in afara legii a miscarilor de protest #rezist si arestarea altor jurnalisti si vectori de opinie anti ciuma-rosie!
Tot pe surse: cineva direct implicat in orchestratia acestei mizerii care ar fi condus la confiscarea tuturor institutiilor statului de drept, decapitarea sefilor celor trei servicii secrete: SRI, SIE si SPP, precum si punerea sub acuzare a Procurorului General, a recunoscut tot!
Urmeaza surprize spectaculoase si sper arestarile celor implicati! Niste limbrici care se autointituleaza jurnalisti tremura din toate incheieturile! Complicitatea lor este penala!”, a scris Oreste Teodorescu pe Facebook.
Parchetul General, detalii despre dosarul 10 august
Parchetul General a anuntat, luni, care este stadiul dosarului deschis dupa protestul din 10 august, precizand ca au fost audiati aproximativ 1.180 de martori, fiind 560 de persoane vatamate. In plus, s-au desecretizat o parte dintre documentele care ar putea clarifica situatia si este in curs de efectuare expertiza fizico-chimica asupra substantelor cu efect iritant lacrimogen folosite de catre jandarmi.
Parchetul General a transmis, luni, informatii despre stadiul dosarlui deschis dupa protestul din 10 august.
”In vederea stabilirii situatiei de fapt, au fost audiati, pana in prezent, aproximativ 1.180 de martori, 560 persoane vatamate/parti civile, unele dintre acestea depunand inscrisuri si acte medicale cu privire la vatamarile suferite. De asemenea, au fost administrate, in parte, probatoriile solicitate de acestea, au fost vizionate mediile de stocare care contin imagini inregistrate in timpul evenimentelor, atat unele depuse la dosar de persoanele vatamate, cat si cele transmise de catre institutiile de ordine publica sau de alte persoane juridice”, au transmis procurorii.
Acestia precizeza ca este in curs de efectuare expertiza fizico-chimica asupra substantelor cu efect iritant lacrimogen folosite de fortele de ordine in cursul interventiei.
”Procurorii militari au efectuat demersuri pentru desecretizarea documentelor intocmite de structurile care au avut atributii si au actionat in data de 10 august 2018, o parte dintre aceste documente fiind declasificate si inaintate organelor de urmarire penala pentru a fi avute in vedere la solutionarea cauzei”, au mai precizat procurorii.
Procurorii au mai precizat ca in continuare sunt vizati in ancheta sefii Jandarmeriei si secretarul de stat in Ministerul Afacerilor Interne Mihai Chirica.
Parchetul General a anutat, in 21 septembrie 2018, ca seful Jandarmeriei Romane, Catalin Sindile, adjunctul acestuia, Sebastian Cucos si Mihai Chirica, secretar de stat in Ministerul de Interne, sunt urmariti penal pentru complicitate la abuz in serviciu si complicitate la participatie improprie la purtare abuziva in forma continuata, in timp ce maiorul Laurentiu Cazan, director general al Directiei Generale de Jandarmi a Municipiului Bucuresti, este urmarit penal pentru abuz in serviciu, participatie improprie la purtare abuziva in forma continuata, participatie improprie la fals intelectual si participatie improprie la uz de fals in dosarul violentelor de la mitingul din 10 august din Piata Victoriei.
Maiorul Laurentiu Cazan este acuzat ca a creat ”aparenta unei actiuni legale de restabilire a ordinii publice si a ordonat interventia in forta pentru evacuarea participantilor la protest”, a dat ordinul de interventie cu incalcarea mai multor acte normative si o ordonat folosirea mijloacelor din dotare pentru evacuarea protestatarilor, ”cu consecinta exercitarii de catre militarii din subordine a unor acte de violenta nejustificate”.
Comisarul sef de politie Mihai Chirica este acuzat ca a facut presiuni asupra prefectului Capitalei pentru a aproba formal ordinul de interventie in forta, in timp ce Sebastian Cucos si Ionut Sindile ”au participat nelegal la conducerea operatiunilor” si au ajutat la punerea in aplicare a unui ordin ilegal de evacuare a protestatarilor.
Tot in septembrie, Parchetul General anunta ca la Sectia Parchetelor Militare au fost depuse 770 de plangeri penale de catre persoane care au avut de suferit in urma interventiei jandarmilor.