OUG pe energie. Ciuca: „Sunt 98% dintre gospodarii care vor beneficia de aceasta plafonare si compensare la energie”. Reactia dura a Opozitiei
Plafonarea pretului la energia electrica se va aplica in cazul consumatorilor casnici, pana la 31 august 2023, pentru un consum de pana la 255 kWh pe luna, conform proiectului de Ordonanta pentru modificarea si completarea OUG 27/2022, publicat pe site-ul Ministerului Energiei.
„Desi am intarziat, aprobam masurile de protectie a populatiei si economiei, in contextul cresterii preturilor la gaze si energie. Am extins si perioada de valabilitate a OUG, practic am prelungit cu un an si va fi valabila pana la 31 august 2023. Am avut in vedere sa asiguram, asa cum spuneam, protejarea populatiei si a economiei. Sunt 98% dintre gospodariile care vor beneficia de aceasta plafonare si compensare la energie si apreciem ca astfel vor fi ferite de cresterile preturilor la energie electrica si gaze naturale. Am considerat ca e important sa luam masuri pentru consolidarea resurselor alocate in acest sens. Am luat masuri pentru a ne asigura ca piata interna are asigurata intreaga cantitate de gaze naturale si avem functionale toate sursele de producere a energiei”, a declarat Nicolae Ciuca, in debutul sedintei de Guvern.
Premierul a mai spus ca „prin masurile luate astazi vom descuraja comportamentul speculativ din piata energiei si gazelor naturale. Suntem pregatiti ca in functie de deciziile Comisiei Europene sa adaptam masurile noastre cu cele luate la nivelul Comisiei Europene”.
Proiectul prevede ca, pentru consumul realizat in perioada 1 septembrie 2022- 31 august 2023, pretul final facturat plafonat de catre furnizorii de energie electrica va fi de maximum 0,68 lei/kWh, cu TVA inclus, in cazul clientilor casnici al caror consum mediu lunar realizat la locul de consum in anul 2021 este cuprins intre 0 – 100 KWh inclusiv si de maximum 0,80 lei/kWh, cu TVA inclus, in cazul clientilor casnici al caror consum mediu lunar realizat la locul de consum in anul 2021 a fost intre 100,01 – 300 kWh, pentru un consum lunar care e de maximum 255 kWh. Pentru consumul de energie electrica ce depaseste 255 KWh/luna pretul se stabileste de catre fiecare furnizor.
De asemenea, pretul final va fi de maximum 1 leu/kWh, cu TVA inclus, pentru 85% din consumul mediu lunar realizat la locul de consum in anul 2021, in cazul intreprinderilor mici si mijlocii, al operatorilor economici din domeniul industriei alimentare, in baza declaratiei pe propria raspundere a reprezentantului legal. Diferenta de consum lunar de energie electrica se factureaza in functie de cum se stabileste cu furnizorul.
Pretul va fi tot de maximum 1 leu/kWh, cu TVA inclus, si pentru consumul integral al spitalelor publice si private definite conform legislatiei in domeniu, al unitatilor de invatamant publice si private, precum si al creselor, al furnizorilor publici si privati de servicii sociale prevazute in Nomenclatorul serviciilor sociale.
Pentru celelalte institutii publice, pretul va fi de maximum 1 leu/kWh, cu TVA inclus, pentru 85% din consumul mediu lunar, realizat la locul de consum in anul 2021. Diferenta de consum lunar de energie electrica se factureaza conform prevederilor din contractul cu furnizorul. Pentru beneficiarii care nu au istoric de consum in anul 2021, procentul de 85% se aplica la consumul realizat lunar.
In ceea ce priveste gazele naturale, pentru consumul realizat in perioada 1 aprilie 2022-31 august 2023, pretul final facturat de catre furnizorii de gaze naturale este: de maximum 0,31 lei/kWh, cu TVA inclus, in cazul clientilor casnici; maximum 0,37 lei/kWh, cu TVA inclus, in cazul clientilor noncasnici al caror consum anual de gaze naturale realizat in anul 2021 la locul de consum este de cel mult 50.000 MWh, precum si in cazul producatorilor de energie termica.
Reactia Opozitiei
Uniunea Salvati Romania critica faptul ca Guvernul PSD-PNL-UDMR a adoptat, joi, ordonanta pe energie care se aplica din aceeasi zi si „fara nicio dezbatere publica inainte”, considerand ca este „o sfidare la adresa tuturor, a romanilor si a industriei”.
„Toata aceasta schema de plafonare creeaza haos si distruge incet, dar sigur sectorul energetic si economia romaneasca. Asta se intampla cand un guvern incompetent intra cu bocancii in piata! Noile modificari scot din schema de plafonare sute, mii de companii care pana acum au beneficiat. Consecintele vor fi dramatice: restrangerea activitatii, preturi mai mari in economie si pierderi de locuri de munca. Solutia era sa dam credit fiscal la toate companiile romanesti si sa reducem taxele din factura pentru toti romanii”, spune Cristina Pruna, deputat USR si vicepresedinte al Comisiei de industrii si servicii, citata intr-un comunicat.
Reprezentantii USR apreciaza ca majorarile de taxe asupra companiilor din domeniu se vor reflecta in cresteri de preturi pe lant si pierderi de locuri de munca.
„Toata economia pierde, mai putin PSD, care va avea acces, prin Ministerul Finantelor, la niste bani din pretul energiei neplafonat, achitat de consumatorii industriali, companii, practic de toata activitatea economica din Romania. Solutiile USR sunt simple si nu este prea tarziu sa fie aplicate: reducerea TVA de la 19% la 5% cum au facut-o Spania, Germania si alte tari, eliminarea altor taxe din factura si credit fiscal pentru toate intreprinderile romanesti”, se mentioneaza in comunicatul USR.