„OUG pe justitie dezinformeaza romanii si institutiile europene. Toader este ministrul infractorilor”. Urmeaza o noua sesizare adresata Avocatului Poporului

politica

Ludovic Orban a declarat ca Ordonanta de urgenta care modifica Legile justitiei, adoptata luni de Guvern, dezinformeaza opinia publica si institutiile europene, precizand ca Tudorel Toader este „ministrul infractorilor” si „un instrument politic al lui Dragnea si Tariceanu”.

„Este o OUG in care se modifica legile justitiei si in care se incearca sa dezinformeze atat opinia publica romaneasca, cat si institutiile europene, cum ca in temeiul acestei OUG sunt incluse recomandarile Comisiei de la Venetia. Din 9 recomandari nu sunt respectate decat doua recomandari ale Comisiei de la Venetia, cea privitoare la pensionarea anticipata a magistratilor, unde doar se proroga termenul de aplicare de la 2022 la anul 2019 si dreptul de vot al reprezentantilor societatii civile in CSM. Puncte de vedere extrem de importante subliniate de Comisia de la Venetia, cum ar fi rolul echilibat al presedintelui Romaniei, al CSM si al ministrului Justitiei in numirea procurorilor. Modalitatea de infiintare a sectiei speciale pentru sanctionarea faptelor comise de judecatori si procurori, precum si alte prevederi nu sunt luate in calcul deloc”, a afirmat presedintele PNL, Ludovic Orban, la finalul Bex al partidului care a avut loc luni la Parlament.

Liderul liberal a mai acuzat Guvernul ca a adus modificari suplimentare la Legile justitiei, unele care sporesc atributiile ministrului Justitiei.

„Mai mult, fara nicio recomandare din partea Comisiei de la Venetia, Guvernul face modificari suplimentare la Legile justitiei prin care urmaresc sa sporeasca puterile ministrului, puterea acestuia de a sesiza Inspectia Judiciara. De asemenea, Guvernul, la propunerea lui Toader adopta o modificare la legile privind delegarea magistratilor in functii publice care a fost declarata neconstitutionala de CCR, la sesizarea depusa de PNL”, a completat Orban.

Acesta a adaugat ca din cauza adoptarii acestei Ordonante de urgenta imaginea Romaniei in Europa va avea de suferit, iar Tudorel Toader a dovedit ca este „ministru al infractorilor”.

„Punctul de vedere care urmeaza sa fie elaborat de Comisia de la Venetia va fi o baza pentru mersul justitiei, in cadrul MCV. A nu tine cont de aceste recomandari, inseamna a ignora punctele de vedere sistematic ale institutiilor europene care solicita Guvernlui sa tina cont de opinia lor. Acest lucru va avea efecte incalculabile. Comisia Europeana urmeaza sa dea raportul MCV. Imaginea Romaniei in Europa va fi afectata de aceasta OUG. Acesta ministru nu este unul care sa colaboreze loial cu institutiile europene, ci Tudorel Toader e ministrul infractorilor din partidul de guvernamant, care doar genereaza o presiune permanenta asupra magistratilor, care functioneaza ca un instrument politic al lui Dragnea si Tariceanu”, a conchis presedintele PNL.

PNL va solicita punctul de vedere al echipei juridice a partidului si va lua in calcul sesizarea Avocatului Poporului privind Ordonanta de Urgenta care modifica Legile justitiei, a anuntat Ludovic Orban.

Tudorel Toader a prezentat, luni, prevederile OUG pe Legile justitiei care a fost adoptata de Guvern, precizand ca sunt schimbari in privinta detasarilor procurorilor, ca interviurile pentru procurorii-sefi vor fi transmise in direct, arhivate si vazute de oricine si ca ministrul poate sesiza Inspectia Judiciara. Ministrul a spus ca prin OUG se stabilesc si pasii de urmat referitor la numirea procurorilor de rand inalt. Astfel, sunt introduse in lege interviuri transmise in direct pentru procurorii-sefi, care vor fi arhivate si vor putea fi vazute de oricine.

Schimbari sunt si in ceea ce priveste detasarile procurorilor. Procurorul general nu va mai decide detasarile de la parchete, ci Sectia pentru Procurori a CSM. La DIICOT si DNA, creste varsta la 10 ani de experienta in profesie, pentru a accede in functia de procuror la aceste structuri.

Ordonanta de urgenta prevede si o serie de modificari in ceea ce pruveste amanarea pensionarii anticipate a magistratilor. Daca varianta initiala a OUG prevedea amanarea pensionarilor anticipate pana pe 31 decembrie 2022, cea adoptata de Guvern luni prevede amanarea doar pana la finele anului 2019.

Urmareste-ne si pe:

Comentarii: