Pamantul va gazdui un nou oaspete in aceasta toamna. Nu, nu este un extraterestru. Este un asteroid.
Roca spatiala, care a fost numita „2024 PT5”, a calatorit de-a lungul traiectoriei sale normale in jurul Soarelui, dar va fi atrasa temporar pe orbita gravitationala a Pamantului la sfarsitul acestei luni, anunta postul national american de radio, NPR.
Obiectul, care are o lungime de aproximativ 33 de picioare, a fost reperat pentru prima data de cercetatori din Africa de Sud, care au scris despre el in revista Research Notes of the American Astronomical Society in aceasta luna.
In termeni simpli, o mini-luna este un obiect spatial care este capturat temporar pe orbita unei planete, spre deosebire de lunile obisnuite, care sunt fixate permanent.
Cercetatorii spun ca 2024 PT5 va calatori in jurul Pamantului intr-o traiectorie de tip „potcoava” timp de aproximativ doua luni, de la 29 septembrie la 25 noiembrie.
Insa oamenii de stiinta nu sunt de acord daca 2024 PT5 ar trebui clasificata ca o mini-luna, deoarece nu va face o revolutie completa in jurul Pamantului inainte ca gravitatia solara sa o traga inapoi pe traiectoria sa normala.
Aceasta nu este prima data cand se intampla un astfel de fenomen. In 2020, astronomii au identificat o alta mini-luna, 2020 CD3, care a orbitat in jurul Pamantului timp de peste un an.
De asemenea, aceasta nu va fi singura vizita a 2024 PT5 – oamenii de stiinta prevad ca va fi capturata din nou de gravitatia Pamantului in 2055.
Din nefericire, 2024 PT5 nu va fi vizibila cu ochiul liber, iar telescoapele de acasa probabil ca nu vor face fata.
„Obiectul este prea mic si prea intunecat pentru telescoapele si binoclurile tipice pentru amatori”, a declarat pentru Space.com Carlos de la Fuente Marcos, unul dintre autorii articolului din jurnal care descrie asteroidul.
„Cu toate acestea, obiectul se incadreaza bine in intervalul de luminozitate al telescoapelor tipice utilizate de astronomii profesionisti”, a spus Marcos.
Asteroidul a fost observat pentru prima data cu ajutorul unui telescop din cadrul Asteroid Terrestrial-impact Last Alert System, finantat de NASA.
In ciuda numelui amenintator al acestui program, oamenii de stiinta spun ca nu exista motive de ingrijorare si asigura ca 2024 PT5 nu se afla pe un curs de coliziune cu Pamantul.
Eurodeputati din PSD si AUR au sarit sa o apere pe Roxana Minzatu in legatura…
Premierul PSD Marcel Ciolacu a reactionat violent, de la Londra, dupa ce Nicolae Ciuca i-a…
Vizita premierului Marcel Ciolacu in Marea Britanie este ignorata total de presa britanica, nicio publicatie…
O filmare postata chiar de George Simion pe Facebook demonstreaza ca intrarea sa "spontana" in…
Presedintele Senatului, Nicolae Ciuca (PNL), candidat la Presedintie, a lansat miercuri o serie de "solicitari…
Balena Beluga, catalogata drept spion rus in Norvegia si ucisa, conform unor acuzatii din aceasta…