Si-au rezolvat vikingii problemele dentare cu propriile maini? Un nou studiu sugereaza ca acesti razboinici feroce au avut dureri de dinti puternice si au incercat sa le remedieze singuri. In general, o echipa din Suedia considera ca datele lor ofera informatii despre viata vikingilor si despre primele lor incercari de a se ocupa de stomatologie.
Analiza ramasitelor umane din Suedia a scos la iveala leziuni si abraziuni pe dinti, ceea ce indica faptul ca acesti nordici au facut eforturi pentru a atenua durerile dentare, potrivit StudyFinds.
In 2005, sapaturile din Varnhem, Suedia, au scos la iveala o biserica crestina alaturi de un cimitir plin de mii de morminte vikinge datand din secolele X-XII d.Hr. Echipa de cercetare a efectuat examinari clinice si radiografice a peste 2.300 de dinti de la 171 de persoane gasite in sit.
„Aproximativ jumatate dintre indivizi sufereau de carii dentare. Vikingii efectuau atat pilirea dintilor, cat si scobirea lor si alte tratamente dentare, inclusiv incercari de a trata infectiile dentare”, spune Dr. Carolina Bertilsson de la Universitatea din Goteborg intr-un comunicat de presa.
Studiul releva ca peste 60% dintre corpurile de adulti examinate prezentau semne de carii dentare, predominant pe suprafata radacinilor. Niciunul dintre ramasitele de tineri nu a prezentat aceleasi probleme dentare.
„Au fost observate si alte patologii, inclusiv infectii dentare si indicii ca dintii au fost pierduti inainte de moarte. Mai multi indivizi prezentau carii suficient de severe pentru a fi provocat dureri dentare”, noteaza Dr. Bertilsson.
In plus, cercetatorii au descoperit cazuri de abraziuni intentionate ale dintilor, pe care echipa crede ca vikingii le faceau in incercarea de a reduce durerile de dinti.
„Unii dinti prezentau, de asemenea, abraziuni in concordanta cu scobitul dintilor, probabil pentru a indeparta bucati de mancare”, adauga Dr. Bertilsson
Incidenta cariei dentare in randul vikingilor din Varnhem se aliniaza cu constatari similare la alte populatii europene din aceeasi epoca. Cu toate acestea, cercetatorii avertizeaza ca aproape un sfert dintre dintii indivizilor din Varnhem par sa fi fost pierduti fie inainte, fie dupa moarte, ceea ce ar putea afecta rezultatele studiului. De exemplu, scaderea observata a prevalentei cariei odata cu varsta in randul adultilor poate fi atribuita pierderii mai mari de dinti la indivizii mai in varsta, ceea ce implica faptul ca cei mai multi dinti cariati lipseau.
„In general, aceste date ofera o perspectiva asupra vietii vikingilor care au suferit si ocazional au incercat sa trateze problemele dentare, precum si detalii despre patologia problemelor dentare netratate”, conchide Dr. Bertilsson
Guvernul Ciolacu a dat publicitatii, vineri seara, dcumentul primit din partea Kievului in legatura cu…
Iranul sprijina orice decizie luata de Liban in cadrul discutiilor pentru a asigura incetarea focului…
Tribunalul Bucuresti a decis, vineri, condamnarea fostului manager al Spitalului Clinic "Nicolae Malaxa" la 11…
Cancelarul german Olaf Scholz l-a indemnat vineri, in cadrul unei conversatii directe, pe presedintele rus…
Sapte membri ai unei retele de traficanti de persoane din localitatile Ozun si Chilieni din…
Cercetarile in zona Parcului Botanic din Timisoara unde joi seara muncitorii care faceau lucrari in…