Pakistanul le ordona tuturor solicitantilor de azil afgani (1,7 milioane de persoane) sa paraseasca tara pana in noiembrie

externe

afganistan

Guvernul pakistanez a ordonat tuturor solicitantilor de azil afgani neautorizati – aproximativ 1,7 milioane de persoane – sa paraseasca tara pana la inceputul lui noiembrie, relateaza BBC.

O crestere a numarului de atacuri ale militantilor de-a lungul frontierei dintre cele doua tari in acest an a dus la o escaladare a tensiunilor.

Pakistanul a atribuit atacurile de la punctele de trecere a frontierei unor agenti aflati in Afganistan – acuzatii negate de regimul taliban.

Dar acestea au alimentat resentimentele la Islamabad, care a anuntat marti o campanie de alungare a migrantilor „ilegali”.

Saptamana trecuta, o explozie la o moschee din orasul Mastung, in apropiere de granita cu Afganistanul, a ucis cel putin 50 de persoane in timpul unei sarbatori religioase.

Ministrul pakistanez de interne Sarfraz Bugti nu a parut sa se refere direct la acest atac si la un alt atac din provincia Balochistan cand a anuntat marti ordinul de alungare a afganilor „ilegali”.

Dreptul de a cauta refugiu intr-o tara straina este consacrat in dreptul international. Pakistanul a primit sute de mii de refugiati afgani – in special de cand talibanii au revenit la putere in Afganistan in 2021.

Aproximativ 1,3 milioane de afgani sunt inregistrati ca refugiati, in timp ce alti 880.000 au primit statutul legal pentru a ramane, potrivit ONU.

Dar alte 1,7 milioane de persoane se afla in tara „ilegal”, a sustinut marti Bugti – o referire aparenta la cei care nu au obtinut inca statutul de refugiat.

El a spus ca aceste persoane vor trebui sa paraseasca tara pana la inceputul lunii noiembrie – fie in mod voluntar, fie prin deportare fortata.

„Daca nu pleaca… atunci toate agentiile de aplicare a legii din provincii sau din guvernul federal vor fi folosite pentru a-i deporta”, a spus el, potrivit presei de stat. El nu a oferit detalii suplimentare cu privire la modul in care va avea loc o astfel de operatiune.

Ministrul a anuntat, de asemenea, crearea unui grup operativ menit sa identifice si sa confiste intreprinderile private si bunurile afganilor „ilegali” din tara.

Ca raspuns, oficialii afgani din Pakistan au declarat ca autoritatile locale au inceput deja sa adune afganii – atat pe cei cu statut legal de sedere, cat si pe cei fara statut legal.

Intr-o declaratie pe X, cunoscut anterior sub numele de Twitter, ambasada Afganistanului a anuntat ca peste 1.000 de afgani au fost retinuti in ultimele doua saptamani.

Provincia Balochistan, in apropiere de granita cu Afganistanul, este o zona care a fost frecvent lovita de luptatori inarmati, inclusiv Tehrik-e Taliban Pakistan (TTP) sau talibanii pakistanezi, si de grupul militant Statul Islamic.

La inceputul acestei luni, cel putin 11 persoane – inclusiv un important lider musulman – au fost ranite intr-o explozie in acelasi district.

Postul local de stat APP a relatat ca Islamabadul ar dori ca, in cele din urma, toti afganii din tara sa plece – chiar si cei cu statut legal si cu carti de rezidenta in Pakistan. Acesta a citat surse guvernamentale.

Bugti a declarat ca din ianuarie au avut loc 24 de atentate sinucigase cu bomba de-a lungul granitei pakistaneze, dintre care mai mult de jumatate au fost atribuite militantilor care opereaza din Afganistan.

El a anuntat restrictii mai dure pentru afganii care intra in Pakistan de la 1 noiembrie, spunand ca doar vizitatorii cu vize si pasapoarte vor fi lasati sa intre.

De obicei, afganii care trec in Pakistan pe la frontierele terestre isi folosesc cartile nationale de identitate ca document de calatorie. Exista un numar semnificativ de afgani care doresc sa obtina documente pentru a intra in Pakistan, iar obtinerea de vize si pasapoarte a devenit un proces care dureaza luni de zile.

Urmareste-ne si pe:

Comentarii: