Pamantul nostru „va primi” un al doilea soare. Acesta ne va aduce si un impact „comparabil cu acela care a dus la disparitia dinozaurilor”
Soarele, asa cum il stim, asigura lumina si caldura pe Pamant. Acum, cercetatorii si-au confirmat ca Pamantul va avea un al doilea soare, dar si ca aceasta stea se apropie „periculos de mult” de planeta noastra, conform cotidianului Bild.
O echipa de astronomi austrieci este convinsa de acest fapt, dupa ce au confirmat, fata de numeroase cercetari anterioare, ca steaua „pitica” numita „Gliese 710”, din constelatia „Cygnus” (Lebada), se indreapta spre sistemul nostru solar cu o viteza de 50 000 km/h si va deveni „un alt soare” pentru noi.
Acest lucru este demonstrat de datele telescopului spatial european Gaia, care creeaza o harta 3D precisa a corpurilor ceresti. In prezent, aflata la „60 de ani-lumina distanta”, aceasta stea se va apropia mai mult de Pamant in urmatorii 1,29 milioane de ani, in masurarea „clasica” a timpului nostru.
„Impact comparabil cu cel al asteroidului care a dus la disparitia dinozaurilor”
Potrivit astronomilor, acest „al doilea soare” va intra in norul stelar „Oort”, care se crede ca se afla la marginea sistemului nostru solar. Astronomii cred ca acolo se afla comete, asteroizi si poate chiar o a zecea planeta.
De acolo, insa, forta gravitationala a stelei migratoare va produce o modificare a orbitelor a nenumarate alte corpuri ceresti, ceea ce va putea provoca coliziuni si va crea noi corpuri ceresti.
Astfel, prezenta „Gliese 710” va duce la devierea a 100 de milioane de comete de pe orbitele lor. Acest lucru a fost calculat de echipa condusa de oamenii de stiinta austrieci Elke Pilat-Lohinger si Thomas Maindl. Atunci, aproximativ 4500 dintre aceste comete vor fi apoi aruncate in interiorul sistemului nostru solar. Cercetatorii presupun ca acest eveniment va creste semnificativ si riscul unui impact asupra Pamantului.
Un asemenea impact cu un astfel de corp ceresc va putea fi „comparabil cu cel al asteroidului de la sfarsitul perioadei Cretacicului, care a dus la disparitia dinozaurilor”, a declarat Pilat-Lohinger pentru ORF.
Cu toate acestea, calculele sunt inca incomplete. In primul rand pentru ca existenta „Norului Oort” nu a fost inca dovedita cert si in al doilea rand pentru ca 1,3 milioane de ani reprezinta, totusi, o distanta de timp „destul” de mare.
Astronomii pot doar estima acum la ce distanta se va apropia steaua de Pamant. Acestia iau in calcul, deocamdata, o distanta intre 4300 si 13 366 de unitati astronomice. O unitate corespunde pentru aproximativ 150 de milioane de kilometri. De la acea distanta va fi posibil ca „Gliese 710” sa fie vizibila cu ochiul liber de pe Pamant.
(foto: captura – youtube.com/AbsoluteCosmos)