Pactul de stabilitate: Uniunea Europeana se pregateste sa incheie o reforma majora a normelor sale bugetare

externe

christian lindner, germania

Cele 27 de state membre ale UE spera sa ajunga miercuri la un acord privind reforma normelor bugetare ale UE pentru a gasi un echilibru acceptabil intre austeritate si flexibilitate, in urma unei intalniri cruciale franco-germane de marti seara, la Paris. Ministrii de finante ai Uniunii Europene se vor reuni prin videoconferinta pentru a incerca sa ajunga la un compromis pe aceasta tema, relateaza Le Figaro.

Ministrul francez de finante, Bruno Le Maire, a anuntat marti seara ca a existat un „acord de 100%” intre Franta si Germania, care au fost mult timp la extreme pe aceasta tema, deschizand calea unei pozitii comune a UE, la finalul unei intalniri la Paris cu omologul sau german Christian Lindner. El a subliniat ca si Italia se afla „exact pe aceeasi linie”. „Suntem de acord asupra elementelor-cheie”, a confirmat Christian Lindner pe X (fostul Twitter), referindu-se la „o sansa pentru un acord politic” in cadrul reuniunii de miercuri.

Reforma este menita sa modernizeze si sa flexibilizeze Pactul de Stabilitate, un „corset bugetar” creat la sfarsitul anilor ’90 care, in teorie, limiteaza deficitul public general al fiecarei tari la 3% din PIB si datoria publica la 60%. In timp ce confirma aceste praguri emblematice, noul text ar trebui sa faca mai flexibila si mai realista ajustarea ceruta tarilor UE in cazul unor deficite excesive.

In timp ce toata lumea este de acord asupra necesitatii de modernizare, tarile indatorate din sudul Europei, precum Franta, insista asupra unei flexibilitati suplimentare pentru a proteja investitiile necesare pentru tranzitia ecologica si cheltuielile militare generate de invazia Rusiei in Ucraina. In schimb, tarile din nord, aliniate in spatele Germaniei, cer constrangeri pentru a obtine o reducere efectiva a datoriei in intreaga UE.

Pactul de stabilitate a fost dezactivat de la inceputul anului 2020 pentru a evita o prabusire a activitatii economice afectata de pandemia de Covid si apoi de razboiul din Ucraina. Acesta va fi reactivat la 1 ianuarie 2024.

Reguli mai bine adaptate la situatia fiecarei tari

Cei 27 spera, de asemenea, sa poata incheia procesul legislativ inainte de alegerile europene din iunie pe acest text, care mai trebuie negociat cu Parlamentul European. „Ne apropiem de un acord care sa satisfaca toate partile implicate”, a confirmat marti seara la Bruxelles un diplomat european. „Ceea ce avem astazi pe masa este o abordare echilibrata. Credem ca exista o sansa (miercuri) de a consfinti acest acord politic”, a spus el.

Proiectul de text prevede reguli mai bine adaptate la situatia specifica a fiecarei tari. Astfel, traiectoriile bugetare ar fi atat mai realiste, cat si mai bine aplicate. Concret, Bruxelles propune ca statele membre sa prezinte propria traiectorie de ajustare pe o perioada de cel putin patru ani pentru a asigura sustenabilitatea datoriei lor.

Eforturile de reforma si de investitii ar fi recompensate prin posibilitatea de a extinde perioada de ajustare bugetara la sapte ani, pentru a o face mai putin abrupta. Mai presus de toate, controlul s-ar concentra pe evolutia cheltuielilor, un indicator considerat mai relevant decat deficitele.

Urmareste-ne si pe:

Comentarii: