Una dintre pacientele doctorului Nicolae Dan Tesloianu a relatat la postul Digi24 prin ce experiente a fost nevoita sa treaca.
Ea a povestit ca ultima interventie suferita a avut loc in urma cu un an si a avut numeroase probleme cu dispozitivele medicale instalate.
„In 2013 m-a operat. Mi-a schimbat aparatul dupa 4,5 ani de zile. Iar il punea, iar iesea, facea infectie, crapa. De sapte ori m-a operat si ultima oara, cand a vazut ca nu stau aparatele, mi l-a pus pe stanga pe muschi si mi-a dat carnet la el. Este un an de atunci”, a relatat pacianta.
Aceasta a povestit ca atunci cand mergea in cabinetul doctorului ii oferea doar „o atentie”, precum cafea sau sampanie, nementionand ceva despre sumele de bani.
Pacienta a mai spus ca medicul se comporta destul de agresiv cu pacientii sai. „Niciodata nu m-am gandit, dar de cate ori am fost la el am inceput sa plang. Acum stau asa intr-o tensiune”, a continuat femeia.
Ea este convinsa ca poarta acum unul dintre aparatele luate de la o persoana decedata: „Eu asa cred. Pentru ca nu imi primea corpul, le dadea afara. De sapte ori sa ma taie si acum am aflat de ce. Mi-a facut la antibiotice, sunt distrusa!”.
Medicul cardiolog Dan Tesloianu, de la Spitalul „Sf. Spiridon” din Iasi, a fost arestat preventiv pentru 30 de zile in urma deciziei de sambata a Tribunalului Bucuresti. El este acuzat de procurori ca refolosea stimulatoare cardiace extrase din cadavre.
Decizia instantei nu este definitiva, iar doctorul a depus imediat contestatie. Masura este insa executorie, prin urmare medicul va fi dus in Arestul Politiei.
Presedintele Colegiului Medicilor, Daniel Coriu, a avut sambata o prima reactie in cazul medicului care monta pacientilor stimulatoare cardiace de la cadavre.
„Intai de toate, trebuie sa spun ca toate informatiile pe care le avem la acest moment sunt cele din presa si pozitia noastra este foarte clara.
Este imoral si este ilegal ceea ce se intampla, mai ales in conditiile in care, de cativa ani, Casa Nationala de Asigurari de Sanatate acopera, ramburseaza folosirea acestor dispozitive medicale.
Sa refolosesti un dispozitiv medical nu este absolut o practica deontologica. Noi am avut la un moment dat o intrebare din partea Casei Nationale daca din punct de vedere deontologic este corect si, sigur, pozitia noastra a fost ferma: nu este corect sa refolosim dispozitive medicale de la cadavre sau din alte surse”, a declarat Daniel Coriu la Antena 3.
„Pana acum nu am mai avut reclamatii (cu privire la astfel de practici – n.r.). Cred ca este ceva care depaseste imaginatia noastra. Nu ne puteam inchipui ca acest lucru s-ar putea intampla”, a mai spus Coriu.
El mai spus despre medicii gasiti vinovati de astfel de practici ca „clar li se va ridica dreptul de libera practica.
Procurorii au anuntat sambata ca au retinut un medic de la Spitalul ”Sf. Spiridon” din Iasi in dosarul dispozitivelor luate de la persoane decedate si montate unor pacienti. Doctorul respectiv ar fi montat nu mai putin de 238 de astfel de dispozitive.
In acest caz, a fost retinut pentru 24 de ore un medic de la Spitalul ”Sf. Spiridon” din Iasi, sub acuzatiile de abuz in serviciu, in forma continuata (238 de acte materiale), complicitate la continuarea executarii lucrarilor dupa dispunerea opririi acestora de catre organele de control competente si luare de mita.
Surse judiciare au anuntat ca este vorba despre Nicolae Dan Tesloianu, medic primar cardiolog, care a coordonat echipa ce se ocupa cu implantarea dispozitivelor intracardiace la Clinicii de Cardiologie.
„In situatia de fapt retinuta de procurori, se mentioneaza ca inculpatul si-ar fi exercitat atributiile de serviciu, cu intentie, in mod defectuos, prin implantarea, in perioada 2017 – august 2022, a unui numar de 238 de dispozitive extrase din cadavre sau a caror sursa de provenienta nu se cunoaste, ignorand riscul de a provoca pacientilor probleme medicale grave sau chiar decesul, procedand astfel la reutilizarea lor, desi acest lucru este interzis de legislatia primara. Totodata, producatorii dispozitivelor medicale consemneaza pe ambalajul aparatelor interdictia reutilizarii acestora. Din probele administrate in cauza pana in prezent, a rezultat ca inculpatul a operationalizat o retea formata din cadre medicale care i-au furnizat dispozitive cardiace implantabile, extrase inclusiv de la pacienti decedati, fara respectarea prevederilor legale si fara acordul, anterior decesului, al persoanelor in cauza sau al apartinatorilor. Ulterior, acesta a executat proceduri medicale de reimplantare a acestor dispozitive, fara a le inregistra in gestiunea spitalului (in lipsa unor documente de provenienta) si, in consecinta, fara a parcurge fluxul procedural intern, neexistand avize de conformitate din partea Ministerului Sanatatii, certificate de garantie si documente care sa ateste parcurgerea procedurilor de sterilizare”, sustin procurorii.
Anchetatorii arata ca o mare parte dintre interventiile de introducere a unor dispozitive cardiace implantabile, inclusiv extrase de la pacienti decedati, derulate/recomandate de catre medic, nu erau necesare, procedandu-se la operationalizarea lor fie prin consemnarea unor diagnostice fictive, fie prin recomandarea anterioara a unor medicamente care sa provoace reactii de natura a conduce la simptomatologia specifica.
Procurorii au gasit sume de bani, 25 de stimulatoare/defibrilatoare cardiace si 36 de tablouri apartinand unor pictori nationali de renume, in urma perchezitiilor efectuate la medicii din Iasi, acuzati ca extrageau stimulatoare cardiace de la cadavre si le montau la pacienti.
„La perchezitiile efectuate in cursul zilei de ieri, 17 februarie 2023, au fost ridicate urmatoarele bunuri si sume de bani: 162.920 de lei, 116.795 de euro, 2.357 de USD, 300 de lire sterline, 300 de franci elvetieni, 3.500 de forinti, 520 de coroane suedeze, 200 de coroane daneze, 300 de lire sterline, 19 telefoane mobile, 60 de memory stickuri, 14 laptopuri, 3 tablete, 9 hard diskuri, 250 de DVD-uri, 25 de stimulatoare/defibrilatoare cardiace, 36 de tablouri apartinand unor pictori nationali de renume, ridicate si depuse la Complexul Muzeal National Moldova Iasi, Muzeul de Arta”, a anuntat sambata Parchetul General.
De asemenea, au fost identificate mai multe bunuri mobile si imobile apartinand persoanelor cercetate, bunuri asupra carora urmeaza a se dispune masura asiguratorie a sechestrului.
Tot in acest dosar, alti cinci medici sunt urmariti penal pentru luare de mita, iar patru pacienti sunt cercetati pentru date de mita.
Fata de unul dintre medici, procurorul a dispus luarea masurii preventive a controlului judiciar pe o durata de 60 de zile, cu obligatia de a nu mai exercita profesia de medic.
„In situatia de fapt retinuta de procurori se consemneaza ca cei cinci suspecti medici, cu ocazia exercitarii atributiilor de serviciu materializate prin acordarea de consultatii de specialitate unor pacienti, au primit diverse sume de bani, cu titlu de mita, pentru activitatile prestate. In ceea ce ii priveste pe cei patru suspecti pacienti, s-a retinut ca acestia au oferit medicilor diverse sume de bani cu titlul de mita pentru serviciile primite”, precizeaza Parchetul.
Fostul presedinte al PSD, Liviu Dragnea, a confirmat recent ca exista o intelegere intre actuala…
Presedintele ucrainean Volodimir Zelenski a declarat, sambata, ca Kievul ar dori sa puna capat razboiului…
Liderii marilor democratii ale Grupului celor Sapte (G7) au reiterat sambata, printr-un comunicat, angajamentul de…
Peste 10.000 de persoane au fost identificate in cadrul unei anchete privind o vasta retea…
Franta se confrunta cu o crestere alarmanta a violentei legate de droguri, de la crime…
Un avion Boeing 737-800 Max al Southwest Airlines, cu pasageri la bord, a fost lovit…