Pagina de Instagram a British Museum a fost inundata de apeluri pentru returnarea celor doua statui moai de pe Insula Pastelui

life

British Museum se confrunta cu un val de troli din Chile, care au inundat postarile de pe Instagram ale muzeului, cerand intoarcerea unei statui moai, unul dintre monumentele de piatra din Insula Pastelui, potrivit The Guardian.

Muzeul detine doua statui moai, care au fost luate din Rapa Nui (Insula Pastelui) de catre britanici in 1868 si de mult timp sunt cereri de returnare a acestora pe insula, care este teritoriu chilian.

Din ianuarie, utilizatorii retelelor sociale din Chile au inundat sectiunea de comentarii pe Instagram a muzeului, tintind, de asemenea, paginile sale de YouTube si Facebook.

Muzeul a fost nevoit sa inchida comentariile la postarile recente de pe Instagram, dar de atunci a redeschis cele mai multe dintre ele, desi comentariile sunt inca limitate la anumite postari.

Campania online a inceput dupa ce influencerul Mike Milfort din Santiago de Chile si-a incurajat cei un milion de urmaritori sa ceara muzeului sa returneze monolitii.

Subiectul statuilor furate apare in mod obisnuit in videoclipurile virale ale lui Milfort, cu un hastag care a ajuns pana la presedintele chilian, Gabriel Boric, care si-a exprimat sprijinul in timpul unui interviu la radioul national.

Cu toate acestea, actiunea a starnit critici inclusiv pe insula. Pedro Edmunds Pao, primarul orasului Rapa Nui, a spus ca Boric „nu ar trebui sa politizeze ceva care este atat de important din punct de vedere holistic, spiritual si cultural pentru noi”.

Rapa Nui, care se afla la 3.500 de kilometri vest de partea continentala, are o identitate polineziana distincta.

Locuitorii si-au exprimat dorinta pentru o mai mare autonomie fata de Chile, care a anexat insula in 1888.

Primarul Pao critica, de asemenea, campania lui Milfort si este ingrijorat de faptul ca moai au fost reduse la o mema pe internet, motivata mai degraba de auto-promovare decat de ingrijorare reala. „Este un abuz [de situatie]”, a spus el.

British Museum a dezactivat pe termen nelimitat comentariile la o postare realizata in colaborare cu organizatia de caritate The Youth Project. Un purtator de cuvant a spus ca decizia a fost luata pentru „confortul si securitatea” proiectului. Zeci de alte postari de colaborare de pe pagina muzeului au dezactivat, de asemenea, comentariile din cauza trolling-ului. „Salutam dezbaterile, dar acestea trebuie sa fie echilibrate”, a spus un purtator de cuvant al muzeului.

Muzeul a spus ca are „relatii bune si deschise” cu colegii din Rapa Nui, dupa ce in ultimii doi ani i-a invitat de mai multe ori pe acestia la Londra pentru „diverse initiative”.

Pe Rapa Nui se afla peste 1.000 de statui moai, care sunt admirate in intreaga lume pentru dimensiunile lor si pentru misterul modului in care au fost facute si transportate. Au fost create pentru a pastra spiritele ancestrale, cu sute de ani inainte de colonizarea europeana.

Una dintre statuile de la British Museum, Hoa Hakananai’a, are o importanta deosebita pentru Rapa Nui. Numele sau se traduce prin „Prietenul Furat”. Sculptata din bazalt si cu petroglife pe spate, Hoa Hakananai’a a fost gasita intr-o casa sacra pe locul unei traditii ancestrale numita Tangata manu (omul-pasare). In timpul Tangata manu, barbati din diferite clanuri Rapa Nui concurau pentru guvernarea insulei. Castigatorul era primul care inota pana la o insula din apropiere, recupera un ou al pasarii de funingine care cuibareste acolo si se intorcea la tarm cu oul intact. Tangata manu se tinea anual pentru a preveni izbucnirea razboiului intre clanuri, motiv pentru care Hoa Hakananai’a este considerata un simbol profund al pacii.

In 2018, Rapa Nui a transmis o cerere scrisa de returnare a celor doi moai. Ca raspuns, a avut loc o vizita reciproca intre reprezentantii insulei si ai muzeului.

Anul trecut, consiliul batranilor din insula, considerat autoritatea sa culturala, i-a scris regelui Charles al III-lea pentru a cere din nou intoarcerea moailor, fara a primi vreun raspuns.

„Nu excludem ca Hoa Hakananai’a sa ramana la Londra si sa fie marele nostru ambasador. Dar trebuie sa stabilim cu fermitate ca proprietarul sau de drept este cultura Rapa Nui”, a spus Edmunds Pao.

Urmareste-ne si pe:

Comentarii: