„Pakistanul va regreta in curand victoria din Afganistan”. Analiza Foreign Policy, talibanii se vor intoarce contra stapanilor

analize

La sfarsitul saptamanii trecute, seful spionajului pakistanez, Faiz Hameed, a baut un ceai la hotelul Serena din Kabul, in timp ce facea pe mediatorul intre factiunile talibane care se certau pentru impartirea puterii in urmatorul guvern afgan. „Totul va fi bine”, a spus el despre viitorul Afganistanului. Cateva zile mai tarziu, o serie de barbati au fost numiti in functii inalte, toti fiind protejati de statul pakistanez timp de aproape doua decenii, in timp ce Pakistanul a negat ca ar fi facut asa ceva, arata influenta revista Foreign Policy intr-un material dedicat relatiilor dintre talibani si Pakistan.

Hameed a ajutat la selectarea unor teroristi recunoscuti sa fie liderii de varf ai tarii fara sa fie prea preocupat de ceea ce va crede Occidentul despre el. Apoi, el a marsaluit prin Kabul emanand increderea unui invingator. El si colegii sai s-au felicitat pentru ca au indepartat India – unul dintre principalii aliati ai guvernului afgan recent destituit – si au transformat Afganistanul intr-un stat client.

Serviciile secrete ale Pakistanului si-au asigurat, intr-adevar, extinderea razei de actiune strategica pe care o doreau atat de mult impotriva Indiei si aproape sigur vor folosi teritoriul afgan ca un refugiu sigur pentru grupurile teroriste anti-India, asa cum au facut-o si ultima data cand talibanii au fost la putere. Pakistanul a reusit, de asemenea, sa isi dovedeasca valoarea in fata chinezilor, ca intermediar si garant al securitatii. Beijingul intentioneaza sa exploateze minereuri in aceasta natiune devastata de razboi si sa cheltuiasca miliarde de dolari pentru construirea unui coridor economic care sa traverseze Pakistanul si Afganistanul pana in Asia Centrala.

Dar ceea ce este vazuta ca o mare realizare pentru clasa politica pakistaneza se poate dovedi o tragedie pentru poporul pakistanez. Exista tot mai multe motive de ingrijorare cu privire la consecintele asupra securitatii pe care le-ar putea avea faptul de a avea un emirat islamic alaturi. In timp, vocile celor care doresc sa impuna o guvernare sharia totala in Pakistan, imitandu-i pe talibani, vor deveni din ce in ce mai puternice.

Decenii de islamizare activa au format unui numar mare de pakistanezi o viziune mai religioasa, modificand moravurile sociale ale unei societati diverse din punct de vedere cultural. Pe masura ce talibanii isi dezlantuie propria marca particulara de islamism in Afganistan, este inevitabil ca si Pakistanul sa devina mai radicalizat.

Amir Rana, un analist de securitate pakistanez, a declarat ca, pe masura ce tot mai multi pakistanezi se inspira de la talibani, s-ar putea dovedi greu de combatut naratiunile care propaga un stat si o societate mai religioase. „Talibanii vor deveni singura sursa de inspiratie pentru tinerii pakistanezi confuzi”, a spus el. „Partidele religioase sarbatoresc deja. Pakistanul se va talibaniza si mai mult. Popularitatea tot mai mare a talibanilor va face ca si alte secte [nesunite] sa se simta nesigure. Aceste tensiuni pot exacerba tensiunile sectare” si, in general, pot face societatea mai intoleranta.

Talibanii ar putea fi un avantaj pentru establishmentul politic pakistanez in eforturile sale impotriva Indiei, dar este indoielnic ca beneficiile strategice se vor extinde mult mai mult. Potrivit unei surse pakistaneze care a dorit sa-si pastreze anonimatul, Pakistanul ar putea oferi o baza Statelor Unite pentru a se confrunta cu Statul Islamic-Khorasan, gruparea terorista care a atacat recent aeroportul din Kabul si a ucis peste o suta de persoane, inclusiv 13 soldati americani.

De asemenea, Pakistanul incearca sa se prezinte ca un mediator intre Occident si talibani, interlocutorul care poate incuraja gruparea sa se reformeze. Dar putini sunt cei din Occident care mai cred in promisiunile Pakistanului. Faptul ca Pakistanul a oferit sanctuar talibanilor a deteriorat legaturile sale cu Statele Unite in asa masura incat presedintele american Joe Biden nu l-a mai sunat pe premierul pakistanez Imran Khan nici macar o data de cand acesta a ajuns la Casa Alba.

In plus, exista semne ca talibanii ar putea fi mai putin servili in a urma ordinele primului lor patron, cel putin pentru a mentine pretentia de independenta in fata compatriotilor afgani. Pakistanul este extrem de nepopular in Afganistan, iar talibanii sunt atenti sa nu fie vazuti ca marionetele sale. Acestia sunt deja reticenti in a ceda in ceea ce priveste problemele de securitate de baza ale Pakistanului atunci cand vine vorba de incetarea sprijinului si predarea teroristilor antipakistanezi. „Noi nu suntem marionetele Pakistanului, suntem independenti”, a declarat un lider taliban pentru Foreign Policy din Kabul, sub rezerva anonimatului. „Si da, avem relatii foarte bune cu Tehrik-i-Taliban Pakistan (talibanii pakistanezi)”.

Membrii Tehrik-i-Taliban Pakistan (TTP) au fost instruiti si educati in aceleasi seminarii religioase care au produs talibanii afgani. TTP a comis unele dintre cele mai oribile atacuri impotriva pakistanezilor, ucigand chiar si copii de scoala, si a fost in cele din urma impins de fortele armate pakistaneze in Afganistan. Dar, in ultimul an, pe masura ce contemporanii lor afgani au inceput campania de recucerire a Afganistanului, atacurile TTP au luat din nou amploare. Acesta a comis 32 de atacuri in interiorul Pakistanului doar in ultima luna.

TTP este o dovada a consecintelor interne ale politicilor pakistaneze. Expertii independenti se tem ca generalii considera ca pakistanezii morti sunt simple victime colaterale si au fost reticenti in a-si schimba politica de razboi, de a se folosi de talibani.

Potrivit unui raport recent pregatit pentru Consiliul de Securitate al Natiunilor Unite, talibanii afgani si talibanii pakistanezi au continuat „relatiile ca inainte”. Observatorii ONU au observat ca TTP a sprijinit militar talibanii afgani impotriva fortelor guvernamentale afgane in recenta preluare a puterii. „Statul pakistanez a acuzat guvernele afgane alese ca au sprijinit TTP in toti acesti ani; de fapt, TTP a luptat alaturi de talibanii afgani”, a declarat Afrasiab Khattak, un lider si intelectual pakistanez pashtun. „Acesta este un indicator al cat de gresita a fost politica pe care statul nostru a urmarit-o.”

De la revenirea talibanilor la putere, TTP si-a moderat pozitia. Spune ca acum doreste autonomie in zonele tribale de-a lungul granitei, inima pastunilor pakistanezi, pe care vrea sa le guverneze dupa legea islamica, la fel cum vor face de acum inainte fratii lor de peste granita. Talibanii afgani nu si-au clarificat pozitia fata de TTP, dar au declarat ca isi doresc puncte de trecere a frontierei deschise cu Pakistanul, cel putin pe o portiune de 2.640 de kilometri, locuita de pastuni de ambele parti.

Khattak a declarat ca intreaga idee din spatele sprijinirii si sustinerii talibanilor a fost aceea de a transforma Afganistanul intr-un protectorat cu o conducere care sa acorde prioritate identitatii sale religioase fata de cea etnica si care sa se considere mai intai musulmana, nu afgana. Un stat profund nesigur era paranoic in legatura cu pierderea unei alte parti a tarii, de data aceasta in favoarea nationalismului etnic pastun, dupa ce a pierdut Pakistanul de Est in favoarea nationalistilor din Bangladesh in 1971. A fost ingrozit de afinitatea culturala si a optat pentru o politica de raspandire a omogenizarii religioase sub dictatorul Muhammad Zia-ul-Haq.

„Politica Pakistanului a fost de a se folosi de talibani pentru a deconstrui identitatea afgana, pentru a demola tot ceea ce reprezenta Afganistanul”, a declarat Khattak. „Printre primele lucruri pe care talibanii le-au facut cand au preluat puterea in anii ’90 au fost redenumirea radioului afgan in radio Sharia, distrugerea statuilor lui Buddha din Bamiyan, interzicerea Navroj, festivalul de Anul Nou care dateaza de mii de ani, schimbarea steagului afgan si refuzarea jirgas, care erau in mod traditional adunari ale popoarelor in care afganii discutau chestiuni politice.”

In primul lor mandat la putere, talibanii au inabusit nationalismul afgan si au provocat islamizarea totala si extrema a Afganistanului. De-a lungul anilor, i-au atacat pe nationalistii pastuni seculari si in Pakistan. Dar, de-a lungul timpului, gruparea talibana a fost martora, de asemenea, modul in care pakistanezii ii exploatau. Talibanii stiu ca Pakistanul are o influenta economica uriasa asupra unui Afganistan fara iesire la mare, insa pe masura ce se stabilesc la putere pe cont propriu, ar putea dori sa foloseasca TTP ca parghie impotriva stapanilor lor. Acestia le-au oferit adapost, dar i-au si tratat prost pe multi dintre liderii lor.

Urmareste-ne si pe:

Comentarii: