Oscar Pistorius in fata comisiei pentru liberare conditionata. Dupa ce a executat jumatate din pedeapsa, ar putea iesi din inchisoare
Oscar Pistorius, fostul campion paralimpic sud-african condamnat pentru crima, ar putea iesi din inchisoare in cateva saptamani daca o comisie pentru liberare conditionata decide vineri sa-l elibereze dupa ce a executat jumatate din pedeapsa de 13 ani pentru uciderea iubitei sale, potrivit The Guardian.
Audierea va avea loc vineri intr-o inchisoare din capitala administrativa Pretoria si decizia ar putea fi ultimul capitol dintr-o poveste care a atras atentia la nivel mondial.
„Consiliul de administratie trebuie sa stabileasca daca scopul pedepsei a fost indeplinit”, a declarat Singabakho Nxumalo, purtatorul de cuvant al Departamentului Serviciilor Corectionale.
In februarie 2013, sprinterul olimpic si paralimpic si-a ucis iubita, Reeva Steenkamp, model si absolventa de drept, cand a tras de patru ori prin usa baii casei sale din Pretoria.
Procurorii l-au acuzat pe Pistorius, in varsta de 36 de ani, ca a ucis-o deliberat pe Steenkamp intr-un acces de gelozie si furie.
Sportivul a negat acuzatia, spunand ca era profund indragostit de ea si credea ca o protejeaza atunci cand a tras prin usa, deoarece credea ca acolo este un intrus.
Judecatorul de fond a constatat ca nu exista nicio dovada ca Pistorius a vrut sa o omoare pe Steenkamp, dar l-a gasit vinovat de omucidere din culpa, deoarece a actionat „prea grabit si a folosit forta excesiva”.
Sportivul a fost ulterior condamnat pentru crima in urma unui recurs al procurorilor, iar pedeapsa sa a crescut la 13 ani. Infractorii din Africa de Sud sunt automat eligibili pentru eliberare conditionata dupa ce au ispasit jumatate din pedeapsa.
Pistorius a castigat faima si averea la nivel mondial cand a ajuns in semifinalele probei de 400 m la Jocurile Olimpice din 2012. Dublu amputat sub genunchi de la varsta de 11 luni, Pistorius a inspirat milioane de oameni din intreaga lume cu determinarea sa.
Cunoscut sub numele de Blade Runner din cauza protezelor sale din fibra de carbon, succesul sau a atras contracte de sustinere profitabile si oferte de sponsorizare.
Ca parte a reabilitarii sale, Pistorius i-a intalnit pe parintii lui Steenkamp, June si Barry, anul trecut, intr-un proces menit sa se asigure ca detinutii „recunosc raul pe care l-au cauzat victimelor lor si societatii in general”. June va face declaratii in fata comisia de eliberare conditionata. Familia Steenkamp a cerut, inainte, ca ucigasul fiicei lor sa ramana in inchisoare pentru tot restul vietii.
Comisia pentru eliberare conditionata va analiza daca un detinut a fost reabilitat sau daca reprezinta inca un pericol pentru societate. Ea va tine cont de gravitatea infractiunii, precum si de comportamentul lui Pistorius in spatele gratiilor, inclusiv daca a participat la programe educationale. Eliberarea conditionata vine de obicei cu anumite conditii, cum ar fi monitorizarea si obligatia de a se prezentala un centru de corectie comunitar, interdictie la alcool si la detinerea de arme de foc.
Mai exista posibilitatea de eliberare conditionata doar pe timpul zilei, detinutul intorcandu-se noaptea la inchisoare si munca in folosul comunitatii.
Deciziile sunt de obicei cunoscute in ziua audierii sau o zi mai tarziu, dar in cazul lui Pistorius decizia poate sa nu fie luata in aceeasi zi.
Oameni din intreaga lume au urmarit procesul lui Pistorius in 2014. Aproape intreg procesul, care a durat peste 40 de zile a fost transmis in direct si amplificat de social media.