externe

Pamantul va avea in aceasta toamna inca o „micro-Luna” – asteroidul 2024 PT5. Savantii dau asigurari ca acesta nu se va prabusi pe planeta noastra

Pamantul va gazdui un nou oaspete in aceasta toamna. Nu, nu este un extraterestru. Este un asteroid.

Roca spatiala, care a fost numita „2024 PT5”, a calatorit de-a lungul traiectoriei sale normale in jurul Soarelui, dar va fi atrasa temporar pe orbita gravitationala a Pamantului la sfarsitul acestei luni, anunta postul national american de radio, NPR.

Obiectul, care are o lungime de aproximativ 33 de picioare, a fost reperat pentru prima data de cercetatori din Africa de Sud, care au scris despre el in revista Research Notes of the American Astronomical Society in aceasta luna.

In termeni simpli, o mini-luna este un obiect spatial care este capturat temporar pe orbita unei planete, spre deosebire de lunile obisnuite, care sunt fixate permanent.

Cercetatorii spun ca 2024 PT5 va calatori in jurul Pamantului intr-o traiectorie de tip „potcoava” timp de aproximativ doua luni, de la 29 septembrie la 25 noiembrie.

Insa oamenii de stiinta nu sunt de acord daca 2024 PT5 ar trebui clasificata ca o mini-luna, deoarece nu va face o revolutie completa in jurul Pamantului inainte ca gravitatia solara sa o traga inapoi pe traiectoria sa normala.

Aceasta nu este prima data cand se intampla un astfel de fenomen. In 2020, astronomii au identificat o alta mini-luna, 2020 CD3, care a orbitat in jurul Pamantului timp de peste un an.

De asemenea, aceasta nu va fi singura vizita a 2024 PT5 – oamenii de stiinta prevad ca va fi capturata din nou de gravitatia Pamantului in 2055.

Din nefericire, 2024 PT5 nu va fi vizibila cu ochiul liber, iar telescoapele de acasa probabil ca nu vor face fata.

„Obiectul este prea mic si prea intunecat pentru telescoapele si binoclurile tipice pentru amatori”, a declarat pentru Space.com Carlos de la Fuente Marcos, unul dintre autorii articolului din jurnal care descrie asteroidul.

„Cu toate acestea, obiectul se incadreaza bine in intervalul de luminozitate al telescoapelor tipice utilizate de astronomii profesionisti”, a spus Marcos.

Asteroidul a fost observat pentru prima data cu ajutorul unui telescop din cadrul Asteroid Terrestrial-impact Last Alert System, finantat de NASA.

In ciuda numelui amenintator al acestui program, oamenii de stiinta spun ca nu exista motive de ingrijorare si asigura ca 2024 PT5 nu se afla pe un curs de coliziune cu Pamantul.

Urmareste-ne si pe:
Gabriel Tudor

Share
Published by
Gabriel Tudor

Recent Posts

Panica la un liceu din Iasi, dupa ce o eleva din clasa a noua si-a amenintat colegii cu moartea. Profesorii sunt depasiti de situatie

O eleva admisa in clasa a IX-a la Liceul Tehnologic Economic de Turism pe un…

3 minute ago

PNL isi schimba strategia in privinta Legii Iohannis, nu mai depune proiectul in Parlament. PSD nu vrea sa o voteze

Liderii PNL au decis sa schimbe strategia in privinta legii care sa ii permita presedintelui…

47 de minute ago

15 aeroporturi din Rusia se afla in raza rachetelor cu raza lunga de actiune ale Ucrainei. Ce spun serviciile de informatii ale SUA

Autorizarea fortelor armate ucrainene de a lovi cu arme occidentale cu raza lunga de actiune…

33 de minute ago

Elon Musk se lauda ca va trimite pe Marte, in urmatorii doi ani, cinci misiuni Starship fara echipaj uman

Compania SpaceX intentioneaza sa lanseze cinci misiuni Starship fara echipaj catre Marte in doi ani,…

13 minute ago

Romania are cele mai poluate ape din Europa – cifrele releva ca un roman inghite anual echivalentul a doua pungi de microplastic

Tara noastra are cea mai murdara apa din Europa. Aceasta este concluzia ingrijoratoare unei asociatii…

21 de minute ago